LG Electronics 2016 yılından beri yaşadığı mali problemler nedeniyle 31 Temmuz’a kadar akıllı telefon üretimini sonlandırma kararı aldı. Şimdiye dek mobil pazardan 4,5 milyar dolardan fazla zarar eden şirket, piyasaya veda edeceğini resmen açıkladı.
T şeklinde tasarımıyla dikkat çeken LG Wing gibi deneysel yeniliklere imza atan şirket elbette yaptığı bazı işlerde başarılı olamadı. Ancak LG’nin sektöre kazandırdığı ve günümüzde pek çok teknoloji şirketi tarafından başarıyla uygulanan pek çok özellik halen güncelliğini koruyor.
XDA-Developers tarafından hazırlanan derleme, LG’nin rakiplerine miras bırakacağı bir dizi şahane özelliği bir araya getirdi. İşte yakında diğer şirketlerle anılacak ve LG ile bağını tamamen yitirecek o özellikler…
LG Parada – Kapasitif dokunmatik ekran
Pek çok kişi ilk dokunmatik ekranlı telefonu Apple‘ın ürettiğini düşünüyor. iPhone cihazları elbette ki sektöre çok büyük yenilikler kazandırdı. Fakat akıllı telefon çağı için en büyük icatlardan biri olan dokunmatik ekranlar ilk olarak LG tarafından üretildi.
İlk iPhone’dan aylar önce, 2006 yılında piyasaya çıkan LG Prada (LG KE850) kapasitif dokunmatik ekrana sahip ilk modeldi. Ön panelde yine birtakım tuşlara yer veren cihaz, elbette iPhone kadar rafine bir tasarım içermiyordu. Fakat yine de sektöre bir ilki kazandırmıştı.
LG G5 – Ultra geniş açılı kamera
Ultra geniş açılı kameralar şu anda neredeyse tüm segmentteki akıllı telefonlar için vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Yalnızca beş yıllık bir geçmişe sahip bu mobil lens teknolojisi, ilk kez 2016’da LG G5 ile karşımıza çıktı.
İki yıl boyunca LG’nin hüküm sürdüğü ultra geniş lens alanına şirket birçok cihaz kazandırdı. Ancak 2018 yılında Huawei bu dengeyi bozarak benzer bir ürün ortaya çıkardı. 2019’da ise diğer büyük markalar da bu teknolojiyi odağına aldı. Günümüzde Samsung ve Apple başta olmak üzere tüm büyük telefon üreticileri bu lensten kopamadı.
LG G3 – Manuel / Pro kamera modu
2014’te raflara gelmeye başlayan LG G3 cihazıyla birlikte mobil fotoğrafçılar için gelişmiş kamera ayarları devreye girdi. Kullanıcılar beyaz dengesi, ISO, deklanşör hızı ve netleme alanı gibi seçenekleri kontrolü altında tutabilirken; şirket bir sonraki yıl LG V10 cihazıyla aynı özelliği video çekimi için de geçerli kıldı. Şimdilerde ‘Pro kamera modu‘ olarak bilinen bu özellik neredeyse her marka tarafından benimseniyor.
LG G3 – Quad HD çözünürlüklü ekran
LG’nin G3 modelinde uyguladığı tek yenilik ‘manuel kamera modu‘ değildi elbette. Bunun yanı sıra şirket bu cihazla birlikte Quad HD çözünürlük (1440 x 2560) sunan ilk telefona imza attı.
Quad HD çözünürlükle beraber kullanıcılar kötü pil performansları ile karşılaştı. Ancak buna rağmen birçok marka daha yüksek çözünürlüklü telefonlar yapmak için rekabete girdi. LG’nin kullandığı teknolojiyi alarak daha ileri taşıdılar.
LG G2 – Ön donanım düğmelerini kaldırma
Birçok akıllı telefon üreticisi, eskiden kalma bir alışkanlık olan ön panele donanım düğmeleri ekleme adımından vazgeçti. Çünkü şirketler daha ince çerçeveler oluşturmak ve neredeyse tamamen ekran içeren bir yüzeye sahip olmak istiyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bunu da ilk şirket LG’den başkası değildi.
2013’te piyasaya çıkan LG G2, daha temiz bir görünüme sahip olmak için fiziksel düğmeleri kaldırdı. Diğer şirketler ise bunu ancak dört yıl sonra fark etti. Samsung ve Apple şirketleri Galaxy S8+ ile iPhone X modelleriyle benzer birer adım uyguladı.
