Sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren Webrazzi E-Ticaret’14 etkinliğinde konuşan Ideasoft CEO’su Seyhun Özkara, KOBİ’lerin yılbaşından bu yana aldığı sipariş sayısının şimdiden 1 milyonu geçtiğini belirtti. Turkcell, Ideasoft, Evim.net ve IBM’in sponsor olduğu etkinlikte, Türkiye’de e-ticaretin perakende içindeki payının yüzde 1 seviyesinde olduğuna işaret edilerek, internete erişimin hala istenen düzeyde olmamasının bunun en büyük nedeni olduğu belirtildi.
En hızlı büyüyen sektör ‘hırdavat’
Point Hotel Barbaros’ta gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Ideasoft CEO’su Seyhun Özkara, Ideasoft verilerine göre geçtiğimiz yıl en hızlı büyüyen sektörün hırdavat olduğunu kaydetti. Özkara, “Hırdavat sektörünü kozmetik (yüzde 47) ve otomotivdeki (yüzde 45) artış rakamları takip ediyor. Müşterilerin ödeme tercihlerinde kredi kartının diğer ödeme seçeneklerine göre açık ara önde olduğunu görüyoruz. Mobil ödemenin oranı ise yüzde 3′te kalıyor. İllere göre kargo dağılımlarında İstanbul yüzde 27, Ankara yüzde 8.2, İzmir yüzde 6 ve Bursa yüzde 3.4 şeklinde sıralanıyor. Siparişlerin yüzde 54′ü de Istanbul dışındaki illerinden gelmiş. Verilerimize baktığımızda KOBİ’lerin 2013 yılındaki performanslarının bir önceki yıla göre belirgin bir biçimde arttığını görüyoruz. Geçen yıl KOBİ’ler 600 bin civarında sipariş alırken bu yıl bu rakam bir milyonu geçti” dedi.
E-ticarete hala mesafeliyiz
MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, Türkiye’de e-ticaretin artık yeni bir faza geçmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de e-ticaretin perakende içindeki payının henüz yüzde 1 seviyesinde olduğunu belirten Güney, “İngiltere’de bu oran yüzde 10’lar seviyesinde. E-ticarete mesafeli duran tüketicilere bunun nedenleri sorulduğunda temel olarak üç madde ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki “ihtiyacım yok” diyenler. Ardından güven sorunu yaşadıklarını söyleyenler ve üçüncü sırada ise ürüne fiziksel olarak dokunmak isteyenler geliyor” diye konuştu.
Güney, Türkiye’nin tüm kart işlemlerinde Avrupa bazında sahteciliğin (fraud’un) en düşük olduğu ülke olduğuna işaret ederek, “Güvenle ilgili sorunun en düşük yaşanması gereken ülke de Türkiye. Ama asıl neden daha ziyade internete erişimin istenen seviyede, istenen kalitede olmaması. Bu da yeterince talebin oluşmasını engelliyor ve e-ticaretin toplam perakende içerisindeki payının düşük kalmasına neden oluyor” diye konuştu.
“E-ticaretin yeni gözde alanı: Gıda ve Hızlı Tüketim Ürünleri” konulu söyleşide söz alan Tazemasa.com CEO’su Fahir Özcan da Türkiye’de toplam perakende pazarının büyüklüğünün 300 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın yüzde 50’sinin gıda sektörüne ait olduğunu söyledi. Tüketiciye taze ve doğal ürünler gönderen online market projesi Tazemasa.com, kuruluşundan yaklaşık olarak 14 ay sonra Inventures‘dan yatırım aldığını ilk kez Webrazzi Konferansı’nda duyurdu.
“Hayır” diyebilmek önemli
Evim.net kurucu ortağı ve CEO’su Ali Özen de “E-Ticaret Sektöründe Kârlılık Ne Zaman ve Nasıl Yakalanacak?” başlıklı söyleşide “hayır” kelimesinin e-ticaret girişimcisi tarafından daha sık kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Özen, müşteriye, şirketin kendi personeline, tedarikçiye, kargo firmalarına, yani iş yapılan ve ilişkide olunan herkese karşı bazı noktalarda “hayır” kelimesini kullanmaları gerektiğini ve şirket olarak bunu daha fazla yapacaklarını aktardı.
Mayıs 2013′te 212, EBRD ve bir yabancı yatırım fonundan toplamda 5 milyon dolar yatırım aldıklarını aktaran Özen, “Henüz kârlılığa geçemedik ancak şirket içi düzeni gözden geçirme ve daha planlı gitme konusunda büyük aşama kaydettik. 2014′ün son çeyreğinde kârlılığa geçeceğiz” dedi.