Elektrikli scooterlar için toplama kararı: Martı CEO’sundan açıklama!

171

İstanbul gibi büyük metropollerde insanların ulaşımı için bireysel ve toplu taşıma gibi onlarca farklı çözüm bulunuyor. Son yıllarda ise elektrikli scooter kullanımı rekor seviyede bir ivmelenmeyle arttı. Fakat durum tersine dönebilir. İşte Kadıköy Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklama…

Binlerce elektrikli scooter toplatılacak: İşte nedeni!

İnsanların şahsi elektrikli scooterları trafikte bazı sorunlara yol açsa da günün sonunda yanlarından ayırmadıkları, hatta evlerine götürdükleri veya araçlarının bagajında bıraktıkları için birer ulaşım aracı olduğu için problem yaratmıyor.

elektrikli scooter

Fakat kiralama yöntemiyle bir uygulama üzerinden yalnızca birkaç saniyede kullanıma hazır hale gelen elektrikli scooter modelleri yayalar ve trafik için büyük sorun arz ediyor. Bunun en büyük nedeniyse kullanıcılardan kaynaklanıyor.

Martı TAG – Taksiciler Esnaf Odası kavgası büyüdü! İşte gerçekler

Tabii burada tüm suçu kullanıcılara atmak da doğru değil. Zira konuyla ilgili bazı düzenlemeler yapılmış olsa da sayısı on binlerce olan bu mobilite cihazlarının hepsini kapsamıyor. Örneğin İBB tarafından yapılan scooter park alanından cihazı kiralayan kullanıcı gitmek istediği hedefe ulaştığı zaman ilk bulduğu direğe veya ağaca bağlayıp gidiyor.

Bu nedenle bazen kaldırımlar onlarca birikmiş scooterı bir arada görüyoruz. Hatta bunların bir kısmı yalnızca bebek arabası ve engelli bireylerin geçişini değil normal yayaların da ilerlemesine engel oluşturuyor.

Ayrıca Kadıköy gibi semtlerde birçok binanın giriş katında hırsızlığa karşı önlem olması için takılan demir parmaklıklar günümüzde scooter bağlama istasyonu görevi görmeye başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın da söylediği gibi gece şarjı biten cihazlar öterek ses çıkardığı için burada oturan sakinlerin başına tabiri caizse bela oluyor.

Sorun belli: Çözüm ne olacak?

Bu gibi problemler nedeniyle belediyelere yapılan binlerce şikayet olduğu belirtiliyor. Fakat bu cihazların ilçe veya mahalle bazında kaç adet olduğunu, kullanım şekillerini veya nereye park edeceklerini belediyeler belirlemiyor.

Fakat tıpkı esnafın izinsiz bir şekilde koyduğu masa ve sandalyede olduğu gibi scooterlara da müdahale edebiliyorlar. Fakat öncelikli olarak ilgili şirketlerle irtibata geçerek yazılım güncellemesiyle scooterların nerelere park edip edilemeyeceğini insanlara göstermeleri isteniyor.

Ancak bu süreçte şirketler talep edildiği yönde bir çalışma yapmadıkları için Kadıköy Belediyesi içerisinde yaya ulaşımına engel olacak, kaldırım işgali yapan scooter dahil ne varsa hepsinin toplatılacağı söylendi. Tabii şirketler bunun faturasını kullanıcılara çıkarmaya çalışır mı yoksa kısa sürede bir güncelleme mi yayınlar bekleyip göreceğiz.

Martı CEO’su Oğuz Alper Öktem’den açıklama

Martı CEO’su Oğuz Alper Öktem’den konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Martı, Kadıköy’de doğmuş bir şirkettir. Yaya öncelikli belediye anlayışı konusunda destek vermeye ve işbirliğine her zaman açığız. Kadıköy’e hizmet etmek bizim için gururdur!”

Siz elektrikli scooter kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

171 YORUMLAR

  1. Ya siz önce, kaldırım işgal eden restoranlara ayar verin, dükkan önüne tezgah açanlara, dükkan önündeki yola tabela, duba, saksı vs koyanlara ayar verin. Ondan sonra bunlara bakın bence.

    • Kaldırımlar işgal altında cafeler marketler scooter larhepsi yaya geçişlerini engelliyor birde insanların eğilip geçtiği ağaç dalları nedense budanmaz bu iş belediyenin görevi kimseden izin almasına gerek yok görevini yapsın belediye toplayın ders olur önlem alırlar yumuşak karın yok devir bu devir 😡

    • Belediyelerin restoranların kaldırım işgal etmesinden memnun olduğunu bilmiyormusunuz? Her yıl işgaliye parası alıyorlar onlara laf etmezler edemezler. Yaya öncelik değildir. Martı ile belediye anlaşırlar şimdi 20bin scooter varsa aylık günlük 1 tl ödeme alınır tüm kaldırımları kullanma hakkına sahip olur

    • Belediyeler bu bahsettiğiniz restoranlardan işgaliye alıyor. Yani iki taraflı kazanç kapısı ve maalesef otomatik olarak izin de verilmiş oluyor. Olan vatandaşa oluyor.
      Şimdi bu scooter’lar konusunda da durum aynı olacaktır. Belediye vatandaşı korumaktan ziyade bunlara ben ceza keserim, oh parayı indirdik diyor. Martı ve diğerleri de platform vs kurmuş ama çözüm yine bu cezaları vatandaşa bir şekilde rücu etmek olacaktır. Yani yine olan vatandaşa olacaktır. Kısacası belediyenin derdi varandaş değil, paradır. Şirketlere de giren çıkan birşey olmaz bence bu noktada.
      Fakat scooter meselesinde restoranlara göre bir fark var ve bu çok önemli bir fark. Bu sefer esas sorumlu zaten vatandaşın kendisi. O yüzden, ucu şimdiye kadar ona dokunmadığı için, hiç derdi değildi, bırakıp gidiyordu. Şimdi ucu dokununca bir miktar değişir.
      Yazık gençliğimizin ve ülkemizin haline. Ülke sorumsuz insan dolu ve yetişen gençler de onlardan daha sorumsuz olarak yetişiyor.

