Tüm dünyada büyük bir elektrik dönüşümü yaşanıyor. Özellikle Avrupa ülkelerine yapılan yatırımlara baktığımızda, neredeyse her 200 kilometreye bir pil üretim fabrikasının kurulmasına karar verildiğini görüyoruz. Bu durum Türkiye’de de oldukça benzer sonuçlar verdi. Önce Togg ve Çinli iş ortağı Farasis, ardından ASPİLSAN, şimdi ise Koç Holding, Güney Koreli SK ve Ford tarafından yeni pil üretim tesisi kuruluyor.

Koç Holding, Koreli ve Ford, pil üretim tesisi kuruyor!

Avrupa’da kurulan tesislere baktığımızda Tesla’nın Gigafactory’sinden Panasonic’e, Volvo’dan Samsung’a ve Varta’dan Volkswagen’a kadar birçok şirketin ve otomotiv devinin pil üretimi için kolları sıvadığını görüyoruz.

Tabii bu tesislerin hepsi aynı kapasiteye sahip değil. Örneğin Fransa’da 3 yeni fabrika kurulması bekleniyor. Bunlar, 2.5 GWh ürecek olan Envision, 16 GWh üretecek Verkor ve 16 GWh’lik bir üretim planlayan Acc. Diğer ülkelerde de benzer benzer tablolar mevcut.

Aspilsan silindirik lityum iyon pil üretimini başlatıyor!

Aspilsan silindirik lityum iyon pil üretimini başlatıyor!

Aspilsan, Avrupa'nın ilk silindirik Lityum İyon pil tesisinde sona gelindiğini açıkladı. Artık seri üretim başlatılıyor.

Fakat Almanya’yı ayırmamız gerekiyor. Zira 13 farklı şirket burada yatırım yapmayı planlıyor. Üstelik bunların arasında Tesla gibi yıllık 40 GWh pil üretimi için yatırım yapanlar da mevcut. Buna benzer bir durum ülkemizde de yaşanıyor.

1 yıldan kısa bir süre içerisinde 3 farklı şirket Türkiye’de tesis kuracağını doğruladı. Hatta ASPİLSAN üretime bile başladı. Togg tarafında da uzun vadeli fakat yere sağlam basan ve otomobillerin geleceği için oldukça önemli planlar olduğunu görüyoruz.

Şimdi ise Koç, Ford ve Güney Koreli SK tarafından yılda 30 ila 45 GWh kapasiteye ulaşan pil üretim tesisi kurulacağı açıklandı. Togg ve Farasis ise 2025’ten itibaren yılda 15 GWh civarı bir üretim kapasitesine ulaşan tesisiyle faaliyete başlayacak.

Dolayısıyla otomobiller başta olmak üzere tüm dünyanın elektrikli dönüşümünü başlatmış olması bu durumu tetikleyen nedenlerin başında geliyor. Fakat her ne kadar uzun vadede oldukça karlı bir iş olsa da kısa vadede (Koç ve Ford ikilisinde olduğu gibi) bir hayli masraflı. Öyle ki Ankara’da açılacak bu yeni tesisin maliyeti 2 miyar doları geçti.

Togg için batarya üretiminde sevindiren gelişme

Togg, batarya üretimi konusunda Çinli Farasis şirketiyle daha önce bir anlaşmaya varmıştı. Bunun sonucunda kurulan Siro’nun ise 15 gigawatsaat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacağı söylendi. Şimdi ise bu pillerin teknik özellikleri konusunda bazı bilgiler açıklandı.

Ford pil üretim tesisi

Ortaya çıkan haberlere göre Togg’un batarya üretimindeki ortağı olan Çinli Farasis şirketi, 8 dakikalık şarj ile 250 km gidebilen (yüzde 80+ dolum) ve 1.5 milyon km kullanım ömrü sunan yeni nesil bataryalarını Siro’nun Gemlik tesislerinde üretecek. Fakat dördüncü nesil yani yeni tip pillerin Togg araçlara entegrasyonu 2025 yılında olacak.

Ancak Togg’un ilk araçlarında kullanılacak pillerin de piyasa standartlarında iyi bir noktada olduğunu belirtelim. Zira 30 dakika gibi bir sürede yüzde 80 oranında dolum yapabilecek. Tabii bu verilerde bahsi geçen modelin 500 değil, 300 km menzilli model olduğunu da söyleyelim. Fakat bu sürenin 2 yıl içerisinde neredeyse 4’te 1’ine düşecek olması oldukça büyük bir gelişme.

Buna ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılan bir açıklamaya göre, önümüzdeki dönemde sıvı bor atıklarının ürettiği lityum karbonat ile lityum iyon batarya üretimi yapılabilecek. Konuyla ilgili yapılan açıklama ise şu şekilde:

Eti Maden’in sıvı bor atıklarından ürettiği Lityum karbonatın, lityum iyon batarya üretiminde kullanılması için Aspilsan ve Aselsan ile iş birliği protokolü imzaladık. Yerli lityum inşallah yerli teknolojinin güç kaynağı olacak. 2022’de yeni bir müjde olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!