Apple ve Google sahip sundukları işletim sistemleri ile akıllı telefon pazarını elde tutuyor. Akıllı telefon pazarını eliden bulunduran bu iki şirket, geliştiricilerden kendi uygulama mağazalarını kullanmalarını ise zorunlu tutuyor. Ancak Japonya’nın uygulama mağazaları hakkında aldığı yeni karar bu durumu değiştirebilir.
App Store ve Play Store için kritik karar!
Japonya hükümeti, geçtiğimiz gün düzenlenen panelde Apple ve Google’ın akıllı telefon uygulama mağazalarının rekabeti olumsuz etkilediği yönünde karar aldı. Akıllı telefon işletim sistemi pazarına hakim olan iki şirket bundan böyle kullanıcılarının kendi uygulama mağazaları dışındaki servisleri kullanarak uygulama indirmelerine izin vermek zorunda kalacak.
Japonya, bu karar ile birlikte rekabetin teşvik edileceğini belirtirken, uygulama fiyatlarında düşüş yaşanmasını bekliyor. Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno başkanlığında hazırlanan bu düzenlemenin önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Bilindiği gibi Apple, iPhone kullanıcılarının kendi uygulama mağazası olmadan uygulama indirmesinin önüne geçiyor. Android kullanıcılarının yüzde 97’si de uygulamaları Google Play Store üzerinden indiriyor. İki şirket ayrıca, üçüncü taraf uygulama sağlayıcılarının, Apple veya Google’ınkiler dışındaki herhangi bir ödeme platformu aracılığıyla uygulama kullanıcılarından ödeme kabul etmesini de yasaklamış durumda.
Tüm bunların yanı sıra uygulama sağlayıcıları, Apple ve Google‘ın bu tür ödemeler için kendilerinden yüzde 30’a varan yüksek komisyonlar almasından da şikayetçi. Yeni yönetmelik ile birlikte ise yeterli güvenlik ve gizlilik koruma önlemlerinin alınması durumunda, geliştiriciler uygulamaları App Store ve Play Store‘a gerek kalmadan sunabilecek. İki şirket ayrıca, kullanıcıların üçüncü taraf platformlar aracılığıyla ödeme yapmasına izin vermekle yükümlü olacak.
App Store ve Play Store konusunda önlem alan Japonya Hükümeti ayrıca yüklü gelen uygulamalar için de yeni bir karara imza attı. Bundan böyle her iki şirket de kullanıcıların uygulamaları kolayca silmesine izin vermekle yükümlü olacak.
Japonya aldığı bu karar ile birlikte Apple ve Google‘ı zor durumda bırakabilir. Diğer yandan geliştiriciler için maliyetlerin düşmesi ile uygulama fiyatlarındada önemli bir azalma meydana gelebilir. Peki siz Apple ve Google’ın uygulama mağazası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Bir yandan mantıklı olsa da android de dışardan uygulama yükleme zaten var ve bu aynı zamanda bir güvenlik açığı. Dışardan yüklenen uygulama zararlı yazılım barındırıyor olabilir ve kendi mağazasında olmadığı için tarayıp engelleme olanağı da yok. Yani bu iş bi tık riskli bence
Çok yerinde bi karar, Türkiye’ye geleceğini sanmıyorum ama belki bi umut 50 yıla gelebilir
O zaman Apple fiyatları ucuzlar çünkü Apple en güvenli mağazaya sahip eğer dosya olursa güvenlik azalır
Android’de olan bir özellik zaten.
Bloatware’lerin kaldırılabilecek olması cidden şahaneymiş.
Apple izin verecek diyor anlarım ama google zaten izin veriyordu ki apk var
İyi karar play storede milyonlarca çöp uygulama var ve yüksek ücret isteniyor buda dışardan risk alarak apk yüklemeye zorluyor haa play storede virüslü uygulama yokmu çokmu güvenli sanıyorsunuz yüzlerce belki binlerce var örnek bir tane vereyim dün yükledim 100 bin indirmesi var ve reklam virüslü çıktı interneti kapattığım halde reklam çıkıyordu cihazımın ekranı donuyordu zorla sildim virüslü uygulamanın ismi sp camera dikkat edin sakın yüklemeyin
Burada söylenen uygulama yükleme meselesi değil uygulama içi satın alma ve komisyon ücreti
Bazı kişiler bu karara yönelik Android de zaten aşk yükleniyor gibi şeyler denmiş. Buradaki olay play store silinebilecek olması başka mağaza kullansanda Play Store telefonunda durabilcek ve illaki dönüp oradan yükleneceksin. Appstore yerine başka mağazaya izin verme durumunu gerçekten düşünemiyorum. Apple için büyük problem olur.