LG G2 – İki kez dokunma ile ekran kontrolü
LG G2‘nin fiziksel düğmeleri kaldırması birtakım araçlar için yeni kısayollar oluşturmasına neden oldu. Bunlardan bir tanesi de ekranı hızlı bir şekilde açıp kapatmaya yarayan çift dokunma eylemiydi.
G2 ile birlikte kullanıcılar iki kez ekrana dokunduğunda telefonu açma ve kapatma fonksiyonuna erişti. Apple daha sonra bunu tek dokunuşla erişilebilir hale getirdi. Fakat yine de işin öncüsü LG idi.
LG G6 – Daha uzun en boy oranı
LG’nin 2017 yılında piyasaya sürdüğü G6 modeli daha uzun ve dar yapıya sahip 18:9 en boy oranıyla dikkat çekti. Piyasadaki 16:9 en boy dengesini sarsan şirket, Samsung’u da kendi safına çekti. G6 ile aynı şekilde Galaxy S8 de bu ölçüyü kullanarak deneysel bir adım attı.
Her iki şirket de bu telefon boyutunun kullanışlı olmaması nedeniyle söz konusu cihazlarında dikkat çekici bir başarı sağlayamadı. Ancak yine de LG, rakibini 18:9 en boy oranını kullanmaya zorladığı için övgüyü hak etti.
Peki ya sizin LG ile özdeşleştirdiğiniz efsane özellikler hangileri? Bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Hala LG G3 kullanan ben.
S21 Ultra:-)
sen ne görgüsüz bir adamsın
hayallerini yazmış arkadaş 🙂
hala lg g5 🙂 ve çok memnunum
ben de
Devrimsel şeyler değiller ama birçoğu önemliler
Ne demek devrimsel şeyler değiller? Çoğu nerdeyse tüm akıllı telefonlarda bulunan ve bizim “akıllı telefon olmasının özelliği” diyeceğimiz şeyler. Bunlara önderlik yapmış LG helal olsun
V30 + ön kamera dışında telefon harika
Böyle yenilikçi mükemmel firmanın saçma hatalardan ötürü mobil bölümünün kapatılması çok üzücü .
Sanırım diğer firmalar birşey bulamamış her kullandığımız şeyi maşallah lg bulmuş
En yenilikçi firmaydı,apple her şeyi lg’den çaldı
Akıllarda tek bir soru; LG bunca teknolojiye ve patente sahipken neden mobil sektörde başarılı olamadı?
Bende G4 var batarya dışında mükemmel cihaz
Yedek telefonum LG G2 hale çalışıyor custom rom ile android 10 8 yıl aradan halen orijinal batarya ile halen çok hızlı cihaz
Lg g2 ayrıca arka tarafında güç tuşunda 2. bir bildirim ledi olan telefondu ve o zamana kadar ve ondan sonraki bir kaç yıl boyunca bu denli ekran kasa oranı yüksek telefon çıkmadı aslında günümüzdeki ekran kasa oranlarındaki bu gelişmenin öncüsü de bu cihazdır ayrıca ekranda çift tıklama özelliğinin yanında ekran kapalıyken farklı bölgelere basarak ekran kapalı pin yöntemi vardı knock code yazınca çıkar gram özelliği ile hareketsiz ekran görüntülerinde grafik işleminden kısan bir teknolojiye sahipti ilk 24 bit hifi ses desteği gibi daha neler neler olan efsane bir cihazdır.
Htc ve lg by by. Toprağınız bol olsun
LG Flex 5 yıl kullandım güzel bir telefondu
Ne güzel patentleri vardı işi rast gelsin. Yinede ips panelde 1 numara oled de fiyat performans ayarlayamadı.
keşke devam etse üretime g 5 ten g 6 ya geçtim
3 g 5 kullandım çok sağlam çıktı şuan ikinci telefonum olarak g 6 4 yıl oldu hala tamir görmüş değildir aktif kullanıyorum şimdiye kadar elimde sağlam kalan lg dır samsung note 10 kullanıyorum g 6 nin bir çeyreği etmiyor
Lg g7 de askeri saglamlik var. Sonrakilerde de. Ve gercekten saglam. Hala yeni cikan telefonlara tas cikartir
G4 6 yıldır kullanıyorum adamlar çok iyi yapmışlar zamanında
Cok uzuldum ben 5 yil oldu LG 4 kullaniyorum bi sorun gormedim hepsindende gizeldi LG hakkini yiyiyosunuz lutven devam etsin 😳😳😳😭😭😭😭
Artıları
Ses komutu ve avuç ile foto çekme
Ses ekran kalitesi
Eksileri
Batarya
Ekran
Anakart sorunları
Bunları asabilseydi şimdi çoğu markanın esamesi okunmazdi
Bir ekleme de ben yapayım ilk dört çekirdekli telefonu da yine LG piyasaya sundu. LG OPTIMUS 4X HD Tegra3 vardı. Hey gidi günler
G4 niye yok?Firmanın tabut çivisi.
