Linux’u daha önce çok kez duymuş olabilirsiniz, keza Linux dağıtımlarını da öyle; ancak genelde insanlar bu dağıtımları programlama bilgisi yüksek, bilgisayara hayatını adamış kişilerin kullandığı yönünde bir spekülasyon eşliğinde duyarlar. Oysa, günümüzde Linux hiç de korkulacak bir çekirdek değil.
Resmi kurumlar yerli yazılıma geçiyor!
Windows alternatifi Linux dağıtımları, gün geçtikçe son kullanıcıya daha fazla hitap ediyor ve tek tıkla, bütün işlerinizi tıpkı Windows’ta olduğu gibi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Windows alternatifi Linux Dağıtımları
Hem güvenlik hem de akıcılık yönünden Windows’a nazaran Linux dağıtımlarının çok daha başarılı oldukları biliniyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri, dağıtımların tamamı ile açık kaynaklı olması ve bu sayede herhangi bir gözetimci betik barındırmaması; bir diğeri ise Windows’a nazaran bu dağıtımların çok daha az kaynak harcaması.
Siz de, hem özgür dünyaya adım atmak hem de Windows’un sürekli yaşattığı sıkıntılardan kurtulmak istiyorsanız, aşağıda Windows’tan geçiş yaptığınızda çok kısa sürede alışabileceğiniz Linux dağıtımlarını listeledik.
1. Linux Mint
Debian ve Ubuntu tabanlı Linux dağıtımlarından bir tanesi olan Linux Mint, Windows’tan geçiş yapacaklar için biçilmiş kaftan bir başlangıç kiti sunuyor. Bakıldığında, son kullanıcının işine yarayabilecek tüm uygulamaları ve betikleri hazır kılan, kurulum esnasında driver problemlerini anında çözebilen ve en güncel driverların bulunduğu Linux Mint içerisinde, akıcı bir biçimde işlerinizi halledebilir, internette doyasıya gezinebilirsiniz.
Windows alternatifi pek çok uygulamanın paket içerisinde bulunduğu Linux Mint, özgür dünyayı keşfedebilmeniz için ilk seçeneklerden bir tanesi olsun.
2. Pardus
Tubitak tarafından destek verilen ve hem bakanlık hem de belediyelerin yakın zamanda geçiş yapmayı planladığı milli işletim sistemimiz Pardus da, Windows alternatifi Linux dağıtımları arasında yer alıyor. Pisi paketini kullanırken bir evrim geçirerek, Debian tabanlı bir dağıtım olmaya karar veren Pardus içerisinde; artık her şey çok daha kolay biçimde halledilebiliyor.
Microsoft içerisinde bulunan Office ve benzeri uygulamaların alternatifleri, açık kaynak bir tarayıcı olan Firefox ve hemen her kategoride ihtiyacınızı karşılayabilecek alternatif uygulamaların bulunduğu Pardus Mağaza ile gelen bu işletim sistemiyle, çok kısa sürede Windows’u unutabilirsiniz.
3. Zorin OS
Özellikle Linux’a henüz geçiş yapanlar için tavsiye edilen dağıtımlardan biri olan Zorin OS, Debian ve Ubuntu tabanlı bir diğer dağıtım. Görünüm açısından Windows’a oldukça benzeyen ve adaptasyonu bu açıdan çok kolay kılan Zorin OS içerisinde, ihtiyacınız olan her şey mevcut.
Özelleştirmeler yapabileceğiniz, kendinizi özgür kılabileceğiniz ve görünüm / kullanım açısından sıkıntı yaşamayacağınız bir başlangıç dağıtımı arıyorsanız, Zorin OS’u öneriyoruz.
4. Ubuntu
Linux deyince akla gelen ilk işletim sistemlerinden bir tanesi, şüphe yok ki Ubuntu oluyor. Hem dünya üzerindeki popülaritesi hem de Steam gibi yazılımların açık kaynağa “Ubuntu” üzerinden destek vermesi ile elini epey güçlendiren bu işletim sistemi de, Windows alternatifi Linux dağıtımları arasında değerlendirilebilir.