  2. Kadıköy belediyesi yıllardır semt halkına değil, restoran, kafe sahiplerine hizmet ediyor, kaldırım ve araç park alanlarımızı onlara pazarlıyorlar. Yönetimin derdiyle, halkın derdi aynı değil.

    • Belediye niye masraf ediyormus, cep parki falan..Sirketler yapsin..parayi goturen kim. Moderncilik ayagina, sacmalamak; ” İyi fikir ” olmuyor.

  3. Gençlerimiz ve halkımız gerçekten vurdum duymaz ve saygı kavramı bitmiş haddinden fazla hatta insandan fazla araba vr minibüs otobüs varken birde bunu çıkardılar başımıza yok martı yok hulk yok binbin nedir bu yaa iki durak yürümeyen gençler bisiklet alıp bilsinler hepsi kilolu ve obez adayı yazık yaa bu ülkenin gençlerine bence büyük şehirlerden hepsi temizlenmelidir bu elektrik li bütün araçların çevre kirliliği ve obez yapma makineleri belediye geç bile kalmış gençleri sömurulmekten kurtarın artik bisikletleri yöneltin.

    • yalnız ben üniversite öğrencisiyim dolmuş kaçırdığım zaman derse geç kalmamak için hemen bir martı kiralayıp hızlı bir şekilde durağa gidiyorum. üşengeçlik ve obezlikle alakası yok yani zamanla ilgili bu. taksiye de binemiyorum çünkü çoğu zaman hep dolu oluyor ve çok az geçiyor, geç geliyor. her yerde olan martılar derse geç kalmak istemeyenler için tamamen hayat kurtarıcı öğrencilerin gözünde.

      • Eğer dolmuşlar arasındaki süre fazla ise dolmuşu kaçırmayacak şekilde ayarla kendini, süre az ise de diğerini bekle ya da derse 15 dk erken git biraz sosyalleş. Yani bu söylediğinin mantıklı bir yanı yok.

        • Senin de dediğin mantıksız,adamın otobüs kullanma gibi bir zorunluluğuda yok pekala martıya da binebilir.Çevre kirliliği konusuna katılıyorum bu konuya da bir disipline şart. Düzenlemeler yapılmalı çünkü böyle başı boş heryerde olmaları can sıkıcı.

    • Sanki düşman işgaline uğramışsın he, mültecilere bu kadar tepki gösteren yoktur işgal edilmiş sokaklarımız diye, demir parçası battı herhalde bir yerine.

  4. Kadıköy belediyesi once semt pazarlari için sokak kapatmaya care bulsun hergun bir pazar için sokaklar kapatiliyor.. semt pazarlarina alan bulun ..

  5. Yaya alanımı kaldı 60sn kaldırım ortasında ağaç son yılların yeni modası elektrikli telefon panoları eşin ile cocuk arabası ile yürümek mümkün değil eskiden adam önde karı arkada şimdi anım önde koca arkada kaldırımda yürüyoruz sonunda geniş kaldırım buluyoruz anım koluma giryor aydaaa kaldırımda araç anım inelim yola dikkat araba geliyor

  6. Scooter tamamen bir Vandalizm … Komple yasaklansın … Martı binbin hophop vs. Bu sirketlerin kârını duysanız günlerce ağlarsınız … Haa tamam kazansinlar kazansinlar da böyle başına buyruklukla değil … Ülkenin 81 ilindede gerekli düzenlemeyi yapsınlar kazansinlar lafım yok … Bakın belediye bisikletlerine hepsinin mis gibi yerleri var … Aynı o şekil duraklar olmalı … Scooteri kullanmak için alan sadece kullandığı km yi değil belirli bi caydirici depozito vermeli mesela 2000 TL gayet uygun uygulamana 2000 TL yüklemezsen kullanamazsin demeli egerki insan gibi kullanıp vardığı yerde duraklara bırakırsa 2000 TL si durur ama itlik yaparsa da tak kes 2000 TL’yi bak bakalim bı daha yiyo mu …

    • Arabalarda kaldırılsın o halde onlarda obez yapma makinası arabanın içinde yürümüyorsun sonuçta. Skoterlerin genel kullanım sebebi tarif sıkışıklığı ve gidecekleri hızlı gitmek için diğeride insanlar araç alamayınca bunlara yöneliyorlar mecbur.

  7. Scooter isi dunyanin basina bela. Bastan duzenleme yapilmayinca simdi kontrolu cok zor. Rastgele park edip gidenlere park cezasi vs gibi zorlayici onlemler , merkezi scooter parklari gibi duzenlemeler ile belki biraz dizginlenir.

