ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı, yaşanılan ilginç bir olayla gündeme geldi. Laboratuvarda nano boyuttaki karbon ve bakır çivilerin, karbon dioksite (CO2) eklenmesi sonucunda ortaya etanol çıktığı gözlemlenmiş. Bu anlamda ciddi bir kirletici olan karbon dioksit, artık işlevsel hale gelebilecek.
Uzayın keşfinde devrim yaratacak motor
Karbon dioksitten yakıta dönüşüm
Detaylara göre, ortaya çıkan etanol, el dezenfektanı ve alkollü içkilerde yer alan bir alkol türü ve bu alkol türü yakıta dönüştürülebiliyor. Araştırmacılar atığı yakıta çevirme konusunda önemli bir keşif yaptıklarının altını çiziyorlar. Örneğin yanan 1 litre benzinin yaklaşık 2,39 kg karbon dioksite sebep olduğunu söylersek, sanırız çevreye olan zararın boyutları hakkında tahmin yürütebilirsiniz.
Aslen önerilen reaksiyonun ilk adımını çalışan araştırmacılar daha sonra katalizörün tüm reaksiyonu kendi başına gerçekleştirdiği fark etmişler ve tamamen kazara bir keşifte bulunmuşlar. Böylece CO2’nin etanole dönüştürülmesi için uzun süreli olarak birçok aşama ve karmaşık kimyasal reaksiyonun denemesiyle yapılacak bir araştırma kendiliğinden gerçekleşmiş oldu.
CO2 dönüşümünün geleceği
İklim değişikliklerine sebep olan bu hava kirleticinin dönüştürülmesini sağlayan teknolojinin maliyet verimliliği sağlanır ve teknoloji yaygınlaştırılabilirse fosil tabanlı yakıt üretimine karşı, karbonsuz önemli bir alternatif sağlanmış olacak.
Öte yandan bu keşfin laboratuvar ortamından dışarıya ne zaman sunulacağı hakkında henüz bir açıklama yapılmıyor. Tabii ki bu durum petrol şirketlerinin acaba ne kadar işine gelir, o da tartışılması gereken tamamen bambaşka bir konu.
#video_13279#
cok iyi. ben bulsam kimseye soylemezdim.calarlar
Kaliteli haber.
ABD buduğu bir çok buluşu insanların hizmetine sunmuyorki zaten,çok bencil
bir ülke :((
Başarılı haber
3,7 litreden 10kg karbondioksit nasıl çıktığı fizik kurallarını altüst ediyor. yazım hatası ise sorun yok(!) ( Örneğin yanan 1 galon yani 3,78 litre dizel yakıtın, yaklaşık 10 kilo karbon dioksite sebep olduğunu söylersek, sanırız çevreye olan zararın boyutları hakkında tahmin yürütebilirsiniz.) Ama burada yazıyorsanız biraz dikkat etmek lazımdır her halde
10 litre de bari 10 kilo nedir?
bende 1 saattir dallanıp onları araştırdım 1 galondan o kadar co2 nasıl çıkar diye çıkıyormuş 🙂 doğru yani buradan hesaplayabilirsiniz aracınızın 1 yıllık ne kadar co2 çıkardığını benim 1400 kg çıktı dizellerin 4 kat fazla oluyormuş dehşete düştüm elektirkli, hybrit, lpg kullanmalıyız adamlar boşuna almanyada yasaklıyacağız demiyorlar istda nefes alınmıyor karbonayakizi nokta com dan bakabilirsiniz
Gelecek için güzel bir haber. Ülke gündeminden içimiz karardı. Böyle bilimsel gelişmeler okuyunca umut doluyor insan. Teşekkürler.
Elin oğlu kötü bişey için çalışırken iyi bişeyleri hep jazara keşfediyo ilginç
2023 bor daha iyi
Aslında önemli bir buluş ama ne işe yaradığını çözemedim. CO2 etanol'e dönüştürdünüz ve bunun için bir enerji harcadınız. Sonra bu etanol'ü yaktınız CO2 elde ettiniz ve harcadığınızdan daha az enerji elde ettiniz. Ama havadaki sera gazlarını azaltmak için kullanılabilir ama etanolü napacaksınız. Hadi içtiniz diyelim o da vücutta yakılıp tekrar CO2 üretilecek.
3,7 litreden 10kg karbondioksit nasıl çıktığı fizik kurallarını altüst ediyor. yazım hatası ise sorun yok(!) ( Örneğin yanan 1 galon yani 3,78 litre dizel yakıtın, yaklaşık 10 kilo karbon dioksite sebep olduğunu söylersek, sanırız çevreye olan zararın boyutları hakkında tahmin yürütebilirsiniz.) Ama burada yazıyorsanız biraz dikkat etmek lazımdır her halde 1 galon dizel yaklaşık 22,2 pounds [2.778 gram x 0.99 x (44/12) = 10.084 grams = 10,1 kg/galon = 22,2 pound/galon] karbondioksit (CO2) emisyonu içerir. 1 litre dizel ise yaklaşık 5,842 pound (454 g x 5,842 = 2652 g = 2,65 kg) karbondioksit (CO2 içerir. Fizik kuralı değil, kimya kuralı kardeşim. Benzin, hidrokarbon grubundan bir bileşiktir. Yanma oluşabilmesi için ise oksijen gerekmektedir, ki bu havadan temin edilir. Yanma olayı sonucunda karbondioksit oluşur, oksijenin atom ağırlığı karbonun atom ağırlığından fazladır ve karbondioksitte bir karbon atomuna karşılık iki oksijen atomu vardır. Kütlenin korunumu yasası, zaman zaman Lomonosov-Lavoisier kanunu olarak da adlandırılan, kapalı bir sistemde var olan çevrimler ve işlemler ne olursa olsun, kütlenin sabit kalacağını belirten kanundur. Denk bir ifadeyle açıklamak gerekirse kütlenin durumu yeniden düzenlenebilir fakat kütle yaratılamaz veya yok edilemez. Böylece, kapalı bir sistem dahilindeki her türlü kimyasal tepkime ve proseste tepkenlerin (yani reaktantların) kütlesi, ürünlerin kütlesine eşit olmalıdır.
Buna göre: Kimyasal olaylara giren maddelerin kütleleri toplamı oluşan ürünlerin toplamına eşittir. X + Y ® Z + T tepkimesinde X ve Y girenler (reaktif) olup, Z ve T (ürünler)’ye kütlece eşittir.
bırakın bunları borla çalışan araba motoru icad edin lan