Yazılım merkezindeki devasa arşivi, her dilde bulunan samimi ve yardımcı topluluk desteği ile karşımıza çıkan Ubuntu’nun masaüstü görünümüne alışmanız biraz zaman alabilir, ancak bir süre sonra herhangi bir işletim sistemine Ubuntu’dan geçiş yaptığınızda, bu masaüstünü özleyeceğinizi garanti edebiliriz.
Pek çok özelleştirmeyi yapabileceğiniz, Windows alternatifi yazılımları tarafınıza hazır halde sunan Ubuntu; hem “ben çok oyun oynarım” diyenler hem de “daha akıcı ve farklı bir görünüm istiyorum” diyenlerin tercihi olmalı.
5. Elementary OS
Adından da anlaşılabileceği gibi, “Linux’ta yeniyim” diyenlerin tercihlerinden biri olabilecek Elementary OS da Windows’tan geçişte keşfedebileceğiniz ilk dağıtımlardan bir tanesi. Özellikle görünüm açısından Mac OS’a benzetilmesi ile pek çok Linux hayranının çok kısa sürede gözdesi haline gelen Elementary OS, Ubuntu tabanlı bir işletim sistemi.
Estetik, akıcı performans ve stabilite arıyorsanız, Windows alternatiflerini sizler için paket halinde sunan ve Windows’ta yapabildiğiniz hemen her şeyi rahatça yapabileceğiniz Elementary OS’u da deneyebilirsiniz.
Bizim listemiz bu şekilde, sizden de yorum bölümünde Windows alternatifi Linux dağıtımları önerileri bekliyoruz!
Pisi Linux unutulmuş
pisi linux çöp kee kendi tabanı var debian a geçirilseydi ben kullanırdım
bilgisayarınız eskiyse ve sadece internet için kullanıyorsanız öneririm ben ubuntu kullanıyorum windowstan daha hızlı kullanımı rahat oluyor
2 senedir mint kullanıyorum no problem alıştım inadına valla driver derdin program kurmayı unuttum oyun delisi degilseniz hiç ugrasmayın windows la
manjaro linux liste başında olmalı idi…
Pardus yerli falan değil. Diğer dağıtımlar gibi oda toplama. Ve daha çoook ekmek yemesi gerekli..
“da” ayrı olmalıydı
tebrikler:)
Pardus linux üzerine kurulmuş tamamen türk yapımı bir işletim sistemidir. Linux üzerine kurulu diye türk değil diyorsan zaten her işletim sistemi çekirdekten buradan gelmekte.
debian tabanlı olduğu için toplama diyor yani zaten hazır bir işletim sistemini sadece görsel olarak değiştirmişler
Mac’ten vazgeçmem
Her fırsatta Apple ve iOS u kötüleyen Android fanatikleri, buyrun size Windoz alternatifleri, kullanmayacaksanız bir daha elmayı ısırmadan yemeye kalkmayın 😉
Windoz degil “Windows”
deepin de bayagi guzel
Uzun süredir takip ediyorum, linux konusunda açılan hemen her başlık da bilgi hataları bulunmakta. Lütfen dikkat edin, severek takip ettiğim bir kurumsunuz.
Pardus yerine Pisi Linux’u tercih ederim. Bilindigi uzerere pardusun gelistirilmesi durduruldu. Ancak pisi linux halen gelistirlmeye devam ediyor.
Elementary OS 5 Beta surumunu kullanıyorum, bir kac ayarlamadan sonra fazlasiyla akici. 4 Loki sürümünden daha iyi oldugunu dusunuyorum. Linux denemek isteyenler icin elementary oldukca guzel bir secim. Favorimdir, 😊
Başlığa `Linux dağıtımı’ yazmışsınız, `GNU/Linux dağıtımı’ olmalıydı.
Pardus DDE kullanyorum ve gayet memnunum .