  8. Gece yanlış parkedilmiş veya şarjı bitmekte olan scooterların sesi artık bana cinnet geçirtecek, hukuk devletinde tazminat alırdım.

  9. scotterler toplanması gerekli İstanbul için kötü bir hizmet yer yer dolu yakinda kanat üretmek zorunda kalıcak kaldırımlar artık adım atılmıyor acil komple toplanması gerekli

  10. İstanbul’un her semtinde toplasın engelden başka birşey değil bizim insanlarımız duyarsız işi bitdimi gelişi güzel rastgele heryere bırakıyorlar

  11. Scooter işinin mevcut durumda bu şekilde devam etmesi zor
    Düzenleyici bazı değişikliklerin yapılması iyi olur
    Tamamen yasaklanacağını sanmıyorum

  12. burda martını yada adı her ne olursa olsun bunları şucu, bu cihazları kullanıp sağa sola bırakalardan daha çok değil, bence belli aralıklarla duruaklar yapılmalı ve buralrdan alınıp buralara bırakılmalı, teşvik için ceza/puan sistemi getirilebilir. (telif hakım saklıdır)

  13. Hızları azaltilmali, kaldırımda kaç defa carpiyorlardi ayrı bir yol lazım.Ayrıca sayıları çok fazla azaltılması .Firma aksiyon almıyorsa Kadıköy belediyesinin bu kararını tebrik ederim

  14. Skoturlar sorumlu bir şekilde kullanıldığı takdirde yakın mesafeye yolcu almayan taksilere güzel bir alternatiftir, bence düzenleme yapılmalı fakat toplatılmamalı…

  15. Beceriksizlikte ve Pr olsun diye yapılan icraatlarda zirve yapmış canım belediyem.. Sırf popüler bela diye scooterlara gözü dikti ..

    Çarşıda kıçım milletin mamasında yürüyorum.

    Evimin yolunda kaldırımlar motorsikletler, otomobiller ve esnaf masaları yüzünden araç yolundan yürüyorum…

    Bu mudur yaya hakkı, hadi oradan 🙂

  16. Sesli uyarı yok. Arkanızdan öyle geliyorlar ki, abartmıyorum, 10cm. sağa ya da sola kaçsanız araç üzerinizde. Bu kadar fütursuzca kaldırımdalar. Adı üzerinde,burası bir yaya yolu. Esas sorun,bu kadar sayıda scooter’a neye göre izin verildi. Kullanıcılar korkunç bilinçsiz. Yaşlı bir insana vursa sonuç,%95 ölüm.

  17. Merhaba,belirli park yerleri,kaza sigortaları,en önemlisi ,bisiklet plakası olmalı,cadde ve kaldırımlarda kullanılmamalı,rahatsızlık verici bir araç

  18. Tamamen yasaklansın kazalar gosteriyorki insanlarımız trafikte çok rahatlar kurallara uymuyorlar ve canlarını tehlikeye atıyorlar yazık onlarada ailelerinden.

  19. Geçen hafta İstanbul’dayım. Atatürk hava limanından Maltepeye gelmem 3 saat sürdü. Önceki ziyaretimde boş otopark bulamadığım için ortaköyden karaköye 2 saat yürümek zorunda kaldım. Sürekli İstanbul’da yaşayanlara çok üzüldüm. İstanbulda otomobil kullanmak eziyete dönüşmüş durumda, araban varsa bile bir yere gideyim önüne park edeyim olayı yok. Allah kolaylık versin yaşayana.

  20. Üstelik bu kaldırımları işgal edenlerin çoğu araç sahipleri yol zaten dar hala yol kenarına park edip yolu dahada daraltıyorlar buna laf yok.

  21. Skutır kullanıcılarının bu araçları bırakacağı belli yerler olmalı kullanıcı aracı bu yerlere bırakmazsa (rasgele yollara bırakırsa)cihaz kartından para çekmeye devam etmeli,para akışını kesmek için kullanıcı belli yerlere bırakacaktır.

  22. Skutır belli yerlere bırakılmadan kredi kartından para akışı kesilmezse kullanıcı parası gitmesin diye park istasyonlarına bırakacaktır mecburen.

  23. Kaldırımlarda insanlara çarpıyorsa bu ne tür araç grubu çoluk çocuğun zirtapoz aracı olmuş bu şeylere nasıl devlet izin veriyor hayret heryerde hurda yığını gibi aletler inanılır gibi değil

  24. Kadıköy Osmanağa mahallesi Caferağa mahallesi buralarda caddede yürümek neredeyse imkansız, heryer alkollü mekanların masalariyla dolu, demekki martı firması sayın başkanı yeteri kadar beslememis, yoksa herkes laf ederse Kadıköy belediyesi laf etmez böyle konulara, ayrıca rıhtımda üç günlük sahne kurdunuz sahilin büyük kısmını kapattınız halen de çitlerle çevrili, hani vatandaşi düşünüyorsunuz ya, birde o sahne için kestiginiz ağaçlarda cabasi

  25. Martı kullanımı kolay ve kullanılması ihtiyaçtır. Ama malesefki insanlarımız boyle bir nimetinde hakkini veremiyor. Herşeyden önce sunulmuş bir hizmete karşı davranışlar yanlış.Martılar için belirlenen noktalara park alanlari yapılması ile sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Bence bu konu ile ilgilenip hizmetin devam etmesi görüşüm doğrultusunda devam etmeli.

