20. yüzyılın başlarında Fransız kimyager Edouard Benedictus, cam katmanlarının arasına selüloit ekleyerek lamine güvenlik camının (Kurşun geçirmez cam) ilk örneğini yaptı. Peki bir cam bunu nasıl başarıyor?
Plastik katmanlar camı nasıl kurşunlara dayanıklı kılıyor?
Kurşun geçirmez cam da aynı ilkenin geliştirilmiş haline dayalı, yani mermilerin etkisini soğurmak için üst üste plastik ve cam katmanları kullanılıyor (How it works dergisinde bulunan bilgiye göre). Bu koruyucu paneller genelde polivinil butiral (PVB) denen bir plastikten yapılıyor. Sadece birkaç milimetre kalınlıktaki PVB levhaları her bir cam levhanın arasına yerleştiriliyor. Ardından uygulanan ısıyla plastik katmanlar eriyor ve cama yapışıp onu sağlamlaştırıyor. Bazı kurşun geçirmez camların kalınlığı on santimetreyi bulabiliyor fakat katman sayısı, camın kullanım alanına göre değişiyor.
Normal cam, merminin enerjisini soğurmak üzere esneyemediği için, çarpma anında parçalanıyor ve böylece atılan mühimmat, fazlaca bir momentum kaybı yaşamaksızın ateş hattı boyunca ilerlemeyi sürdürebiliyor. Fakat mermilerin yok edilmez bir cam parçasına ateşlendiği ve geri sektiği çizgi filmleri gördüyseniz bilin ki iş öyle yürümüyor. Kurşun geçirmez cam tarafında mermi yine camı parçalayıp içeri giriyor ama plastik, parçalanan cam katmanlarının dağılmasını önlüyor. Böylece mermi çekirdeğinin kinetik enerjisi katmanlara yayılıp hemen emiliyor ve mermi de yerinde kalıyor.
yani cama çok yakın olursan beynin delinir
Niceee
Cevap : kurşun geçirmediği için