Mastercard, kredi ve banka kartları için ilk adımı attı. Uzun süredir kullanılan manyetik şeritler güvenlik açısından uygun bulunmuyor. Saldırganlar doğru bir elektronik kart yardımıyla manyetik şerit üzerinden kart bilgilerinize ulaşabiliyor. Mastercard, ilk adımı atarak kredi kartları üzerindeki manyetik şeritleri kaldırmayı planlıyor.
Mastercard, 2024’ten itibaren kartlardaki manyetik şeritleri kaldıracak
1960′lara dayanan manyetik şerit teknolojisi kartlar için bir güvenlik sorunu haline geldi. Şirket, endüstrinin çipler ve temassız ödemeler gibi daha güvenli veya uygun alternatiflere yönelmesiyle, Mastercard‘ın önümüzdeki 10 yıl içinde kredi ve banka kartlarındaki manyetik şerit kullanımını aşamalı olarak kaldıracağını duyurdu. Mastercard, geçişin 2024 yılında, çipli kartların zaten yaygın olarak kullanıldığı Avrupa gibi bölgelerde manyetik şeritin artık gerekli olmayacağı zaman başlayacağını belirtiyor. Çipli kartların kullanımı daha düşük olan ABD‘de geçiş 2027‘de başlayacak. 2029‘dan itibaren manyetik şeritli yeni Mastercard banka veya kredi kartları gelmeyecek ve 2033 yılına kadar tamamen ortadan kalkacak.
Manyetik şeritler, eskiden kasiyerlerin kart ayrıntılarını kaydetmek için kullanmak zorunda olduğu düz yataklı baskı makinelerine göre büyük bir gelişmeydi. Manyetik şerit icat edilmeden önce, kartların bir kopyası çıkarılıyor ve banka ile iletişime geçilip ücret talep ediliyordu. Manyetik şeritler sayesinde bu işi bilgisayarlar yapmaya başladı. Ancak, 1990‘larda, müşterinin sahip olduğu kart bilgilerini, kartların üzerindeki entegre çiplere gömen küresel EMV çip standardı tanıtıldı. Günümüzde, yüz yüze kart işlemlerinin yüzde 86‘sı EMV çipleri ile yapılıyor.
ABD, EMV çiplerini dünyanın geri kalanıyla aynı ölçüde benimsemedi. Geçen yıl, ülkede teknolojiyi kullanan yüz yüze kart işlemleri yüzde 73‘ten daha düşüktü. Üstelik ABD, halkın EMV çipini benimsemesi için büyük bir çaba sarf ediyor.
Mastercard, çipli kartları manyetik şeritlilerin halefi olarak konumlandırsa da, bir kartla veya akıllı telefon kullanılarak yapılan temassız ödeme yöntemlerinin pandemi sırasında patladığını belirtiyor. Temassız işlem miktarı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre 1 milyar arttı. Yılın ikinci çeyreğinde küresel olarak yüz yüze ödeme işlemlerinin yüzde 45‘i temassız gerçekleşti.
Anlamı şu dahada kontröl edile bilir bir topluluk için finansda mutlak hakimiyyet güçlendirmek amacıyla bu sistem geçtiğinde artık sistemde erişim sağlanılmaması ve hacklenmeler dahada kolaylaşacak.Ne kadar geliştirirler geliştirsinler yinede dezavantajı olacak.Bide ek olarak şunuda unutmayalım FED,İMF,WEF ve bankalar yok olmadıkca asla özgür olmuyucaz ve finansda daima tehlike devam edecek.