Koronavirüs aşısı CoronaVac’a verilen acil kullanım onayından sonra gözler aşı randevularına çevrildi. Sağlık Bakanlığı, bugünden itibaren koronavirüs aşısı için randevu alma ekranını kullanıma açtı. Peki randevu nasıl alınır?
Koronavirüs aşı randevusu alma
Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısının 14 gün süren testlerinden sonra kullanıma uygun olduğu açıklandı ve acil kullanım onayı verildi. Onay sonrası Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri Türkiye’de koronavirüs aşısı olan ilk kişilerden oldu.
Yaşanan gelişmelerden sonra Sağlık Bakanlığı, vatandaşlar için koronavirüs aşısı randevu sistemini yayınladı. Peki MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden açılan ekranda nasıl randevu alınacak?
Adım 1: Buradan MHRS ana sayfasına gidin.
Adım 2: Üyeliğiniz varsa mevcut bilgilerinizle, üyeliğiniz yoksa da e-Devlet üzerinden giriş yapın.
Adım 3: Giriş yaptıktan sonra açılan sayfada Aşı Randevusu Al bağlantısına tıklayın.
Adım 4: Karşınıza Aile Hekiminden ve Hastaneden şeklinde iki farklı seçenek çıkıyor. İkisinden birini seçtiğinizde ise karşınıza çıkan uyarı mesajında aşılamanın ilk olarak sağlık çalışanlarından başlanacağı belirtiliyor. Diğer öncelikli gruplar için aşılama programının, Ulusal Basın ve Medya organları ile kamuoyuna duyurulacağı ve bu duyurudan sonra randevu sisteminin aktif olacağı bilgisi yer alıyor.
Sağlık çalışanlarından sonra 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunan hastalar randevu sistemi ile aşılama programına dahil edilecek. Bu gruptan sonra riskli ortamda çalışanların aşılanması planlanıyor. Grup içerisinde askerler, polisler, yargı birimlerinde çalışanlar, öğretmenler, akademik personel, gıda sektörü çalışanları, toplum için lojistik öneme sahip yerlerde çalışanlar yer alıyor.
En son grupta ise 50-64 yaş arası kronik hastalığı bulunanlar ile 50 yaş altı kronik hastalığı bulunanların yanı sıra 18-49 yaş arasındaki çocuk ve yetişkinler aşılanacak.
Bakan Koca, Twitter hesabından bir duyuru yaparak aşı olan kişilerin SMS ile bilgilendirileceğini de açıkladı.
Randevu alan var mi acaba
ilk önce 1.Aşama: A.Tüm Kamu ve özel sektör de çalışan sağlık çalışanları. Tıp fakültesi öğrencileri, stajyerler. Tüm kamu ve özelde çalışan eczane çalışanları
B-Yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar.
C- 65 yaş üstü tüm bireyler.
2.Aşama:
A1: Milli Savunma Bakanlığı
A2: İçişleri Bak.
A3: Kritik görevdeki kişiler
A4:Zabıta, özel güvenlik
A5:Adalet Bak.
A6: Cezaevi
A7: Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri )
A8: Gıda Sektörü (sgk kayıtlarına göre) çalışanları.
A9: Taşımacılık (Sgk kayıtlarına göre) çalışanları
3.Aşama
A. Kronik hastalığı olanlar
A1: 40-49 yaş arası olanlar
A2: 30-39 yaş arası olanlar
A3: 18-29 yaş arası olanlar
B:Diğer gruplar
B1: 40-49 yaş arası olanlar.
B2: 30-39 yaş arası olanlar.
B3: 18-29 yaş arası olanlar.
4.Aşama
Aşı sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar. ( yani aşılara inanmayanlar, ki bu sayı oldukça fazla.)
Kronik rahatsızlığınız yoksa ya da yukarıda ki kurumlardan birine dahil değilseniz. Bu yazdığım kişilerden sonra olacaksınız, bayağı bir süre beklemeniz gerekecek bence.
Bu günlük aşılama takvimine göre, kişisel görüşüm, sağlıklı bir bireye 1 seneye ancak aşı sırası gelir. Bir de şu var, 2. dozda yapılacağı için, yoğunluk devam edecek. Bugün 240 bin kişi aşı oldu, ilerde bu sayı artarsa, daha hızlı bir sürece gireriz. Ama aşı sıkıntısı yaşanır mı ??? oda bir muamma. İlerleyen zamanlarda göreceğiz. Sağlıklı kalın.