Corona virüsü salgını gündemi meşgul ederken bir salgın için daha önlemler konuşulmaya başlandı. Bilim kurulu bu kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı için önlemleri konuşmaya başladı. Salgının değişen seyri nedeniyle Kurban Bayramında bazı önlemler alınabilir.
Geçen yılın verilerine göre vaka sayısında artış yakalayan virüs hayvanlardan bulaşıyor. İnsandan insana bulaşmayan hastalık henüz acil durum ilan ettirecek kadar yayılmış değil.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için bilim kurulu toplandı
Dünyada 30 farklı ülkede görülen hastalık ülkemizde hayvancılık faaliyetlerinin yürüdüğü bölgelerde görülüyor. Virüs taşıyan hayvanlardan insanlara geçen hastalık Kurban Bayramı öncesinde bilim kurulunun gündemini meşgul ediyor. Sağlık bakanı yardımcısı Prof. Dr. Orhan Yıldız öncülük ettiği toplantıda hastalığın şuanki durumu ve alınabilecek önlemler konuşuldu.
Sözcü tarafından paylaşılan habere göre hastalığın vaka sayısı geçen yıla göre artış gösterdi ve 480’e ulaştı. Bu hastaların 15’i hayatını kaybetti.
Hastalığın başlıca semptomları neler?
Hastalık yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkan kenelerle temas sonucunda bulaşıyor. Virüsü taşıyan hayvanların korunmasız bir şekilde insanlara temas etmesi sonucu hastalık insanlarda görülüyor. Enfekte edilen kişilerin kanları veya vücut sıvılarıyla bir başka insana bulaşıyor. Hastalanan kişilerde ateş, baş ağrısı, halsizlik ve vücut ağrısı sıkça gözlemleniyor.
Hastalığın taşıyıcısı hayvanlar olduğundan hayvancılıkla uğraşan kişiler tehlike altında. Bunun dışında kenelerden ve kenelerle aynı ortamda büyüyen hayvanlara önlemlerle yaklaşmak gerek. Bilim kurulunun açıklayacağı önlemleri harfiyen uygulamak hastalıksız bir Kurban Bayramı geçirmemiz için şart.
Prof. Dr Yıldız‘ın açıklamasına göre hastalık için panik yapmaya gerek yok, kenelerin 1000’de 1 gibi bir oranının aktarabildiği hastalık ile ilgili şunları söyledi:
“Kene ısırığından sonraki üçüncü günde hastanın ateşi çıkıyorsa uyarıyoruz. Keneyi çıkardıktan sonra hastayı belirtileri konusunda bilgilendiriyoruz. Testleri Ankara’ya gönderiyoruz ve çok hızlı sonuç alıyoruz. KKKA’da belki dünya da en hızlı tedavi uygulayan ülkeyiz diyebiliriz.”
Hayvanlarla temas ettiğiniz bir bölgeden döndüyseniz ve üçüncü günün ardından belirtileri taşıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var.
2020 ye haziran update si yüklendi
keklikleri vurun tavukları kuş gribinden öldürün zinciri bozun sonra kene çıkar tabi ortaya !!!!!!!!!!!!!!!
Next level a geçtik heralde