WhatsApp’a kötü haber! Türkiye inceleme başlattı


12 Ocak 2021 Salı 13:10
WhatsApp’a kötü haber! Türkiye inceleme başlattı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) WhatsApp için kararını açıkladı. Bugün gerçekleştirilen toplantıda, WhatsApp hakkında yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler kapsamında resmen inceleme başlatma kararı alındı. Rekabet Kurulu’nın başlattığı soruşturmanın ardından Kişisel Verileri Koruma Kurumu da dün harekete geçmişti.

Rekabet Kurulu’nun ardından KVKK da devreye girdi

WhatsApp gizlilik sözleşmesi güncellemesiyle, popüler mesajlaşma servisinin ‘veri toplama’ için dayatmada bulunmasına Rekabet Kurulu ve KVKK sessiz kalmadı. Kurumların bugün toplanacağı ve bu konuda atılacak adımın açıklanacağı belirtilmişti.

Toplantının ardından KVKK, WhatsApp için kararını açıkladı ve popüler mesajlaşma servisi için resmen inceleme başlatıldı. Kurum, mesajlaşma servisi için; yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler açısından inceleme başlattı.

İnceleme sürecinin ardından konu, 8 Şubat 2021‘de yeniden değerlendirilecek.

KVKK WhatsApp

WhatsApp’ın yeni sözleşme ile yaptığı 3 ihlal

KVKK’nın inceleme yapacağı husular da yapılan açıklamada yer aldı. WhatsApp’ın yaptığı 3 ihlal şu hususlarda oldu:

  • Kullanıcılardan kişisel verilerinin işlenmesine ve yurtdışında yerleşik üçüncü taraflara aktarılmasına yönelik rıza alınması işleminin ayrıştırılmadığı ancak kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesine rıza verirken yurtdışında başka bir veri sorumlusuna aktarılmasına rıza vermeyebileceği dikkate alındığında söz konusu uygulamanın kullanım yaygınlığı da göz önünde bulundurularak bu durumun Kanunda belirlenen açık rızanın unsurlarından “özgür iradeyle açıklanması” açısından bir ihlal oluşturup oluşturmadığı,
  • Yurtdışında bulunan başka bir şirkete aktarım yapılmak şartıyla uygulamanın kullanılmasına izin verilmesinin Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan ilkelerden “hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma”, “belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme” ve “işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma” ilkeleri açısından bir ihlale sebebiyet verip vermediği,
  • Sunulan hizmetin açık rıza şartına bağlanmış olmasının verilen açık rızayı sakatlayabileceği bu durumun da kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesi sonucunu doğurabileceği dikkate alındığında Whatsapp Inc. tarafından yapılan güncelleme ile hizmetin rıza şartına bağlanması durumunun ortaya çıkıp çıkmadığı

Kurul tarafından incelenecek ve karar açıklanacak.

WhatsApp’ın güncellemeyi geri çekmeyeceği açıklanmıştı

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, tepki çeken gizlilik sözleşmesi güncellemesiyle ilgili ilk kez dün basın açıklaması yapmış ve işletmelerin müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikasının güncellendiğini savunmuştu.

WhatsApp’ın açıklamasında, sözleşmedeki güncellemenin, insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak kurduğu iletişimi etkilemediği belirtildi. Ayrıca Facebook da dahil olmak üzere WhatsApp mesajlarına hiçbir üçüncü şahısın ulaşamadığı belirtilerek “Bu güncelleme WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor” ifadelerine yer verilmişti.




yazarDeniz Keskin

1998 yılında doğan Deniz Keskin, medya alanına ilk adımını Aydın Doğan Lisesi’yle attı. İlk deneyimini Hürriyet Gazetesi’nde staj yaparak kazandı. Marmara Üniversitesi’nde eğitimine devam ediyor ve SDN bünyesinde çalışıyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.

Abone ol
Bildir
guest
26 Yorum
Dahili geri bildirimler
Tüm yorumlar
Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Bence whatsap geri adım atcak

vaNgohK8
vaNgohK8
3 gün önce

ne geri adım atması umursamıyacaklar bile… anca boş boş konuşurlar öyle kalır…

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce
Yanıtla  vaNgohK8

Sen öyle diyorsun ama avrupanın 2.nüfusu Türkiye’de ve hiçte önemsenmeyecdk kadar kullanıcı var bi düşün derim

AYYY
AYYY
3 gün önce

UMARIM SALAK SALAK DAVRANIP WHATSAPPI DA KAPATMAZLAR ÜLKEDE. SANANE İSTEYEN KULLANIR. WHATSAPPTAN YURTDIŞIYLA İŞ YAPANLAR VAR UMARIM KAPANMAZ

mehmet
mehmet
3 gün önce

3 dünya savaşı çıkacak gibi. 🙂

Özgür
Özgür
3 gün önce
Yanıtla  mehmet

kardeş ne dünya savaşı bi whatsappla dünya savaşı olmaz hiç mi Tarih dersi işlemedin

cemil
cemil
3 gün önce

haberin başlığı bile ülkemizin hukuk siteminin içler acısı halini gözler önüne sermekte, her inceleme olumsuz sonuçlanacak diye bir şey yok, inceleme başlatıldı olayını kötü bir şey gibi algılamak hukuk sistemimizin bize yıllardır öğretiiği bir şey, hukuk sistemine karşı bakış açımızı ortaya koyuyor aslında, hukuk hep kötü davranmıştır bize demek.

