Koronavirüs aşısının yan etkileri neler?

0
Koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Dünya farklı şirket ve ülkelerin geliştirdiği koronavirüs aşılarından olumlu sonuçlar bekliyor. Bu noktada salgının en başından beri olduğu gibi pek çok ‘yalan haber’ de sosyal medyada dolanıyor. Uzmanların görüşünü içermeyen veya güvenilir bir kaynağa dayanmayan ‘koronavirüs’ haberlerine itibar etmemenizi öneriyoruz. Peki, bu noktada Koronavirüs aşısının yan etkileri neler? Uzmanlar ne diyor? Dünyada ve Türkiye’deki yan etkiler neler?

Koronavirüs aşısı nedir? İşte kullanılan teknolojiler

Koronavirüs aşısının yan etkileri: Gerçekler ve iddialar

Öncelikle Türkiye’deki durumdan bahsetmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi, 14 Ocak’tan bu yana 1 milyon 67 bin kişiye vurulan aşının yan etkileri hakkında konuştu.

Aşılama sizlere daha önce de aktardığımız gibi devam ediyor. DHA muhabirine konuşan Prof. Dr. Mustafa Necmi, aşının şu ana kadar uygulandığı kişilerde ciddi bir yan etkisinin görülmediğinin altını çizdi. Türkiye’de görülen yan etkiler arasında ise aşı yapılan bölgede kızarma, ağrı ve bazı kişilerde de halsizlik yaşandı. Bazı kişiler ise baş ağırısı yaşadığını söylüyor. Bu yan etkiler ise aslında dünyada görülen yan etkilerle aşağı yukarı aynı.

Dünyada durum ne? İddialar ve gerçek yan etkiler

İddialar:

Türkiye’deki yan etkiler bu şekilde seyrederken, farklı ülkelerden farklı aşıların yan etkilerinin olduğunun iddia edildiği videolar ortaya çıkmaya başladı. Örneğin bir videoda Moderna’nın aşısını olan bir kişi titreme ve kasılma yan etkisini yaşarken bir diğeri Pfizer’ın aşısını olduğunu söyleyen kişi etkileri ağır yaşadığını iddia ediyor. Sağlık yetkilileri bu videolardaki kişilerin yan etkilerini doğrulamıyor ve sosyal medya üzerinden yayılan bu videolara itibar edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Titreme ve kas atmaları şu an için iddia olarak kalıyor. Doğrulanmış bir sonuç bulunmuyor.

Gerçek yan etkiler:

Türkiye’de de olduğu gibi dünyada da ikinci dozdan sonra hastalarda kas ağrıları ve yorgunluk belirtisi görüldü. Bu belirtiler PolitiFact tarafından görüşlerine yer verilen Harvard Tıp Fakültesi İmmünoloji Yüksek Lisans Programı direktörü Dr. Shiv Pillai’ye göre genellikle 24 saat içinde geçtiler.

Resmi sağlık verilerine göreyse, hem Pfizer’ın hem de Moderna’nın 37 binden fazla kişiyi içeren klinik deneylerinde de aşıların yapıldığı kişilerde aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık gözlenirken; bazı kişilerde baş ağrısı, ateş, eklem ve kas ağırısı gibi şikayetler de bulunuyor. Bunlar hafif ve orta dereceli reaksiyonlar olarak tanımlanıyor ve kısa sürede etkisini kaybediyor. Eğer bu semptomlar 2 gün içinde geçmiyorsa bir doktora danışmakta fayda var.

Koronavirüs aşısı şu anda alerjisi olan kişilere tavsiye edilmiyor olsa da önlem alındığında uygulanabilir deniyor.

Sağlık uzmanları, vakalarının soruşturulabilmesi için insanların herhangi bir yan etkiyi bildirmeleri gerektiğini söylüyor. Ayrıca tek tek vakaların yan etkilerine bakmak yerine daha fazla kişide benzer yan etkilerin görülmesi gerekliliğinin de altı çiziliyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version