Kepler uzay aracı, göreve başladığı günden bu yana yaptığı gezegen keşifleriyle evren hakkında yeni bilgiler öğrenmemizi sağladı. Ancak Kepler uzay aracı, yakıtının tükenmesi nedeniyle görev yapamaz hale geliyor.
Kepler uzay aracı için yakıt ikmali mümkün mü?
Adını Alman gökbilimci Johannes Kepler’den alan uzay aracı, 7 Mart 2009 yılında uzaya fırlatılmıştı. Gezegen sistemlerinin yapısı ve çeşitliliklerini inceleyen uzay aracı, 2013 yılında hasar gördü. Bu hasar nedeniyle tek bir hedefe odaklanma özelliğinde sorun yaşanmaya başlandı. Ancak aradan geçen zamana rağmen Kepler, birçok gezegen keşfiyle bizleri evren hakkında bilgilendirmeye devam etti. Kepler, bundan sadece 2 yıl önce 100’den fazla Dünya benzeri gezegen keşfetmişti.
Ancak her uzay aracında olduğu gibi Kepler için de kaçınılmaz son yaklaştı. Kepler’in yakıtının birkaç ay içinde bitmesi bekleniyor. Yakıtın bitmesi nedeniyle uzay aracının itkileri ateşlenemeyecek ve Dünya’ya veri aktarımı için yönünü bulamayacak.
Şu anda bizden yaklaşık 150 milyon km uzaklıkta bulunan Kepler’e yakıt yüklemek için başka bir uzay aracı gönderilmesi neredeyse imkansız. Yakıt göstergesi bulunmayan aracın, görevinin tamamlanmasıyla yeni uzay araçları ile araştırmalar yürütülecek. Kepler’in yakıtının tükenmeden önce elde ettiği tüm verilerin Dünya’ya ulaşması için çalışılıyor.
Kepler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bir sekilde baska bir tur yakit bulmak gerek. Ama ne? Yada nasil?
Gerçek uzay çağı; insanoğlu elektrikle yerçekimini yenen uzay araçlarının yapılabileceğini keşfettiğinde başlayacak.