İlhami Abdullah Baykal
İlhami Abdullah Baykal
3 gün önce

Whatsapp Avrupada böyle bir dayatmada bulunamıyor çünkü onların ortak veri güvenliği kanunu var bizde de KVKK nın böyle bir olaya sessiz kalmaması ve inceleme başlatması güzel bir gelişme artık bizi 3. dünya ülkesiymişiz gibi görmemeleri lazım

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

instagramı da aradan çıkartsalar mıydı ki 😀 o da aynı şirkete ait sonuçta

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

resmen rest çekti Rekabet Kurumu ve KVKK

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

8 şubata kadar neden bekleniyor verilecekse bir karar verilsin

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

whatsupp hadi bakayım burası bizim çifliğimiz öyle kafana göre at koşturaman

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Keşke whatsapp kararından dönmesede bütün sosyal medyaya erişimimizi kesse çok güzel olur be

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Ne WhatsAppmış be arkadaş olsa nomur olmasa ne olur

Serhat GÜRAY
Serhat GÜRAY
3 gün önce

İnşallah geri adım atar WhatsApp’ın ara birimlerine çok alışmıştık.

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

he knk kesin çıkar 3.dünya savaşı

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Bence vhatsapp gg

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

bence wp face alayını yasaklayacaksın bak noluyor o zaman

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Bencede herşeyi yerli oldumu bak nasıl gelişiriz

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Whatsapp’tan ceza kessen ne olacak? Nereye yollayacaksın? Hadi California’ya yolladın diyelim. Ciddiye alacaklar mı? Ödeyecekler mi? Ödemezlerse ne yapacaksın? California’daki şirket için icra takibi mi başlatacaksın? Haciz mi yollayacaksın? En fazla yurtdışı çıkıştan sunucularına erişimi engellersin. Cezayı şirkete değil millete kesmiş olursun. Gerçi millet vpn ile onu da aşar.

Velhasıl güçlü devlet olmak lazım.

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
3 gün önce

Evet bencede 3. Dünya savaşı çıkacak gibi duruyor XD

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
2 gün önce

Devletimiz hakli en kısa zamanda yasaklanmali.

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
2 gün önce

Geri adım atması lazım avrupa yasaları işler

tufan can
tufan can
2 gün önce

whatsappi yasaklayin bakalim geri adim atacaklar mi

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
2 gün önce
Yanıtla  tufan can

Yasaklasalar. Hükümet nefesimizi kesiyor diye kıyamet kopar

Teknoloji Dostu
Teknoloji Dostu
2 gün önce

Birileri ortalığı karıştırıp çıkar sağlamak istiyor.

" WhatsApp’a kötü haber! Türkiye inceleme başlattı konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere WhatsApp’a kötü haber! Türkiye inceleme başlattı ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda WhatsApp’a kötü haber! Türkiye inceleme başlattı ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "

En yeni Videolar

  1. 1 ABD yasağına Xiaomi'den ilk açıklama! ABD yasağına Xiaomi'den ilk açıklama!
  2. 2 Ofisi dumana boğduk, Mia Air ile kurtulduk! Ofisi dumana boğduk, Mia Air ile kurtulduk!
  3. 3 Galaxy S21 Ultra inceleme: Dünya ile aynı anda Galaxy S21 Ultra inceleme: Dünya ile aynı anda
  4. 4 MSI Stealth 15M oyun dizüstü bilgisayarını inceledik! MSI Stealth 15M oyun dizüstü bilgisayarını inceledik!
  5. 5 Mehmet Demirkol ile Samsung TV sohbeti! Mehmet Demirkol ile Samsung TV sohbeti!
  6. 6 HP ZBook Create G7 incelemesi HP ZBook Create G7 incelemesi
  7. 7 BİM'den 219 TL'ye oyuncu faresi! SteelSeries Rival 3 BİM'den 219 TL'ye oyuncu faresi! SteelSeries Rival 3
  8. 8 Instagram da WhatsApp gibi 'hain' çıktı (Video) Instagram da WhatsApp gibi 'hain' çıktı (Video)
  9. 9 3 boyutlu yazıcıyla Xbox kolundan uçak simülatörü yaptık 3 boyutlu yazıcıyla Xbox kolundan uçak simülatörü yaptık
  10. 10 Hangi uygulama ne kadar verimizi alıyor? (Video) Hangi uygulama ne kadar verimizi alıyor? (Video)