Tüm dünyada büyük bir elektrik dönüşümü yaşanıyor. Özellikle Avrupa ülkelerine yapılan yatırımlara baktığımızda, neredeyse her 200 kilometreye bir pil üretim fabrikasının kurulmasına karar verildiğini görüyoruz. Bu durum Türkiye’de de oldukça benzer sonuçlar verdi. Önce Togg ve Çinli iş ortağı Farasis, ardından ASPİLSAN, şimdi ise Koç Holding, Güney Koreli SK ve Ford tarafından yeni pil üretim tesisi kuruluyor.
Koç Holding, Koreli ve Ford, pil üretim tesisi kuruyor!
Avrupa’da kurulan tesislere baktığımızda Tesla’nın Gigafactory’sinden Panasonic’e, Volvo’dan Samsung’a ve Varta’dan Volkswagen’a kadar birçok şirketin ve otomotiv devinin pil üretimi için kolları sıvadığını görüyoruz.
Tabii bu tesislerin hepsi aynı kapasiteye sahip değil. Örneğin Fransa’da 3 yeni fabrika kurulması bekleniyor. Bunlar, 2.5 GWh ürecek olan Envision, 16 GWh üretecek Verkor ve 16 GWh’lik bir üretim planlayan Acc. Diğer ülkelerde de benzer benzer tablolar mevcut.
Fakat Almanya’yı ayırmamız gerekiyor. Zira 13 farklı şirket burada yatırım yapmayı planlıyor. Üstelik bunların arasında Tesla gibi yıllık 40 GWh pil üretimi için yatırım yapanlar da mevcut. Buna benzer bir durum ülkemizde de yaşanıyor.
1 yıldan kısa bir süre içerisinde 3 farklı şirket Türkiye’de tesis kuracağını doğruladı. Hatta ASPİLSAN üretime bile başladı. Togg tarafında da uzun vadeli fakat yere sağlam basan ve otomobillerin geleceği için oldukça önemli planlar olduğunu görüyoruz.
Şimdi ise Koç, Ford ve Güney Koreli SK tarafından yılda 30 ila 45 GWh kapasiteye ulaşan pil üretim tesisi kurulacağı açıklandı. Togg ve Farasis ise 2025’ten itibaren yılda 15 GWh civarı bir üretim kapasitesine ulaşan tesisiyle faaliyete başlayacak.
Dolayısıyla otomobiller başta olmak üzere tüm dünyanın elektrikli dönüşümünü başlatmış olması bu durumu tetikleyen nedenlerin başında geliyor. Fakat her ne kadar uzun vadede oldukça karlı bir iş olsa da kısa vadede (Koç ve Ford ikilisinde olduğu gibi) bir hayli masraflı. Öyle ki Ankara’da açılacak bu yeni tesisin maliyeti 2 miyar doları geçti.
Togg için batarya üretiminde sevindiren gelişme
Togg, batarya üretimi konusunda Çinli Farasis şirketiyle daha önce bir anlaşmaya varmıştı. Bunun sonucunda kurulan Siro’nun ise 15 gigawatsaat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacağı söylendi. Şimdi ise bu pillerin teknik özellikleri konusunda bazı bilgiler açıklandı.
Ortaya çıkan haberlere göre Togg’un batarya üretimindeki ortağı olan Çinli Farasis şirketi, 8 dakikalık şarj ile 250 km gidebilen (yüzde 80+ dolum) ve 1.5 milyon km kullanım ömrü sunan yeni nesil bataryalarını Siro’nun Gemlik tesislerinde üretecek. Fakat dördüncü nesil yani yeni tip pillerin Togg araçlara entegrasyonu 2025 yılında olacak.
Ancak Togg’un ilk araçlarında kullanılacak pillerin de piyasa standartlarında iyi bir noktada olduğunu belirtelim. Zira 30 dakika gibi bir sürede yüzde 80 oranında dolum yapabilecek. Tabii bu verilerde bahsi geçen modelin 500 değil, 300 km menzilli model olduğunu da söyleyelim. Fakat bu sürenin 2 yıl içerisinde neredeyse 4’te 1’ine düşecek olması oldukça büyük bir gelişme.
