Kriptolarda kaldıraçlı işlemler büyük bir hırsla birlikte zaman zaman hataları beraberinde getiriyor. Kripto uzmanları, bilinçsizce yapılan hataların büyük kayıplara neden olduğunu söylüyor. Bazen kripto borsalardaki dalgalanmalardan sorumlu tutulan kaldıraçlar hakkında ne biliyoruz? Hangi hatalardan kaçınmamız gerekiyor? İşte cevaplar yazımızda…

Avrupa’da ilk: Ünlü futbol takımı, Bitcoin’i tercih etti!

Avrupa’da ilk: Ünlü futbol takımı, Bitcoin’i tercih etti!

Dünyaca ünlü futbol kulübü, kripto para birimi Bitcoin üzerinden yaptığı yeni anlaşma ile Avrupa'da bir ilke imza attı.

Kaldıraçlı işlemler nedir?

Öncelikle kaldıraçlı işlemin ne olduğunu açıklayalım. Örneğin, konut ipoteği aldınız. 1 milyon Dolarlık bir ev için alıcı 100 bin Dolar peşinat öder. Bununla birlikte, alıcı bankadan 900 bin Dolar borç alır ve banka kredileri için faiz öder.

Kaldıraçlı işlem nedir?

Benzer şekilde, sermayesi yetersiz olan bir şirket, üretim için ödünç alınan sermayeyi kullanmayı seçebilir. Bununla birlikte, riskleri de artırır. İşin planlandığı kadar iyi performans göstermemesi durumunda, şirketin varlıklarından daha fazla borcu olacaktır.

Basitçe söylemek gerekirse, “kaldıraç”, kendi işiniz için borcun (ödünç alınan sermaye) kullanılmasıdır. Kaldıraç, borçlanma veya türev işlemler yoluyla gerçekleştirilebilir. Kısacası kaldıraç, aslında bir tüccarın pozisyon büyüklüğünü ve pazarını artırdığı, dolayısıyla kârını büyüttüğü ödünç fonlardır.

Kaldıraçlı işlemlerde sıkça yapılan hatalar

İstanbul’da özel bir şirkette çalışan ekonometrist Zeynel Bayat, bize bu hataları açıkladı. İlk olarak, sıklıkla yapılan bir hatanın giriş kurallarına aykırı davranmak olduğunu söyledi. Bir diğer hata ise büyük bir hırsa kapılıp yüksek kaldıraç girmek.

Kaldıraçlı işlemlerde sıkça yapılan hatalar

Bayat, diğer önemli hatanın ise “stop” olmayı kabullenmeyerek hislerle hareket etmek olduğunu belirtti. Yatırımcıların hırslarına yenik düşerek davranmasının sonucunda varlıklarının büyük çoğunluğunu kaybetmesi oldukça sık yaşanıyor. Ekonometri uzmanları, kademeli girmek yerine all-in girmenin de önemli bir hata olduğunu vurguluyor.

Kripto para borsasında dikkat edilmesi gerekenler

Kaldıraçlı işlemlerde kullanıcıların yaptığı bir diğer hata ise hedeflerde kârları almak yerine istediği zaman işlemden çıkıp, daha sonra tekrar girmek. Bir diğer önemli hata çapraz marjin girmek olarak açıklanıyor. Zeynel Bayat, stop olmanın önemini vurgulayarak, “Stop olmak yerine dereden su taşır gibi ekleme yapıp durmak büyük hata.” dedi.

Ani dump ve pumpa karşı dikkatli olun!

Kaldıraçlı işlemlerde dikkatli olmak oldukça önem taşıyor. Aynı zamanda dikkatli olmamak büyük risk teşkil etmekte. Her an ani dump ya da pump durumlarına karşı takip etmemek büyük bir hata. Yine hırslı davranmanın zararlarına gelelim. Örneğin, zararla kapatılan günün zararını çıkarmak için hırslı davranarak batmak da mümkün.

Kriptoda kaldıraç nedir?

Önemli bir hata olarak karşımıza, analiz yapmadan, scalp için vur kaç yapmaya çalışmak çıkıyor. Sabırsız olmak da önemli bir hata. Ayrıca pumplara katılıp longlamak ve dumplara katılıp shortlamak da önemli bir hata ve risk. Yine popüler listedekilere yüklenerek dirençte shortlamak da büyük bir hata.

Kripto para borsası

Birinci hedeflerden sonra stopu halen aşağıda tutmak önemli bir yanlış. Sürekli işleme girme isteğini de terk etmelisiniz. Sohbet grubundaki işlemlere katıldıysanız grubu takip edin ve talimatlardan uzak kalmayın. Son hedefe geldikten sonra, longdaysa short denemek, işlem shortsa longa çevirmek de büyük hatalardan biri. Likidite olana kadar beklemeyin.

Kripto piyasası

Son olarak birkaç hatayı da ekleyelim. Birkaç işlemi başarılı olan noobların VIP grubuna katılıp dolandırılma ihtimaliniz de oldukça yüksek. Elbette, en temel hatalardan biri de bilinçsizce işlemler yapmak. Kaldıracı bilmeden zengin olma hayaline dalmayın! Son bir hataya daha açıklık getirecek olursak, kaldıraca yüklenip spotu boşlamak da riskli bir davranış.

Not: Yatırım tavsiyesi değildir.