  26. Sanki halkı düşündüğünüzden bu şekilde kararlar alıyorsunuz? Amacınız martıyla sözleşmeyi fes edip yani fiyatta anlaşmak , tabi taksici başkanı Aksu boş dururmu,kaldırılsın halk taksiye mecbur kalsın

  27. Merhabalar

    Düzenleme şart ama modern dünyada özellikle gençler çok kullanıyor biri kullanıyorsa bu ihtiyaçtır…Başkanımız birde burdan baksın…

  28. Bir çözüm bulunmalı apt merdiven girişine konuyor ve apt yaşlı komşularım inip çıkamıyor defaten şikayetçi olmamıza rağmen, kırmızı alan olarak belirlenmesini arz etmemize rağmen hiç bir önlem ve dönüş yapılmadı ya bunlara özel park alanı oluşturun yada komple toplatın

  29. Kimse de halkın biraz daha bilinçli kullanması lazım demiyor. Dana gibi park edenler var ya da 3 5 scooteri aynı direğe park eden ancak bu temelli olarak kaldırılması gerektiği anlamına gelmiyor. Martı şirketi Türkiye’de devrim yaratan bir şirkettir. Bence her sokağa belli sayıda koyulma sınırlaması yeterli olabilir. Belediyenin amacı işgaliye üzerinden para kaldırmak.
    Ülkenin durumunun mini versiyonu gibi birşey.
    Biri birşey yapar. Yararlıdır, faydalıdır ama pürüzleri vardır ve yetkililer pürüzlerin giderilmesine yardım etmek yerine ya haraç keserek görmezden gelir, ya da komple yapılan şeyi ortadan kaldırır.

  30. İstanbul’da gerekli bir vasıta ama kullanmasını bilmeyen sorumsuz kişiler yüzünden önüne gelen her yere bırakıyorlar geçenlerde bir bir arabanın kanyona kitlemiş martı firmasında sorumsuz davranıyor acıtırlar İçin park alanları yapmalılar önüne gelen yere bırakılmamalı

  31. Scooterlara çevreyi rahatsız etmeyen mahallerde, park alanlarının çoğaltılması ve kiralandığı zaman, yine En yakın park yerine kadar geri götürmeden, kiralama ücreti devam eder, hesabı kapatmazsa.
    Herkes en yakın park mahalline kadar götürmek zorunda kalır.
    Scooter lar da bu belli park alanlarında, toplu olarak beklemiş olur.
    Zate, bunu kullananların çoğu, yaya gençler, ihtimal o kadarcık yürümekten gocunmazlar..

  32. Sayın Kadıköy belediye başkanı sizlerden rica ediyorum lütfen şu kaldırımları adam gibi yaptırın taşeronlara verip işlerinizi aksatmayın kaldırımları yapan firma rezalet lütfen eksikleri giderin kitapçı Mehmet Süleyman sokak ı bir kontrol edin hele hele Beyazsaray apartmanı önünü kaldırmı aşağı indirdiniz duvar dipleri ve sokakların kaldırım ile birleşen bazı noktaları çukurlar var işinizi iyi yapın ki örnek belediye olun iş sadece scooter ile ilgili değil

  33. Kesinlikle bir düzene girsin kaldırım kalmadı her yere park edip gidilmez ama kimse uymuyor uygun olmayan parklar kesin toplanmalı ve gerekli cezalar da verilmelidir.

  34. Kaldırım üzerinde olur olmaz her direğe her ağaca bağlayıp gidiyorlar yayalarda haliyle çarpıp deviriyorlar, arabamın üzerine üç kez devrildi kapılarım hep göçük içinde, martısınada hopunada topunada …….

  35. Kilitleme olayi kalkmasi lazım zaten çalmaya çalışan her türlü götürür. Herkez kafasına gore degil yazılım ile nereye en yakın bırakılabilir ise oraya bırakacak. Yanlış veya kaldırılması istenen cihazlar için ortak bir yazılım yapılmalı

  36. Kiralık scooterlar, toplatılıp yasaklanmalı. Özel kullanıcılar için yasalara uygun şekilde kullanımı devam edilmeli….
    Kaldırımlar kimsenin özel malı değildir…

  37. Tam bir rezillik turistlere bile dalga konusu olduk 3,5 kişi para kazanacak diye.tüm istanbul kaldırımdan değil de caddeler de yürüyor….Eminim bu işin arkasın da da ensesi kalınlar vardır…

  38. Başkani destekliyoruz…Bu scooterlar toplanmami..Otobus duraklarini, kaldirimlari işgalediyorlar eger millet kullanmasini ögrenmeyecek, baskalarinin haklarina saygi gostermeyi ogrenmeyecek, firmalar bu konuya cozum bulmayacaksa mutlaka toplanmali

  39. Martı denilen bu tür scooter cinsi aletler sonderece rahatsızlık veren özelliklere kullanıcısı tarafından fütursuzca park edilen garip gruba bir mekanik saçmalığı,apt kapısına garaj kapısına kaldırıma ahlaksızca bırakılması sonderece yanlış ve ahlaksız davranış şeklidir.motorlu taşıtlar kurallarına göre hiç bir vasfı olmayan cins bir alet.kontrol odaklı çözüm ile ıslah edilebilir ama bu şekilde asla.