Buna ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılan bir açıklamaya göre, önümüzdeki dönemde sıvı bor atıklarının ürettiği lityum karbonat ile lityum iyon batarya üretimi yapılabilecek. Konuyla ilgili yapılan açıklama ise şu şekilde:
Eti Maden’in sıvı bor atıklarından ürettiği Lityum karbonatın, lityum iyon batarya üretiminde kullanılması için Aspilsan ve Aselsan ile iş birliği protokolü imzaladık. Yerli lityum inşallah yerli teknolojinin güç kaynağı olacak. 2022’de yeni bir müjde olabilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Ne kadar tuhaf Koç holding geleceğe dönük yeni bir yatırım kararı almış.
Koç milli bir holdingdir.
Koc olmasin da ethem sancak gibi araplara mi teslim edelim.
Zaten yeterince yabacimiz vardir Ford tesla farasis gibiler
Sen necisin bir Tahirdeniz
Milli olsaydı Togg’u onlar yüklenirdi. Ne yaptılar bu anlamda? Hiç bir destek vermediler.
Yapan kazanır üretelim ki gücümüz çoğalsın
Durmak.yok.yola.devam.güclü.olmak.icin
Siz artik bir durun soyle durmak yok yola devam diye diye milletin belini buktunuz siz 2023 Haziran’da müsait bir yerde bırakalım zira milletin dayanacak gücü kalmadi
Hadi ordan !!!
Çok doğru dedin. Bi durun artık.
Seni anonim
Bor atıklarından elde edilecek batarya hacmi nedir? Batarya talebinin % 10′ u karşılanabilecek mi mesela? Somut bilgi lütfen..
Bir iki yüzyıl önce Avrupa ülkelerinin başlattı gi sanayi atılımını kaçırdık ve halimiz ortada ne yapsak yetişemiyoruz çünkü adamların çok büyük geçmiş bilgi emek ve yatırım birikimleri var çok şükür ki yeni çıkan teknoloji ler alanında şuan onlarla birlikte adımlar atıyoruz ki elli yüz yıl sonrada geriye dönüp aynı konular konuşulmayacak diye düşünüyorum Allah’ın izniyle
Ülkemiz 2023 hedeflerine gümbür gümbür gidiyor. Togg çıkınca 2023 başında hemen sipariş edicem 2 tane . Fiyatı yerli milli olduğu için vergiler dahil yüz bin TL olur diye düşünüyorum . Yoksa oy moy yok
Keşke O Fiyat Olsa Güzel İnsan Ama Yok Olmaz Bende İstiyordum Ama Zor Maalesef Yerlilik Oranı Şuan %50 Civarı Ve Bu Yüzden Fiyat Aralığı 600 800 Bin Arası Tahmin Ediyorum Bu beni Cidden Üzüyor CEO Gürkan Kendisi de Acıklama Yaptı Net Fiyat Vermedi Ama Fiyat Aralığının Aynı s3kmentte Olanlar İle Aynı Olacak Dedi Buda Benim Dediğim fiyatlara Hatta Daha Yüksek Fiyatlar Bile Olabilir…
100.000 TL olması zor gibi
1.200.000—1.300.00 TL gibi olur diye konuşuluyor
Ben 300 er verim 10 tane de banaver sipariş şahin mi aliyon
Mümkünse sen zaten bu kafayla oy verme at arabası alıyır sanki😂
900 bintly gözden çıkar
Türkiye devler liğine yükseldi, bu kadar basit.
Koç.. Yerli… Hımmmm…
1,5 milyon km kullanım ömrü olan batarya ne işe yarar? Hangimiz bir aracı 150 bin kilometreden fazla kullanabildik? Araç eskiyip hurdaya çıksa bile batarya gurubu yeni bir araca mı nakledilecek?
Benim araç 999.999 km 😁 herhalde siz pek kullanmıyorsunuz hala perte çıkmadı. Şöyle düşünün bir taksi filonuz var.. bilmem anlatabildim mi. Belki siz kullanamayabilirsiniz ama kullananlar ne yapsın..
Koç Holding he…
Umarım başarılı bir proje olur rekabet artsın ki kalite artsın.Geçte olsa dünya capinda bir markamiz olursa bu her şeyin başlangıcı olabilir.
Yahu bide kendin birşey yap koç holding.
koç ve sabancıyı toplasan bir samsung etmezler.devletin tüm imkanları emrindeyken bile sadece yabancıyı ülkeye getirip semirtip ortaklıktan ayrılmak başka bey kaç markaları var? ar-ge sıfır hep lisanla üret.