Google‘ın Android ekibinin hazırladığı orjinal AOSP ( Android Open Source Project ) 4.0.4 ROM‘u üzerinde oynamalar yapan Linaro adlı geliştirici grup, Android işletim sisteminin çekirdeğinde ve yaptıkları donanım sürücülerindeki değişikliklerle beraber yüzde 100‘ü geçen performans artışı elde ettiler.
0xBenchmarks yazılımında aynı donanım gücüne sahip iki ARM tabanlı platform, LCD monitöre bağlanıyor ve test başlatılıyor. Open GL tabanlı küpün dönmesi ile başlayan test yazılımı, Open GL Blending, Open GL Fog ve Flying Teaport testleri ile devam ediyor.
Testlerin sonunda Linaro’nun değişiklikler yaptığı AOSP 4.0.4, 60 FPS değerlerindeyken, orjinal AOSP 4.0.4 ise 30 FPS barajına anca yaklaşabiliyor.
#video_1626#
İki farklı platform ve test sonuçları videoda bulunmakta
Android ve dolayısı ile mobil dünya için sevindirici haberi daha da sevindirici kılan, Linaro‘nun bu yazılım alt yapısını CyanogenMod ekibi ile paylaşması. CM9 ekibine yollanan yeni alt yapı, onay bekliyor. Eğer CM9‘a Linero‘nun geliştirdiği AOSP 4.0.4 eşlik ederse, Android cihazlardan inanılmaz bir performans artışı gözlemleyebiliriz.
Simdi kullandigimz sistemlere bir faydasi olur mu ?
Samsung mühendislerinin yapamadığını adamlar yapıyor. ilginç
Tabiki de olur.
Mesela Galaxy S2’yi düşünelim. CyanogenMod9 tabanlı custom ROM yüklüyorsunuz değil mi? Bundan sonra gelecek olan CM9’larda bu yeni kodlar kullanılacak. Bu performans artışlarını genelde pek çok ARM cihazda görebileceğiz.
Müthiş bişey bu..
Umarım kısa süre içinde bizlerede yansır.
Bu arada sadece arm tabanlı platformlardamı sağlandı bu iyileştirme?
Oha inanamiyorum. CM bunu kabul etmeyecek de ne yapacak.
armv6’da olurmu ?
Glaxt tab p1000 içinde olsa süper olur.
Nihayetttt….
Gerçekten büyük bir başarı
linaro nun büyük başarısının yanında android ekibinin büyük başarısızlığı bir yazılım dışarıdan müdahale ile yüzde yüz hızlanırmıymış helal olsun yapanlara burdan da anlıyoruzki android geliştiricileri çokta başarılı değiller
3:57 “Google guys are busy” sesli güldüm 😀 😀
Galaxy Ace 5830i gibi orta düzey telefonlara yansıyacak mı bu? Tabi Cyanogen bize rom yaparsa
Zaten şimdilik sadece ARM tabanlı modeller çok yoğun Android’de. X86 olarak bir Intel’in Medfiedl’ı var. Daha onun gitmesi gereken çok yol var. Tabi ona da etki eder ama burada en büyük etki bence ARM’a ve mobil GPU’lara.
Ayrıca Android’in bir sorunu da çok geçiş efekti var. Fakat arayüzde grafik işlemci pek kullanılmıyor. Android 4.0 ICS’de geliştirici seçeneklerinde 2D oluşturmada GPU’yu zorla seçeneğini seçerseniz, cihazın arayüzünde bariz hızlanma hissediyorsunuz.
Android’de yapacak daha çok şey var esasında…..
çok güzel bir gelişme
Teşekkürler ..
hadi bakalımm umarım yaparlar …
GPU’ nun 2D hızlandırmayı desteklemesi gerekiyor mu peki bu işlem için? PowerVR sgx535 2d hızlandrıma desteklerken sgx540 da bu destek yok mesela. Ics de durum nasıl acaba? 3D işlemleri yapan gpu UI için donanımsal hızlandırma yapabiliyor mu?
apple gitsin camdan atlasın.
bu tegra işlemcilerde arm tabanlı mı?
Şimdi linuxun gücünü anladınız mı ? Zırt pırt findovsu övenleri görelim şimdi onlarda gidip findovs phone 8i iyileştirsinlerde görelim. Bu konu başlı başına linuxun bütün diğerlerine kapak yaptıgı andır. olay bitmiştir.