  40. Tehlike arz ediyorlar iki kisi biniyorlar kurallara uymuyorlar kac kere çarpişma tehlikesi atlattik sesiz gittikleri icin far edemiyoruz bir anda. Sagimizdan.solumizdan.geciyorlar Acil önlem alinmali saglik yönunden çok tehlikeli buluyorum sıkı kurallar getirilmeli

  41. İnsanlar umarsızca “evet kaldırılmalı” diyebiliyor hayret. Oysa, -işin içinde rant yoksa- onlarca çözüm yöntemi var. Biraz çözümcü olun sevgili okuyucular.

  42. Baskani sonuna kadar destekliyorum bizim gibi IQ düşük bir millete bu tarz teknolojik aletler gerçekten çok fazla bizim millet özellikle bunları fazlı ile kullanan z kusagi en fazla el arabası kullanabilir hatta o bilr fazla .umarım o eski dandik günler geri gelir

  43. Herşey tam memlekette, bir scooter eksik sanki. Başta halkımızın kafa yapısı olmak üzere, düzeltilmesi gereken o kadar çok şey varken, scooter mevzuu bin derde bir dert daha katıyor.

  44. Scooterlerin kendine ayit park alanları olması gerekiyor ben kayseri de yaşıyorum belediyeye ayit bisikletler var isteyen oradan alıp kullanıp başka park alanına balıyor scooterlarda buşekilde kulanıla bilir.

  45. Şirketin veya belediyenin suçu hatası yok. Kullanocılaron saygısızlığı ve bilinçsiizliği çok . Heryere bırakıp gitmeleri saygısızlıktır. Hem o scoter a hem de diğer insanşara. Düzenli kenarda kimseyi rahatsı etmyecek şekilde bırakabilecekken bunu yapmadan rasgele bırakmaları çok kötü vir davranış ve saygısızlık.

  46. Belediyenin trafiği düzenlemek, yayalara, engellilere alan açmak gibi bir görevi var. Bunun hakkını verdiği söylenemez. Zorbalık, girişimcinin önünü kesmek bu ülkede bugün yapılması gereken en son şey. Bunları hesap etmeden “yetkim var; yakarim, yıkarım, medyaya da yazdırır, taraftar bulurum” anlayışının tükenmesini dilerim.

  47. Bisiklet seritleri olmayan, arabalarin bile neredeyse bitisik nizam ilerleyebildigi yollarda motor, scooter, elektrikli bisiklet derken her gun eve hasarsiz varabildigimize sukreder olduk. Trafige uygun cihazlar degil bunlar. Dikiz aynalari yok, hiz kontrolu yok, sinyal yok. Ne kadar yaya ulasimini kolaylastirsa da bir duzene sokulmadan artik kullanilmamali. Hunharca kullaniyoruz bunu da her seyi oldugu gibi.

  48. Kesinlikle kaldırılmalı gelişi güzel park ediliyorlar ayrıca yayalar için de büyük tehlike kaç kez çarpılma tehlikesi yaşadım sayamam

  49. Benzer sorunlar her yerde yaşanıyor , daha birkaç gün önce Oğlumun gittiği ilkokulun yaya kaldırımında 3 tane birden kilitlenmş vaziyette idi , çocuklar yoldan yürümek zorunda kalıyorlardı , zabıtayı arayıp bildirdim , baktım uzun sürecek firmasını aradım , ilgilendiler ve sanırım birkaç saat içinde kaldırdılar , burada hizmet veren firmanın kabahati yok ancak sorunun ortadan kalkması için kullanıcılarının bilinçlenmesini beklemek çözüm değil , bu araçların sahibi firmaların yazılımlarına eklenti yaparak , okul sağlık kuruluşu vb yerler, birden fazla aracın bırakıldığı alanlar gibi sanal yasaklı alanlar oluşturarak buralara araçların bırakılmasını engellemeleri , sistemden kullanıcı çıkışına izin vermeyecek yazılım geliştirmeleri şarttır , yoksa sıkıntılar devam edecek . Çözüm yine kıllı cihaz teknojilerinde , yoksa dediğim gibi bazı kullanıcıların akıllanmasını beklemek çok ütopik oluyor …

  50. Otoparkımızın girişine bağlanan scooter lar yüzünden aracımı park edemediğim çok gün olmuştur. Scooterlara karşı değilim ama düzensizliğe karşıyım.

  51. Yollarda ehliyeti olmayan, trafiği bilmeyen, motorlardan daha tehlikeli bir nesne olarak geziyorlar. Düzenleme kesinlikle şart. Dururken de tehlikeli, giderken de… Başkana tam destek, örnek alınmalı. Ben yaptım, saldım ortaya, parlama bakarım anlayisi ile olmaz.

  52. Skooter den daha çok milli sorun motorcu tayfası. Bunlar ne trafik tanıyor ne kural tanıyor, kaldırımlardan gitmeler, ters yöndengitmeler, kırmızı işık tanımamalar,yaya geçitlerini işgal etmeleri ve kullanmaları,hız yapmaları bunlar daha büyük sorun bu şehirde bunlarda bir çözüm bekliyoruz.

