Önceleri halk arasında ‘kılçık anten’ adı da verilen antenlerle karasal yayını izlerdik. Sonraları uydu anteni çıktı. Uydu teknolojisini uzun yıllardır kullanıyoruz. Yağmur ya da kötü hava koşulları olmadığı sürece çalışan bu sistem için mutlaka açık havada bir antenin dünyanın yörüngesindeki uyduları görmesi gerekiyor.

DVB olarak adlandırılan karasal dijital yayın ise uydu ya da karasal analog yayınlara göre birçok avantaj sahip bir teknoloji. Bu teknoloji yardımı ile tek frekansta birden fazla kanal yayını yapılabiliyor. Ayrıca uydu ya da karasal yayında olduğu gibi büyük bir antene ihtiyaç yok. Üstelik hareket halinde bile (diğer teknolojilerde bu çok zor) karasal dijital yayın izlenebiliyor.

Ülkemizde DVB-T2 standardı kullanılacak

Karasal dijital yayında birden fazla standart var. Ülkemizde ise DVB-T2 standardı seçildi (yapılan ihalenin sonuçlarını burada görebilirsiniz.). Bazı televizyonlarda bütünleşik olarak karasal dijital alıcısı bulunuyor. Eski nesil televizyonlar için settop box ya da USB şeklinde cihazlardan almak gerekecek.

Geçiş nasıl olacak?

RTÜK tarafından hazırlanan geçiş planına göre 2015 yılına kadar ülkemizin birçok yerinde karasal dijital yayın kullanılmaya başlanacak (testler bu yaz başlıyor). 2015 sonunda ise karasal analog yayın tamamen kapanacak ve dijitale geçiş sağlanacak.

Uydu antenler çöpe mi gidecek?

Dijital karasal yayınla ilgili en çok merak edilen (ve karıştırılan konu) uydu antenlerin ne olacağı? Uydu sistemi kullanılmaya devam edecek. Zira bugüne kadar alınan o kadar cihazı bir kalemde silip atmak mümkün değil. Yani içiniz rahat olsun. Çöpe atılacak bir şey yok. Hem uydu hem de karasal dijital yayın beraber devam edecek. Ancak uzun vadede ne olur bunu şimdiden bilmek zor. 

Birçok avantajı olan karasal dijital yayın beraberinde yeni fırsatlar da getirecek. En önemlisi ise boşa çıkan analog karasal yayın frekansının başka işler için kullanılması. Bu frekansın 4G için kullanılacağı uzun süredir konuşuluyor.

Karasal dijital yayınla beraber televizyon izleme teknolojileri de gelişecek. Hareket halinde yayınları izlemek daha da kolaylaşacak.

Bakalım bu değişim bizlere neler getirecek. Ben de en az sizin kadar merak ediyorum.

:: Karasal dijital yayın hakkında ne düşünüyorsunuz?