Zorlu hava koşulları, yıldırım çarpması, üretim hataları, aşınma gibi nedenlerden dolayı her yıl dünya çapında 3,800 rüzgar türbini bıçağından kaynaklı arıza meydana geliyor. Özellikle açık denizlerde kurulan rüzgar türbinlerinde tek bir arızayı onarmak, milyon dolarlık masrafa neden olabiliyor.

Bisikletler kirli havayı temizleyecek!

Kendini onarabiliyor

Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi’nden makine mühendisleri, insan dolaşım sistemini taklit eden kendi kendini iyileştiren türbin bıçakları ile bu masrafların önüne geçmeyi planlıyor.

Bu çalışmada araştırmacılar öncelikle birçok rüzgar türbini bıçağında kullanılan düz örgü fiberglas tabakaları ile örnekler hazırladı. Genellikle sentetik organik kimyada kullanılan Grubbs’un katalizörü, bir epoksi reçinesiyle karıştırıldı ve fiberglasın her yerine eşit şekilde dağıtıldı. Fiberglasın katmanlarında cam kılcal tüpler içinde epoksinin sertleşmesini sağlayan bir “iyileştirme maddesi” kullanıldı.

17-07/11/kendini-onaran-malzeme-shiftdelete.jpg

Fiberglas üzerinde testlerini yapan araştırmacılar, kırılma testleri sonucunda cam kılcal borularının kırıldığı anlarda iyileştirici madde Frubbs’un katalizörü ile reaksiyona giriyor ve epoksi sertleşerek bıçağı tekrar sağlamlaştırıyor.

Prototip tasarımları yapılan yeni nesil rüzgar türbini bıçaklarında bakım, onarım maliyetlerinin azalması ve özellikle açık deniz rüzgar türbinlerinde kullanılması planlanıyor.

::Kendini onarabilen rüzgar türbinleri hakkında ne düşünüyorsunuz?