  53. Scooter görünüşte kolaylık olsada. ; Elektrikli olan bu türler ve diğerleri için herhangi bir ehliyet zorunluluğu yok
    Kullanıcılar Trafik kurallarına uymuyor. Bir yerine 3 kişi bazen 3 kişi biniyor. Kaldırımdan gidenler ters yoldan gidenler var. Ayrıca kask zorunluluğu var olması gerekir. Hani kask. Onlara ayrımcılık yapılamaz. ABD ve NATO üstlerinde bisiklet kask zorunluluğu var gece ise reflektörlü bant ve yanar söner kafa lambası zorunlu gençler sorumsuz. Dikkatli değiller. Şoförler de dikkatsiz

  54. Usülsüz kullanım park sorunu aleti sahiplenmemekten kaynaklanıyor ve sorun kiralama aracı olması kiralama yöntemi kaldırılsın yada belli başlı park gibi yerlere park edilme şartları oluşturulsun

  55. İzmirde de çok var. Kullanan kişiler getirip eczanenin girişindeki ağaca ya da demir korkuluklara bağlayıp gidiyorlar. Kaldırımlar zaten dar bir de her direğe bu araçları bağlayınca ciddi sıkıntı yaşanıyor. Takılıp düşenleri bile gördük. Acilen bir düzenleme getirilmeli

  56. Kanunu dikkatle düzenlenmiş beymelminel birilerini merhaba ticari menfaat kapısı. Devlet önce yaptırımlarını ve ihtiyaçlarını koymalı, kullanıcıya ve tacire sorumluluk yüklemesi, ben motorla heryürlü vergi ödüyorum kaldırma koyunca park cezası yiyorum neresi adil. Trafikte aptalca sorumsuzca eşege biner gibi biniliyor her kör noktadan dalıyorlar kuralsızca kaza durumunda ben niye onların sorumsuzlugundan yaptırım ve cezaya maruz kalıyorum.

  57. Bu scotter ların gelişigüzel bırakıldığı doğru. Ancak bu durum bu aletlerin bir ihtiyaç olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Toplumun her kesimi ucuz, kolay ve kısa sürede bir yerden başka bir yere bu aletlerle gidiyor. Toplamak vahşi bir çözüm. Bu toplumu cezalandırma sistemi. Daha akılcı bir yöntem ilgili firmalarla bulunabilir.

  58. Martı çok güzel bir uygulama fakat. Kazanıyoruz diyede. Bu kadar savrukluk olmaz ötme konusunda acil çare şart. Ortak bölgelerde park alanları olsa ve bir ekip olsa düzen tertip için çok güzel olur

  59. İnsanlar satın alıp kullanabilir ancak binlercesinin ortalık yerlerde son sürat karşınıza aniden çıkması büyük tehlike yaratıyor..sahil yollarında bisiklete binmeye korkar olduk..Modada sadece benim şahit olduğum iki kişi scooterdan düşerek başından yaralandı,ambulansa koyup gönderdik..zaten dar olan kaldırımlar,apartman giriş korkulukları,sahil yollarındaki ağaçlar bunların doğal otoparkı olmuş..Hollandada tamamen yasak,bazı diğer ülkelerde de yasaklanması gündemde..bir anda ortaya çıkıveren bu imtiyazlı şirketlere artık dur denmeli ve çok katı önlemler alınmalıdır.Avrupa ülkelerinde belediyeye bağlı çoğu kadın olan belediye zabıtaları sürekli sokaklarda dolaşarak park ihlallerini denetlerler;bizde ise sadece şikayete bağlı işlem yapılır..lütfen artık belediyeler de ciddi belediyecilik yapsın ve bu kargaşalı durumlar sona ersin…

  60. Araba kiralama gibi olabilir
    Sadece işaretli alanlara park edilecek heryere bırakılamayacak
    Bu işaretli alanlarda trafigi ve yayaların geçişine engel teşkil etmyecek yerler olacak tabi yapılabilirse

  61. Verilen oylar Yasakliyan yonetici değil çare çözüm olan yöneticiyi umutla millet seçti.iyimiş o yasaklamayi herkez yapar çalış çabala çözüm uret yan gelip yatma..

  62. Scooterlar yayalar için büyük tehlike. Birisi para kazanacak diye vatandaşı rahatsiz etmeye hakkı yok.scooter kullanıcıları için de bir kullanıcı belgesi alma zorunluluğu getirilmeli.

  63. Tamamen kaldırılmalı, vatandaş sakatlanma durumuyla karşı karşıya sürekli; beni de kac kere teyet geçti mesela…
    Sakat kalsak çalışamaz duruma gelsek , bize kim bakacak martı kurucularimi…?

  64. Arkadaşlar,konu biraz basit fakat buraya geleceği aşikar bir durumdu ve oysa;kullanıcıların çoğu hayatında ilk defa scooter gördü şöyle bisiklet kültürünün iki teker alışkanlığı azınlık olması temel sebeplere dayalı olmakla doğrudan firma ve kullanıcı kimselerden kaynaklanıyor ve yine çok basit hareketler eşliğinde bunlar çözümlenebilir örnek;2 defa ince metallere dolamak yıkılmasının önüne geçer yine ekleyerek, fotoğraf ayaklık şartı opsiyonel şartlar benzeri ve kaldırama paralel olması,iki scooter aynı karede olmaması unsurlar kısa vadede çözümlerdir….herkese tavsiye olsun.

