Başrollerinde Gökçe Bahadır, Salih Bademci, Barış Arduç gibi isimleri ağırlayan Kulüp, 5 Kasım’da izleyici karşısına çıktı. 1950’li yılların İstanbul’unda geçen dönem dizisi, toplu aftan yararlanarak cezaevinden çıkan ve yıllar önce güvendiği bir aileye evladını emanet eden Matilda’nın, yıllar sonra kızıyla yeniden bir araya gelme macerasını drama tadında işliyor.

İzleyiciye sunduğu eski İstanbul teması ile nostalji severlerin gönlünü kazanan Kulüp, Netflix Türkiye’nin en sevilen dizilerinden biri oldu. Tabii yakaladığı bu başarının arkasında, başroldeki tecrübeli isimlerin etkisi çok büyük. Bizler ise Kulüp’ü farklı bir bakış açısıyla yeniden izleme isteği uyandıracak az bilinen detayları sizler için derledik.

Atatürk’e değinilen Netflix dizisinin çıkış tarihi hakkında ipucu

Atatürk’e değinilen Netflix dizisinin çıkış tarihi hakkında ipucu

Atatürk'e yönelik siyasi komploya yer verilen Pera Palas'ta Gece Yarısı dizisinin çıkış tarihi hakkında bir bilgi paylaşıldı.

Çoğu kişi yanlış anladı: Aslında Fransızca konuşulmuyor

1950’lerin Kozmopolit İstanbul’unda geçen Kulüp dizisinin ana dili Türkçe. Ayrıca karakterler Yahudi kökenli olduğu için arada Yahudilere has olan detaylara da (Şabat gününden bahsedilmesi gibi) yer veriyor. Örneğin arada “Merci” gibi kelimeler duymuş olabilirsiniz. İlk dinleyişte kulağa Fransızca gibi geliyor, ama işin aslı böyle değil.

Kulüp dizisi
Gökçe Bahadır, Kulüp dizisinde Matilda rolünde.

Kulüp dizisinde karşılaştığımız yabancı dilin ismi: Ladino. Wikipedia’da ‘Yahudi İspanyolcası’ olarak tanımlanan Ladino, Seferad Yahudi cemaatinin konuştuğu bir dil. Kökenleri İspanya’ya kadar uzanan Seferad Yahudileri 500 yıldan uzun süredir Ladino’yu konuşuyor.

Kulüp ile yeniden gündeme gelen bu dilin dizide kusursuz işlenmesi için, Türkiye Yahudi cemaatine mensup olan uzman isimlerden danışmanlık alındı. Oyuncular Ladino konusunda haftalar süren uzun bir eğitimden geçti. Uzmanlar Kulüp dizisindeki Ladino kullanımı mükemmele yakın olarak yorumluyor.

Kulüp, ilk haftasında dünya çapında popüler oldu

Globalde The Club ismiyle yayınlanan Kulüp, hem Türkiye’de hem de dünyada beğeni topladı. Henüz ilk haftasındayken Netflix Türkiye’nin Top 10 listesinde Squid Game‘i geçerek 1. sıraya yerleşti. Bununla birlikte 8-14 Kasım aralığını kapsayan hafta, global olarak Netflix’in en çok izlenen 8. İngilizce olmayan dizisi konumuna yükselmeyi başardı.

Yine Netflix Global Top 10 listesine göre, 8-14 Kasım’ı kapsayan hafta Kulüp dünya çapında toplam 7.86 milyon saat izlendi. 6 Ocak’ta 2. Kısım ile geri döneceği açıklanan dizi popülerliğini korumaya devam ediyor.

‘Galata Kulesi’ detayı

İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan Galata Kulesi, dizide günümüzdekinden çok farklı. Birinci bölümün başında ekrana yansıyan canlandırma ile fark edilen bu ayrıntıyı mimar Mehmet Berksan, Twitter‘dan takipçileriyle paylaştı.

https://twitter.com/mehmetbrksn/status/1457723710102818817?s=20

Galata Kulesi günümüzdeki görünümüne 1964-1967 yıllarında yapılan restorasyon ile kavuştu. Üzerinde külah yerine kademeli terasların olduğu dönem ise 102 yıl (1862-1964) sürdü. 1950’li yıllarda geçen Kulüp’te Galata Kulesi gibi önemli bir yapının dönemine sadık kalınarak canlandırılması bu anlamda diziye harcanan emeği ortaya koyuyor.

Türk Yahudilerini doğru yansıtmak için kılın kırk yarıldığını biliyor muydunuz?

Kulüp dizisi, Türk Yahudilerinin yaşantısını derinlemesine işliyor. Ancak birinci ağızdan yapılan açıklamalara göre, senaryonun tutarlı olması için adeta kılı kırk yarma metoduyla çalışılmış. Bu konuda BBC Türkçe’ye açıklama yapan İzzet Bana, Gökçe Bahadır’ın da aralarında bulunduğu oyuncuların, Ladino dilini doğru telaffuz edebilmeleri için sette danışmanlık yaptığını söyledi.

kulüp dizisi

Mekan seçiminden aksesuarlara, dekor tasarımına dini ritüellere, hatta kimin nerede oturması gerektiği konusunda bile hayli efor sarf edilmiş. Ayrıca dizide Yahudi bir karaktere hayat veren konuk oyunculardan bazıları gerçekten de Türk Yahudisiymiş.

Matilda rolü Beren Saat’e teklif edilmişti

Kulüp dizisinde Gökçe Bahadır’ın canlandırdığı Matilda Aseo rolü, iddialara göre Beren Saat’e teklif edilmişti. Bir ressamın çizdiği resmin Göbeklitepe’de bulunan sembol ile aynı olması sonrası kendini keşfetme yolculuğunu anlatan Atiye dizisinde de rol alan Saat, bu teklifi geri çevirdi. Söylentilere göre ünlü oyuncu, ütücüyü oynamak istemiyordu. Bu nedenle Matilda’ya hayat vermek istemedi.

Üç efsane dizi, Netflix’ten ayrılıyor!

Üç efsane dizi, Netflix’ten ayrılıyor!

Netflix, üç efsane dizi ile yollarını ayırıyor. 31 Aralık 2021 tarihinden sonra efsane sit-com yapımları, platforma veda ediyor.

Peki ya sizin Kulüp dizisinde fark ettiğiniz ince detaylar neler? Bunları yorumlarda veya SDN Forum’da paylaşarak fikirlerinizi belirtebilirsiniz.