İsviçre Malzeme Bilimi Laboratuvarı’nda bilim adamları kıyafetleri güneş paneline dönüştürdüler. Bunu projeyi yapmak için kumaşa özel bir ışıldayan malzeme eklediler. Kıyafetlerimiz güneş paneli olabilir!

Yapay zeka yılın dijital gazetecisi oldu!

Yapay zeka yılın dijital gazetecisi oldu!

Yapay zeka AI tabanlı bir algoritma, ilk kez bir gazetecilik ödülü kazandı. Kanada merkezli iki yayın için haberler yayınlıyor ve metinler yazıyor.

Teknolojik aletlerimizi kendi kıyafetlerimizden şarj etmemiz mümkün olacak

Araştırmacılar, teknolojik aletlerin sayısı arttıkça elektrik talebinin de arttığını açıkladı. Dahası ise, çoğu insan hareket halindedir. Bu nedenle akıllı telefonlarını, tabletlerini ve dizüstü bilgisayarlarını şarj etmek için sürekli olarak güç kaynaklarına bağımlıdırlar. Bu yüzden insanların kıyafetlerinden elektriğin çekilebileceği bir çözüm sundular. Tekstil elyaflarına, ceketlere, tişörtlere uygulanan yeni bir polimer kullanılarak mobil bir enerji kaynağına dönüştürülebilir.

Işıldayan malzemeler, dağılan ortam ışığını yakalar ve enerjisini gerçek güneş piline aktarır, bu da ışığı elektrik enerjisine dönüştürür. Bununla birlikte, sadece sert bileşenler şeklinde olabilirler ve esnek olmadıkları, hava ve su buharının geçmesine izin vermedikleri için tekstil endüstrisinde kullanıma uygun değildirler. Disiplinler arası bir araştırma ekibi, bu ışıldayan malzemelerin birkaçını esneklik ve nefes alabilirlik sağlayan bir polimerde birleştirebildi. Polimerin özel özellikleri, hava ve su buharı geçirgenliğinin yanı sıra esneklik, stabilite ve özel kimyasal özelliklere dayanmaktadır.

“Bu özel polimeri seçmemizin nedeni, nano ölçekte iki karışmayan parlak materyali birleştirebilmemiz ve bunların birbirleriyle etkileşime girmesini sağlayabilmemizdir. Tabii ki, bu malzemelerin entegre edilebileceği başka polimerler de var ancak bu onların bir araya gelmesine yol açacak ve bu nedenle enerji üretimi imkansız olacak, ”diyerek bilim adamları son cümlelerini tamamladılar.

Yeni güneş kollektörleri, kumaş kırılgan hale gelmeden ve çatlamaya veya ter şeklinde su buharı birikmesine yatkın hale gelmeden tekstil elyaflarına uygulanabiliyor. İnsan vücuduna kalıcı olarak takılabilecek şekilde adapte edilebilen güneş kollektörleri, özellikle taşınabilir cihazlar için artan enerji talebine büyük bir avantaj sağlıyor.