    • Problem her zaman ki gibi Ahlakı zayıf , düşüncesiz , bencil , kişilik zaafı olan , empati bekleyen ama kendisi yapmayan İnsandır. Harika bir kolaylığı problem haline getiriyoruz. Birde araçlar başkasının ya , dikkat edin ne kadar kaba kullanıldıklarına. Ya hu par ayağını bile açmıyor CAHİLler. Bir başka insana engel olmamayı mı düşünücek. Sonuç Kaos. Belediye de haklı. Her kolay şeyi berbat etmekte çok başarılı Cahiller.

  65. Bu tür ulaşım araçları güzel ama bırakılma yerleri yanlış. Bunun çözümü toplanma noktası haricinde başka bir yere park edilmemesi olur. Şirket bununla ilgili toplanma alanları oluşturabilir. Herkeze olur olmaz yerlere parka izin verilmemeli. Yoksa bunun önüne geçemezsiniz

  66. Bunların şarjları bitmeye yakın sinir bozucu bir ses çıkarıyorlar, kadıköyde gece uyumak imkansız hale geldi, kaldırımlarda bebek arabasıyla yürüyemiyorsunuz heryere kilitlemişler, yola inmek zorunda kalıyorsun ordan da arabalar geçiyor. kaç kere çarpıp kaçtılar, İstanbulun iki problemi var 1. martı 2. taksi. ikiside ortadan kaldırılsın en güzeli. marmaray, metro tramway herşeye yeter.

    • Ne alaka ya her şeyi taksi bağlayan bir millet oldunuz otobüs metro tramvay metrobüs minibüslerde hiç sorun yaşamadın galiba sağ duyu seninde yerini işgal etse aynı şeyi isterdin yani sana mani olmamasına boşuna boş muhabbet yapma

      • Alt yapısı tamamlanmadan sunulmuş hizmet.kaldırım bloke etmesi,gece sesli ikaz ile uyanma,kamu malı olan elektrik ve sokak lamba direklerine bağlanması,trafikte kural dışı kullanılıp kazaya sebebiyet vermesi,bisiklet yollarında park edilip geçişi kapatması ve firmanın defalarca aranmasına rağmen maalesef çözüm odaklı olmayan yaklaşımı Antalya da tarafımızca onaylanmadı…yollarda ciddi tehlike arz eden araçların ehliyet ile kullanılması gerekli…

  67. Belirlenen park alanlarına bırakılmalı.Bırakmayana ceza kesilmeli.Zaten kimin nereye bıraktığı biliniyor.Yasak,kaldır,at yönetim değil.Yönetmek sorunlara,sorun çıkmadan çözüm bulmaktır.

  68. İstanbul şartlarında en mantıklı ulaşım aracı.taksici esnafı ile kavga edip canını sıkacağına ya da Taksi gelsin diye saatlerce bekleyeciğine atla scooter a ne park derdi var.ne ceza.

    • Haklısın taksiciyle kavga edeceğine scootere binip saçma sapan sürüp yaya ve motorlu araç trafiğinin düzenini bozmak daha iyi. Başıma geçen bir olayı anlatayım. İst. Vatan caddesi de bir şeridi tamamen işkal etmiş bir scootere klakson çalıp kenara geçmesi için ikaz ediyorum adamın bana dediği kelime kendi şeridimde seyir ediyorum deyip üzerime saldırdı. )))

  69. Bu marti scooterlari kullanan aptallar park ederken adam gibi parketseler bu sekilde aorunlar olmaz aslinda biz gercekten adam olmayiz kendimize ait olan urunu bile kullanirken dikkat etmedigimiz icin bu ekipmanlari uluorta atıvermek cok da şaşılacak bir durum degil

  70. Acil serviste bibbin kazalarından bıktık. Guvenliksiz bir arac, yanlış Park kazalara da sebep oluyor. Yayaların hürriyet ve güvenliğini ihlal eden bu ulaşım şekli tümden kalksın

  71. Kesinlikle doğru bir karar.az bile hare halindeyken ne ters yön dinliyorlar ne yaya dinliyorlar nede araçları dikkate alıyorlar ya çok ciddi bir önlem alsın şirketler yada belediyeler ve trafik caydırıcı olacak şekilde ceza uygulaması getirsin.

  72. İlçe belediyeleri halkın ihtiyaçlarına göre bu işi üstlenerek istanbul kart ı da devreye sokarak belirli yerlere de park yerleri oluşturarak bu hizmeti daha ucuz kullanılabilir hale getirerek halk hizmet yapılabilinir.

  73. Öncelikle yol park alanlarını belediye yapar belediye park tahsis etmek zorundadır. Diğer önemli bir durumda bu scoterlerin zorunlu trafik sigortası yapılmalıdır

  74. Garibanın işine yarar tek tük şey var memlekette onuda hemen kaldırmaya çalışın zaten. Şikayet edenlerin engelliler hariç bakım bakalım gelir düzeyine. Yüksek çıkacaktır. Referandumu kazanamazlar yapılırsa. Bi yolunu bulun düzeltin. Park yeri yapın vs. Niye oturursun kamu mevkilerinde…

  75. Sadece Martı degil, sınırsız para kazanmak için bar ve restoranlarin kaldırımlaraî kapatan masa ve sandalyeleri, arabasini parketmek icin metal babalari kesip asma kilit asanlari, kaldirimlara yapilan görme ozurlulerin yollarina tecavüz edenleri, para hirsi icin toplumu yoldan yürümeye zorlayan ve esnafla bizlerlerin kavga etmemize neden olan Belediyeyi kiniyorum. Son yıllardaki tüm belediye yonetimleri, Kadıköy, Altiyolu, altérité yapılacak Kadıköy Meydanîni anarsik çirkin sehircilikten uzak bir hale soktugu icin kimiyorum. 1966 yılında neyse hala aynı. En ufak bir sehirlesme değişikliği yapmadıklar. Minibüs duraklarini cirkinligi, bulvaarda araçları 2-3 sıra parketmesi. Nasıl oldu da Martı sorununael attilar hiç anlamadim?