Lg g3 kullanıyordum ben kronik sorun verdi oyüzden bidaha lg almadım şimdi samsung galaxy a71 kullanıyorum guzel bi telefon
Lg efsaneydi ama gitti😔
Lg v30+ sesle ekran kilidi açma özelligi çok kullanışlı ve başka bir markada görmedim 🙂
İki yıldır kullanıyorum ve bu özelliği şimdi senden duydum 🤦
Aleways on display
G6 kullanıyorum hala ve memnunum LG velvet almayı düşünüyorum
Bende de optimus G var yani aslinda LG G1. Hala çalışıyor, simkart yuvasi hasarlanmisti, tamir ettiremedim. LG G4 ilk zamanlar alamadim, fiyattan oturu. Sonra anakart problemleri ayyuka cikinca almadim, icimde uhde kalan cihazlardandir (g2 g3 g4). Yenilik denemekten cekinmeyen bir firmaydi. Bir arkadasin dedigi gibi G4 tabut civisiydi tahminen. G1’den sonra s her cihaz degistirisimde hususi fiyat performans LG cephesinde ne var diye bakmisimdir. Bir turlu denk getiremedim ama 🙂 LG reyizz, üşüyoruz… #zurrani
Ben de LG4’ün yerine yenisini koyamayanlardanım, Huawei mate aynı tadı vermedi, neden vazgeçemiyorum? Mesela gelen mesajı okumasından, hareketli meteoroloji programından, kullanmasam da deri sırtından ( çok klas bir havası vardı) açmadan saati görebilmemden…. hangisini saysam ki,?
Lg g flex 2 efsaneydi ama… elimizde patladı oda… kronik kendini resetleme hatası verdi… anakart sorunundan çöp oldu…
yedek olarak g4 mini kullanıyourum hem canlı ekran hem küçük hem sağlam ekran , lg pazarda devam etmesini arzuladığım bri markydı ancak pazar acımasız blackberry de bir çok yenilik getirmişti yanda kaydırarak geri dönme gibi şimdi iphone o özelliği çok kuulanıyor ancak piyasa çok hızlı değişiyor, inovasyonu yaklayan ve yaratanlar ayakta kalabiliyor, o bakımdam lg yöneticileri adam akıllı bir karar verebilemediklerinden birimi kapattılar halbuki bi amiral gemisi bide orta segment cihaz üretseler bile lg tutunabilirdi, büyük kayıp o taş gibi krılmaz ekranını özlicez lg
Always On display
Her zaman açık ekranlı ilk telefon
LG V10 (ikinci ekranda)
Her zaman açık ekranlı ilk telefon
LG G5 (ana ekranda)
Bluetooth hoparlör olarak kullanılabilen ilk telefon
LG G3 (aynı zamanda 1W hoparlör gücüne sahip ilk telefon, çıktığı sene rekor kendisinde idi.)
İlk modüler telefon
LG G5
RAW formatında çekim yapabilen ilk telefon
LG G3
LOG formatında video kaydı yapabilen ilk telefon
LG V30
DAC kullanılan ilk telefon
LG V10
AOP mikrofon kullanan ilk telefon (dolayısıyla HiFi ses kaydı yapabilen)
LG V20
Ön tarafta birden fazla kamera kullanan ilk telefon
LG V10
Dolby Vision ekranlı ilk telefon
LG G6 (aynı zamanda Netflix’in sitesinde yazan bilgiye göre Dolby Vision destekli üç telefondan biri)
Kameraların hızlı odaklanması ve renk doğruluğuna yardımcı olması amacıyla lazer otofokus ve renk spektrum sensörünün kullanıldığı ilk telefonlar
LG G3 ve G4
Bunlar aklıma gelenler ve yazdıklarım daha yarısı bile değil. Şunu söyleyebilirim ki ben hayatımda LG kadar inovatif bir marka görmedim. Piyasanın en başarısız markalarından biri olsa da kanaatimce piyasaya en çok şekil veren markadır. Tabiri caizse gizli kahramandır. Daha güzel politikalar izlediği taktirde tekrar sahalarda görmek istediğim bir marka.
G6 nın waterproof olması
yanlış
Hocam bir ara LG g6 humbarg gibi isimli telefon vardı şimdi fotoğrafina bile ulaşamıyorum telefonun özelliği dahili bağlantıyi desteklemesi telefonun arka yerine ses sistemi, kamera,vs şeyler takılıyordu hiçbir izi kalmamış