Kazlar, hayal edebileceğimizden daha karmaşık varlıklar. Bilim insanları yapay zeka sayesinde bu hayvanların kıskançlık ve intikam davranışlarının ötesinde bireysel yüzleri tanıma yeteneğine sahip olduğunu keşfettiler.
Kazların insanları nasıl ayırt edip tanıdıklarını anlamak için yapay zeka kullanıldı
Bu buluş, Sonia Kleindorfer’in Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Konrad Lorenz Davranış ve Biliş Araştırma Merkezi’nin direktörlüğünü devralmasıyla ortaya çıktı. Selefi, ünlü Avusturyalı biyolog Konrad Lorenz, sadece bir plaket üzerindeki yüz resimlerine bakarak yerel Greylag Kazlarını isimleriyle tanımlama konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahipti.
Ancak Kleindorfer kendini bu başarıyı tekrarlamakta zorlanırken buldu. Kazların birbirlerinden nasıl ayırt edildiğinin gizemini çözmek amacıyla yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemi oluşturan bir meslektaşından yardım istedi. Bu sistem, çeşitli açılardan çekilmiş kaz fotoğraflarından oluşan kapsamlı bir veri tabanıyla beslenerek, kazları yalnızca gagalarındaki ayırt edici işaretlerden tanımlayabilmesini sağladı.
Araştırmayı daha da ileri götüren ekip, kazların sosyal etkileşimlerinin dinamiklerini anlamaya çalıştı. Yapay zekâ tarafından üretilen görüntüleri kullanarak, kazların diğer kazları tanıyıp tanıyamadıklarını test ettiler. Sonuçlar ilgi çekiciydi: Kazlar, eşlerinin ve arkadaşlarının görüntülerini tanımlayabildiler. Ancak kendi görüntülerini kolayca algılayamadıkları için kendi yansımalarını tanıyamadılar.
Keşif, kazların yüz tanıma yeteneklerine ne ölçüde sahip olduklarını anlamamızda önemli bir adım. Bu kuşların karmaşık sosyal dinamiklerine ve karmaşık ilişkilerini nasıl yönlendirdiklerine de ışık tutuyor.
Kazların alternatif belirteçlere güvenmek yerine arkadaşlarını, ortaklarını ve hatta düşmanlarını tanımlamak için yüz özelliklerine güvendikleri görülüyor, ki bu da potansiyel olarak yapay zekâ sistemi tarafından kullanılan aynı belirteçler tarafından yönlendirilen bir davranış.