Akıllı cihazların uygulama mağazaları, oyun severler için adeta uçsuz bucaksız bir deniz halini aldı. Android’in Google Play Store’u ve iOS’in App Store’unda oyun çeşitliliği on binlere, oyun sayıları ise yarım milyar adete yaklaşmış durumda.

Özellikle Clash of Clans ile yüksek seviyede popülarite kazanan bir köy ile başlayan ve daha sonra başka köylere de saldırı düzenlenmesi suretiyle zenginleşme odağında gelişen oyun senaryoları, günümüzde oldukça popüler noktaya ulaştı. Clash of Clans, şüphesiz bu alanda en çok bilinen oyun, ancak seçenekler tahmin etmediğiniz kadar fazla.

Bizlerde bu konumuzda sizlere Clash of Clans benzeri oyunları tanıtacak, 90’lardaki Age of Empires türü oyunların keyfini mobil cihazlarda en iyi şekilde yaşamanız için önerilerde bulunacağız.

Clash of Clans

O kadar bahsettik, Clash of Clans ile bu konuya girmezsek olmaz. Sayfalarca yazılabilecek bir konu ama biz yine kısa bir özet geçelim ve dünyanın en popüler ‘köyde kahramanlık’ oyununa yakından bakalım. Grafiklerinden tutun da tutarlı yüzlerce yapı taşına kadar eşsiz platform oyunlarından biri Clash of Clans. Gerek online taraftaki popülaritesi gerekse oynanış yapısıyla büyük beğeni kazanan oyunun geliştiricisine de her saniye servet kazandırdığı da biliniyor.

Oyun içi satın alımlar konusunda, en cimri oyun meraklısını dahi para harcamaya yöneltebilen oyunda senaryo kısaca şöyle; bir köyünüz var; küçük bir kulübe ile başladığınız oyunda kısa süre zarfında altın ve iksir madenlerinden köyü korumanız için gerekli okçu kuleleri ile toplara kadar topyekün bir yaşam alanı oluşturuyorsunuz. Daha sonra ordular meydana getiriyor, birbirinden ilginç askerlerinizle başka köylere saldırılar düzenliyorsunuz.

Size de saldırı düzenleniyor ve saldırı olduğu taktirde ilk etapta okçu kuleleriniz ve diğer silahlarınızla köyünüzü savunmaya çalışıyorsunuz. Köyü duvarlarla çevrelemeniz de önemli faktörler arasında. Oldukça eğlenceli bir serüven vaat eden oyunda inşaat süreleri oyunun ileri safhalarında 2 güne kadar çıkıyor, bu ne demek?

Örneğin bir topunuzu üst seviyelere çıkartıyorsunuz, önce 2 saat, 6 saat gibi sürelerle inşaatçılarınız çalışıp işleri tamamlamaya çalışıyor, ancak sonraki seviyelerde süreler oldukça uzuyor. İşte bu noktada oyun içi satın alımlarla süreyi kısaltma opsiyonu ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gayet ileri seviyede bir zekanın ürünü olan Clash of Clans’ı hala deneyimlemediyseniz aşağıdaki linkere tıklayarak oyunu akıllı cihazınıza indirebilirsiniz.

iOS için buraya tıklayın.

Android için buraya tıklayın.

{pagebreak:::: 2}

Throne Rush

Android ve iOS platformlarında son dönemde ilgi çeken oyunlardan biri de Throne Rush. Grafik ve oynanış dinamikleri açısından farklı bir havası bulunan oyunda tıpkı Clash of Clans gibi küçük bir köyle oyuna başlıyorsunuz. Bununla birlikte köyünüz nispeten hızlı bir şekilde gelişme eğiliminde karşısınıza çıkıyor. Bir maden ocağınız, hazine binanız, kuleniz ve bazı yapılarınız mevcut. Oyunda asker üretimi de hızlı bir şekilde başlıyor.

Para ve maden Throne Rush’taki üretim ile askeri harcamalar için iki kaynak durumunda. Askerleriniz de fantastik özelliklere sahip. Sihir yapan ve ateş topu fırlatan askerler oldukça eğlenceli. Oyunda tıpkı Clash of Clans’taki gibi online bir yapı söz konusu ve başka köylere saldırı tasarımı da neredeyse aynı.

İlk saldırılarınız adeta sizin kazanmanız için kurgulanmış gibi, bolca zafer elde ediyorsunuz ama oyun ilerledikçe işler değişiyor. Oyunda inşaa sürelerinin kısa oluşu artı puanı hakediyor. Saldırılarda oldukça destansı manzaralarla karşılaşmak mümkün. Özellikle oyunun ilerleyen safhalarında savaşlar çok ama çok zevkli. Bununla birlikte oyun grafiklerinde daha üst seviyeye çıkılabilirdi, ayrıca Türkçe dil desteği de bulunmuyor.

iOS için buraya tıklayın.

Android için buraya tıklayın.

{pagebreak:::: 3}

Empire Four Kingdoms

Küçük bir İngiliz kalesinin içinde şato, yerleşim yerleri, askeri tesisler ve para kazanmanızı sağlayacak kaynaklarla başladığınız serüvende kalenizin sınırlarını kısa süre içinde genişletiyor, saldırılar düzenleyip hazinenizi daha da büyütmeye çalışıyorsunuz. Oyunun gerçek yaşama dair öğeleri oldukça başarılı. Pazarlar, madenler ve daha fazlasının yanı sıra köyünüzde gezinen insanlar da oyuna ayrı bir dinamik ekliyor.

Oyun, gerçekçi karakterlere sahip, atlı ve yaya birlikler Clash of Clans ya da Throne Rush’taki gibi hayal ürünü değil, gerçekçilik bu nedenle Empire Four Kingdoms’u diğer iki oyundan ayırıyor. Bununla birlikte grafik açıdan önemli zaafları da beraberinde taşıyor oyun. Saldırı mekanikleri de daha iyi olabilirdi. Tüm bunlara karşın oyun, farklı bir Clash of Clans klonu arayanlar için ideal.

iOS için buraya tıklayın.

Android için buraya tıklayın.

Sonuç

Bir köy ile başlayan ve para kazanıp gerek askeri gerekse yapısal olarak daha da gelişme temalı oyunlar, her yaştan ve her kesimden akıllı cihaz kullanıcısını adeta kendine bağlıyor. Oyun dinamikleri, saldırı ve savunma kavramları, daha da gelişmeye yönelik sizi sürekli iten oyun senaryosu şüphesiz oyunları, bu denli uzun süreler boyunca oyun severlerin kopamadığı noktalara taşıyor.

Clash of Clans, bu segmentin en iyisi durumunda, ancak her geçen gün yeni fikirler de gerek Android gerek iOS gerekse Windows Phone uygulama mağazalarında yer almaya devam ediyor.

:: En çok hangi oyun ilginizi çekti?