Elektronik kitap okuyucular, kitap okuma alışkanlıklarını ciddi şekilde değiştirmeye başladı. Çoğu insan gerçek kitabı tercih ederken, e-kitap okuyucular da günden güne popülerliğini artırmaya devam ediyor. Bu videomuzda ise başarılı modellerden biri olan Kobo Aura H2O e-kitap okuyucuyu inceliyoruz.
Kobo Aura H2O özellikleri
Piyasadaki en güçlü e-kitap okuyuculardan biri olan Kobo Aura H2O, 6.8 inç boyutlu Carta E-ink ekrana sahip. 16 seviye gri tonlaması sunan ekran, 256 dpi ve 1430 x 1080 çözünürlüğe sahip. 1 GHz frekans hızında çalışan işlemci ile donatılan e-kitap okuyucu, 4 GB dahili depolama alanı ve 32 GB’a kadar destek sunan microSD kart girişine sahip.
Wi Fi 802.11 b/g/n ve microUSB bağlantı noktaları sunan Aura H2O modeli, 129 mm x 179 mm x 9.7 mm ölçülere ve 233 gram ağırlığa sahip. Bu modelin adındaki H2O ise suya dayanıklı yapısından geliyor. EPUB, PDF, JPEG, GIF, PNG, TIFF, TXT, (X)HTML, RTF, CBZ, CBR gibi formatları tam destek sunan e-kitap okuyucu, WiFi kapalı durumdayken 2 aya kadar pil süresi sunabiliyor.
Kitap okuma özelliğine ek olarak web tarayıcısı, sudoku, satranç ve serbest çizim gibi alternatif kullanımlar da kullanıcılara sunuluyor. Ayrıca okuduğunuz kitaplardan istediğiniz kısımları not alabilir veya Facebook’tan paylaşabilirsiniz.
Kobo Aura H2O inceleme
E-kitap okuyuculara meraklı olanların ilgisini çekecek olan Aura H2O incelemesi ile sizleri baş başa bırakıyoruz. İyi seyirler!
Kobo Aura H2O teknik özellikleri
İşlemci 1 GHz işlemci
Ekran 6.8 inç Carta E-ink ekran
Çözünürlük 1430×1080
Hafıza 4 GB + MicroSD (32 GB Max)
Bağlantı WiFi 802.11 b/g/n – MicroUSB
Batarya 2 aya kadar pil ömrü
Yani her şey iyi güzel de o kadar para verilip alınıyor, alt tarafta özellik olarak 1GHz işlemci demişsiniz, ama halen menü geçişleri ve diğer işlemlerde yetersiz bir kapasite sergiliyor. Ayrıca sadece EPUB formatını destekleyip, en yaygın formatlardan biri olan PDF okunmaya çalışıldığında tam bir ömür törpüsü haline geliyor. Amazon ilk defa Kindle’ı tanıttığında çok devrim niteliğinde olduğu düşünüldü ve artık normal olarak kağıt üzerine basılan kitaplar olmayacak denilmişti, ancak gelinen son durumda görüyoruz ki elektronik kitap okuyucuların hemen hemen hepsi şişirilmiş balon. Değerinden çok daha üst seviyelerde fiyatlarından dolayı kimse tercih etmiyor.
Değer-fiyat ilişkisi biraz göreceli bir konu. basılı kitaplara ödediğiniz para ile karşılaştırmanız gerek. ücretsiz kitaba ulaşılabilen platformlar da mevcut ki; yasallık kısmı tartışmalı olduğu için çok da bahsedilmiyor.
E-ink ekranları da, LCD gibi düşünmemek lazım. menü geçişleri vs. kitap okurken çok da takılacak mevzular değil. okumak sonuçta; surf yapmaya , oyun oynamaya vs kıyasla çok statik bir eylem. pek hız peşinde değiliz zaten. e-ink ‘in gözü yormayan, enerji dostu ve arkadan direk göze doğru ışık yaymayan yapısı; bence avantajlarını, dezavantajlarına göre yukarıda tutuyor.
Yeni çıkan kitaplar yayınlanmıyor. “Dan Brown – Başlangıç” kitabını bekliyorum hala yok. Basılı hali çok satsın diye mi yapıyorlar anlamıyorum. Bu sorun sadece Türkiye’de var sanırım. Birileri matbaa yatırımlarının çöpe gitmesini istemiyor sanırım.
Yayın evleri hala ekitap’a düşman. Aldığımız cihazlar elimizde patlıyor. Kitapların dijitalini çıkarmıyorlar.