Sadece internete girip dosya açıp kapatan icin farketmez zaten ne kullandigi. AutoCAD 3dsmax solidworks gibi programlarin desteği yok malesef. Yoksa isletim sistemi nin ne olduğu hikâye zaten
Su an ne noktaya geldi bilmiyorum ama Elementary OS ile baslarsaniz intihar edersiniz zamaninda oldukca bug iceren bir isletim sistemiydi…
Linux mint kullandım gayet güzel renkler çok iyi. Ubuntu da kullanmıştım. Oda iyidir.
Pardus 17 fce
Linux gerçekten Windows’tan iyi ama Windows yılların birikimine dayanarak kullanınca ya daha kolay çözümler sağlıyor. Buna rağmen daha stabil öğrenildiğinde çok kolay geliştirilebilen bir yapısı varşu an pardesü geçiyor aşamasındayım. Maşallah çok iyi bir sistem yapmışlar. Pardus a geçmenizi tavsiye ediyorumçok stabil ve hafif, temiz. Bu arada bir arkadaş Pardus’un geliştirilmesi gibi projenin durduğunu yazmış. Eskiden öyleydi. Ne zamandan beri çalışmalar devam ediyor. Pardus’un forum ekibi de çok iyi. 2-3 gündür yazışıyorum. Bıkmadan usanmadan doğru ve kolay çözümleri size sunmaya çalışıyorlar. Tercihin izin Yerli ve Kullanılabilir olan Pardus’tan olması dileğiyle. Not: Bu arada Windows’taki uygulamaları ve oyunları Linux’un wine uygulamasıyla çalıştırabiliyorsunuz. Oyun yüklemek isterseniz Playonlinux’u kullanın. Ve ekstra olarak şunu söyleyeyim. Steam Linux’a destek veriyor ve Steam Os+Linux yazan bütün uygulamaları herhangi bir linux’ta çalıştırabilirsiniz. Her şey gayet iyi.
Manjaro, Arch güzeldi, Arch kurmak biraz zor ama Archman kurabilirsiniz bence güzel. Şahsen macOS kullanıyorum Windows’a göre çok daha iyi. Bugün Linux kıllan deseler Archman kullanırdım. Ve… Linux’u internette gezinme aracı olarak görenlere bakıp bakıp kahkaha atıyorum. Open Source neymiş, güvenlik neymiş, GNU neymiş, NIX neymiş….
Elemantary Os mükemmeldi . Ama güncelleme yaptıktan sonra açılmadı . Bende lubuntu ya geçtim akıyor mübarek.
Zorin Os ücretli, 19€
Ucretsiz surumu de var.
ubuntu,kubuntu,fedora, opensuse, linux mint,pardus ve elementary os kullanımış biri olarak ilk kez kullanacaklara elementary os ve pardus’u tavsiye ederim.
Zaten özgür yazılımlar belli bir millete ait değil tüm dünyanın ortak malı o yüzden linux gibi özgür yazılımlarda yerliliğe ısrara gerek yok. Sakin olun yerli üretimi ben de destekliyorum ama bir ilacın yada silahın yerliliğle *ÖZGÜR* yazılımın yerliliği aynı değil bence. Çünkü kodu açık ve kullanmak tamamen kullanıcının özgürlüğünde tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok
Linux Mint candır. Uzun zamandır kullanıyorum. Bir otelde bilgi işlem müdürüyüm ve windows sisteme entegre sunucuları bu işletim sistemi üzerinden kontrol ediyorum.
Yıllardır ubuntu kullanıyorum. Başka bir işletim sistemini asla kullanamaz hale geldim. Ubuntu öyle bağımlılık yaptı ki… Herkese tavsiye ederim.
Windows 7ci+oyuncuyum hangisini kullanayım yoksa win7ye geçemessem 10a geçecem
elementary os arayüz olarak çok güzel ama dosya yöneticisine ulaşma masaüstünde kısayol oluşturamama gibi özellikleri ve chrome mozilla gibi basit web tarayıcılarını bile yükleyemediğimiz için ben hoşlanmadım arayüzü de basit görünüyor ama bir şeye ulaşmanız fazlasıyla karışık ve uzun sürer stabil ama değmez bence ubuntuyu tavsiye ederim ama
Merhabalar örneğin ben excel,autocad gibi programlarımları elementaryOS kullanabilir miyim ?