Geçtiğimiz günlerde, kimlik bilgilerimizin çalındığına dair bir haber yayınlamıştık. Hackerlar, yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerini internete sızdırmışlardı. Basına sızan bu haberlerden sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddia ile ilgili soruşturma başlattı.
Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’nun açtığı bu soruşturma dosyası, Türk Ceza Kanunu’nun 136. maddesi olan “verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme” ve 243. maddesi olan “bilişim sistemine girme” maddeleri kapsamında yürütülecek.
Kamu görevlisine daha fazla ceza
Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinde “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır” hükmü yer alırken, bu suçun bir kamu görevlisi tarafından yapılmış olması durumunda cezanın 1,5 kat artırılacağı da ekleniyor.
Veriler güncel olmayabilir
6,6 gigabyte boyutunda olan bu kimlik bilgileri dosyasında, TC kimlik no, isim-soyisim, anne-baba adı, doğum tarihi, cinsiyet, doğum yeri, açık adres gibi, bir kişinin kimliğine dair her ne bilgi varsa bulunuyordu. Bu bilgilerin ayrıca, 2009 yılında Yüksek Seçim Kurulu’ndaki birkaç memur tarafından satılmış bilgiler olduğu, güncel olmadıkları da söylenenler arasında.
10’da 8’i uyuşuyor
Yapılan araştırmalara göre internete sızdırılan bu dosyadaki bilgilerin %80’i gerçek bilgilerle eşleşiyor. Bu verilerin yüklendiği bilgisayarın Romanya’da olduğu, verilerin sızdırıldığı, halka yayıldığı internet adresi alan adının ise İzlanda’dan satın alındığı bilgilerine ulaşıldı.
:: Sizce bu soruşturma nasıl sonuçlanacak?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}