  76. Sadece şunu söylemek istiyorum türkiyede ssadece taksi ve toplu taşıma üzerine kalmaması lazım ve nedense hep taksiciler sorun yaratıyor genelde dünyanın neresine bakarsanız çoğunluğu böyle sorundan muzdarip uber dünyada çoğu yerde yaygın bi şekilde kulanılıyor ve buna benzer bir çok uygulama var heleki bazıları okadar iyi dünya atmosfere artı kazandırıyor martı da bunlardan biri eyer modern ve gelişim yolunda bir ülke olacaksak bu tür gelişmelerin önünü kapatmaktansa önünü açılması lazım ülkemiz neredeyse kara yolu taşımacılığı üzerine yoğunlaşmış bir ülke halinde avrupadan örnek verirsem insanlar tüm avrupa ülkelerine şehirlerine ilerine kasabalarına köylerine kadar trenle ulaşıyor büyük şehirin civarındaki 2 3 saatlik uzaklıkta kalan kırsalar da bile insanlar trenle işlerine gidip gele biliyor uygun ve atmosferi kirletmeyi en aza düşüren bir sistem güzel ülkeme bakarsan doğunu kaç şehrine iline köyüne ulaşım var teenle yurdumun çoğu insanı trene bile bindiğini zanetmiyorum demir yoluna daha fazla yatırım ve geliştirilmesi zarar değil fayda sağlar bunu özelikle ülke ekonomisine faydası fazlasıyla doğuda bir fabrika kuran tren ağıyla hamade tedariği daha ucuza sağlar daha ucuza ihrac eder limana ulaştırır ülkemin heryerine ulaştıra bilir buda ülkenin gelişiminde büyük bir lokomatif parçası olur bu bir örnekti bunun gibi binlerce örnek var

  77. Deniz kenarları tatil beldeleri trafiksiz ve yoğun mesai saati olmayan il ilçe vs yerlerde ve belirli kapsama alanları içerisinde olsun !!! Net olun bu gün bu kararı aldınız bizleri çok sebindirdiniz ve mutlu ettiniz arkasında durun ve bu kalabalık şehirden bunları çıkartın …

  78. Bence de toplansın çünkü kullanamayan insanlar çok fazla önüne gelen kiralayıp hem trafikte ilerleme yapıyor hemde yayaların yoğun olduğu yerlerde buda insanların yaralanmalarına veya kendilerinin yaralanmalarına neden oluyor

  79. Evet insanların gidecek yerlerine ulaşması için pratik bir araç ama bu araçlar hem trafik hemde yayalar için çekilmez bir hal aldı. Sadece park alanları sorun değil kullanılan alanlar bile hayati tehlike arz ediyor. E5 ve tem oto yollarında bile sıklıkla görebiliyoruz artık……

  80. Elektrik scooter çıkalı kaç kiçi canından oldu birilere para kazanacak keyif sürecek yazık günah bence acil olarak imha edilmesi gerekiyor tarıfikde her zaman tehlike şekilde arz ediyor Kadıköy belediyesi teşekkür ediyorum

  81. Bir kere bu ulaşım aracı kullanıcıları eğitimsiz ve banangore ehliyetsiz araba kullanmaktan bir farkı yok derhal kaldırılmalı hayatı tehlikesi büyük bir skinti bu konu üzerine konuşulmamali bile sadece şirket kazançlı insan hayatının bir önemi olmadigi bir gerçeğidir bu martilar

  82. Binbin CEO’su olabildiğince sakin bir açıklama yaparken martının ceo’sunun bu kadar sinirlenmiş olması.. açıkcası şuraya ayak bastık burada böyle yaptık diye mutluluk duyan birisinin bu kadar kibirli olduğunu görmek beni oldukça şaşırttı. Artık scooterlarda kilit kullanmıyorsunuz zaten neyin afrası bu anlamıyorum

  83. Kadıköy ‘de araç yolunda ve ters yönde gidiyorlar.. Sadece yayalar için değil bilinçsiz kullanıldığından araç trafiği için de problemler.. Ehliyet şart ve ceza uygulaması gerekli

  84. Scooterlar Kesinlikle halkin yararina olmayan bir seydir,hatta halk icin bir tehlike.tum turkiyede kullanılması(ticari)yasaklanmali ruhsatlari iptal edilmeli. Basta (trafik ve kaldirim isgali) tehlikede.cahil genclerin elinde tehlikeli arac.

  85. Ne üşengeç insanlarız japonyada bu martiyi yapacak teknoloji yokmu veya avrupada… Adamlar bisiklete biniyor ve belediyenin gorevi heryere bisiklet park alani olusturmak 10 bisiklet bir araba yerini isgal ediyor. Hem halk spor yapiyor ömrü uzuyor hem de doğayı kirletmiyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version