Günümüzün popüler yatırım aracı kripto para dönemi nasıl başladı? Bunu hiç merak ettiniz mi? Muhtemelen en azından bu konuya ilgi duyanlar ve sanal para kullananlar araştırmıştır. Ancak biz de sizin için dijital para devrini en başından anlattık.
Genellikle yeni olarak anılsa da, Bitcoin ya da genel olarak kriptolar 2009’dan beri varlığını sürdürüyor. Üstelik üzerine inşa edildiği teknolojinin kökleri daha da eskilere dayanmakta. Şimdi birlikte, Forbes‘tan Bernard Marr’ın haberine bakarak kriptoların tarihini inceleyelim…
Kripto para birimleri nasıl başladı? Kısa tarihi
1998 – 2009 Bitcoin öncesi yıllar
2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkezi olmayan kripto paradır. Daha sonra pek çok sanal para birimi ortaya çıktı. Bu nedenle, kripto para birimlerinin başlangıcına değinirken aslında Bitcoin’in tarihine bakmış oluyoruz.
Bitcoin, kurulan ilk kripto para birimi olmasına rağmen, şifreleme ile güvence altına alınan defterlerle çevrim içi para birimleri oluşturmaya yönelik girişimler daha önce de olmuştu. Bunlara örnek olarak, formüle edilen ancak hiçbir zaman tam olarak geliştirilmeyen B-Money ve Bit Gold‘u verebiliriz.
2008 – Gizemli isim Satoshi Nakamoto
İlk olarak 2008 Ağustosunda bitcoin.org alan adı alındı. Ayrıca “Bitcoin: Kişiden Kişiye (Peer-to-peer, P2P) Elektronik Nakit Sistemi ” isimli bir makale şifreli e-posta listesinde görüldü. Bunlar sanal paranın varlığına yönelik ilk işaretler oldu. Bu makale, Satoshi Nakamoto ismini kullanarak gerçek kimliğini halen gizlemeye devam eden bir kişi tarafından yayınlandı.
2009 yılına geldiğimizde Bitcoin resmen başladı
Evet, gelelim 2009 yılına. Artık Bitcoin devri resmen başlamıştı. Bitcoin yazılımı ilk kez halka açıldı ve madencilik faaliyetleri de başladı. Kısaca Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoinlerin oluşturulduğu ve işlemlerin blok zincirinde kaydedildiği ve doğrulandığı sürece deniyor.
2010 – Bitcoin ilk kez değerlendi
Takas edilmediği, yalnızca madenciliği yapıldığı için ortaya çıkan kripto para birimine parasal bir değer atamak imkansızdı. 2010 yılında ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan Laszlo Hanyecz, Bitcoin ile ilk alışverişi yaptı. O tarihte 41 dolar değerindeki 10 Bitcoin ile iki büyük boy pizza siparişi verdi. Eğer bu Bitcoinleri elinde tutmuş olsaydı, Bitcoinlerin değeri şu anda tahminen 100 milyon dolardan fazla olacaktı.
2011’de rakip kripto para birimleri ortaya çıktı
Bitcoin’in popülaritesi artıp, merkezi olmayan ve şifreli para birimleri fikri benimsendikçe, ilk alternatif kripto para birimleri ortaya çıktı. Bunlar altcoin olarak da adlandırılıyor. Ayrıca genellikle daha yüksek hız, anonimlik veya başka bir avantaj sunarak orijinal Bitcoin tasarımını geliştirmeye yönelik.
İlk ortaya çıkanlar arasında Namecoin ve Litecoin vardı. Şu anda kripto para borsasında binlerce sanal para birimi var. Üstelik halen de yenileri çıkmaya devam ediyor.
2013 – Bitcoin fiyatı düştü
Bir Bitcoin’in fiyatı ilk kez 1.000 dolara ulaşmıştı. Ancak kısa bir süre sonra, fiyatı hızla düşmeye başladı. Bu yüzden yatırım yapanların çoğu, fiyat 300 Dolar civarına düştüğü için zarara uğradı. Tekrar 1.000 Dolara ulaşması iki yıldan fazla sürdü.
2014 – Dolandırıcılık ve hırsızlık
Anonimlik ve kontrol eksikliği ile tasarlanan bu para birimi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde dolandırıcılık vakalarıyla anıldı. Bitcoin’in dolandırıcılar için çekici ve kazançlı bir hedef olduğu kanıtlandı. Ocak 2014’te dünyanın en büyük Bitcoin borsası Mt.Gox çevrim dışı oldu ve 850 bin Bitcoin’in sahipleri bir daha hiç paralarına kavuşamadı.
Ethereum sahneye çıktı!
2016 – Ethereum ve ICO’lar
Ethereum platformu ortaya çıktı ve yükselişe geçti. Bitcoin’den sonra en büyük piyasa değerine sahip kripto para birimi. Bu platform, blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmeleri ve uygulamaları kolaylaştırmak için Ether olarak bilinen kripto para birimini kullanır.
Ethereum, İlk Para Teklifleri (ICO’lar) ile token satın almak için sıklıkla kullanılıyor. Bunlar, yatırımcılara kripto para birimlerine yatırım yapabilecekleri ve ticaret yapabilecekleri şekilde, başlangıç girişimlerinde genellikle hisse senedi veya hisse senedi ticareti yapma şansı sunan fon yaratma platformları. Ancak gözetim eksikliği nedeniyle ICO’lar dolandırıcılık konusunda tehlikeli görülüyor.
2017 ve sonrası – Bitcoin’in değeri 10 bin dolara ulaştı
Bitcoin, 2017 yılına geldiğimizde değerini katladı. Hızla büyümeye devam eden Bitcoin, 2017 yılında değerini 10 bin dolara çıkardı. Kullanıcı sayısı arttıkça, kripto para borsasına daha fazla para akışı gelmeye başladı.
Özellikle son birkaç yıldır kripto para birimleri patlama yaşıyor. Kullanıcı sayısı oldukça arttı. “Piyasa değeri” olarak bilinen tüm Bitcoin’in toplam değeri, Mart 2021’de 1 trilyon doları aştı. Para birimi oldukça değişken ve genellikle kısa sürelerde önemli dalgalanmalar yaşıyor.
Son bir yıldır piyasa değeri en yüksek olanlar; Bitcoin, Ethereum, Binance coin, Tether, Cardano.