Ülkemizde ve tüm dünyada ilgi çekici hale gelen kripto para ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri yasal düzenleme oldu. Yasal düzenleme ile ilgili komisyona sunulan bir raporda kripto paraların düzenlenmelerine dair bilgiler ortaya çıktı. Yeni bilgilere göre kripto para borsaları için sermaye şartı aranacak. Ayrıca kripto paralardan vergi alınması da öngörülüyor.

Merkez Bankası’ndan kripto para raporu geldi: İşte detaylar

Merkez Bankası’ndan kripto para raporu geldi: İşte detaylar

Merkez Bankası'ndan kripto paralar ile ilgili bir rapor geldi. Diğer yandan, yasal düzenlemenin de yolda olduğu ifade edildi.

Kripto para borsalarına yasal düzenleme yolda

Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde çalışmalar yürütülmeye devam ediyor. Yakında zamanda yasal düzenlemelerin çıkması bekleniyor. Kripto para borsalarının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gözetiminde faaliyet göstereceği ve asgari sermaye şartı bulunacağı belirtildi.

kripto para

Hürriyet gazetesinin haberine göre, borsaların ve yatırımcıların beklediği düzenleme de sona yaklaşıldı. Düzenleme de kripto para borsalarının faaliyet gösterebilmesi için gerekli şartlar belirlendi. Tüketiciyi korumak ve kara para aklanmasının önüne geçmek için denetim ve gözetim mekanizmaları güçlendirilecek. Borsa şirketlerinin bu alanda faaliyet gösterebilmeleri için SPK lisansı alması gerekecek.

Kripto paralara vergi alınmasına ilişkin herhangi bir yasal düzenleme bulunmamakta. Bu konu da yasal düzenlemesi de bulunan diğer ülkeler inceleniyor. Türkiye stopaj uygulamasını devreye sokmayı düşünüyor. Lisansını alan kripto para borsaları, kullanıcı adına stopaj uygulayacak ve bunu vergilendirme aracı olarak kullanacak. Kripto paranın emtia olarak görüneceği alım satım yapanların mükellef olması gündemde konusu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunulan ‘Mayıs 2021’ tarihli Merkez Bankası raporunda; kripto varlıklar; dijital ortamda üretilen ve kullanılan, bilgisayar ağları üzerinde doğrudan eşler arasında işlem gören, değeri genellikle küresel olarak kullanıcıları tarafından arz ve talep dengesi ile belirlenen, merkezi bir otorite yerine kriptografik tekniklerle yönetilen dijital varlıklar olarak nitelendirildi.