Arkadaş negerek var
yok linux yok windows
bırakın artı bu işleri
google’a kapak olur mu ki acaba .)
Bence sadece kilidi kaldırmışlar.
Google ekibi pil tasarrufu için gereksiz fps nin üzerine çıkmayı engellemiştir. Son kullanıcı açısından 120 fps olsa ne olur?
@grkn-g
Androidte dışardan müdahale diye birşey yoktur.Açık kaynak olduğu için herkez erişebilir.Sizin dediğiniz olay İOS ve wp platformunda var.
nelerden feragat edildiği önemli, günlük kullanıma uygunluğu falan bir sürü kalem var deneyip görmek gerek.
Grkn-g linaro bir android gelistiricisi degil mi sen rom yapanlardan mi bahsediyorsun onlar cekirdekle mi oynuyor yaa bi nane bildigin yok emek verenlere camur atiyosun oturdugun yerden
optimus black’in orjinal yazılımı ile cm7 li yazılımı karşılaştırdığımızda fark 2 kattan bile fazla oluyor. ne yazık ki üreticiler verdikleri donanımı kaliteli yazılımla taçlandıramıyorlar.
hayırlısı bakalım şuan CyanogenMod 7.2 RC2 xperia x10 da süper çalışıyor kasma filan yok hiç ve şarjı günlük 2 saat konuşma 100 sms ve 3G ile 3-4 saatlik kullanım ile 2 gün rahat gidiyor 😀
@engerex
Dediğiniz mümkün değil. Test yazılımlarında donanım %100 seviyesinde çalıştırılır ve elde edilen başarıma bakılır. Aynı donanım, aynı yazılım ile birinde orjinal Android 4.0, ötekinde ise Linaro çekirdeğine sahip Android 4.0 ile %100’de test ediliyor ve 2 kat fark oluşuyor. İki sistem de %100’de çalışırken dediğiniz gibi pille alakalı bir durum olamaz.
2D rendering Android işletim sisteminde CPU’ya yaptırılır. Bu da, bu gelişmenin, sistemin işlemciye olan yükünü azaltacağı anlamına gelir. Tabi eğer bu geliştirme sadece Android üzerinde çalışan sanal Dalvik makinesi için geçerliyse böyle bir etki olmayacaktır. Sadece oyun ve uygulamalarda performans artışı sağlayacaktır.
Umarım bütün ARM işlemcilerinde bu performans artışını görebiliriz. Takip ettiğim sitelerde ve makalelerde en çok TI OMAP işlemcisi geçiyordu.
Adminlere sesleniyorum videolarinizda sorun var son 1 aydir ekran goruntusu ya yavas geliyor sese gore, yada donup kaliyor ses akarken..baska hicbir sitede veya youtube da her videoyu kusursuz aciyorum.cihazim desire hd,arkadasimdada sorun oldugunu ogrenince (galaxy s2) sorunun cihazimdan olmadigini farkettim.
demek ki android daha fazlasını yapabiliyormuş
Bu testler iosdada yapıla bilirmi ve nasıl yapılır
Hiç şaşırmadım denebilir haberi okuyunca, arkadaşlar bu adamlar donanım yani telefon satıyor yazılımsal olarak 0 verimle çalışan yazılım ve donanım uyumluluğu tam iyi bir cihaz satsalar alan kişinin acaba 2. cihazı alması için kaç yıl geçer ? 5 yıl ? 8 yada 10 yıl ? eeeee bu adamlar napacak bu süre zarfında açlıktan ölsünlermi ?
Güzel gelişme olmuş. Bende CM’yi sürekli güncelleyip kullananlardanım(nightly) . Umarım yakın bi zamanda bu alt yapıya geçilir.
açık kaynak diyoruz diyoruz burda anlatamıyoruz fanboy ios çulara.
işte böyle birşey açık kaynak dostlar.
Önünüzde ios gibi stabil bir sistem varken androidden medet umanları anlamak çok güç…
SDN OKURU 11.06.2012 09:18 okuru sen öyle zannediyorsun. ios u
başka bir ortamda deneme şansız var mı yok? belki pil ömrün 2 gün
gidecek. kim bakacak bu işlere kapalı sistemde. hı?
Güzel olmuş
Birazda bu ekipler yazılımı özgürleştirmek için uğraşsalar google’a veri gönderimi, kişisel dataların ve kullanıcı alışkanlıklarının gizli kalması konusunda bize yardımcı olsalar ve biz custom rom kullanırken cihazımı kim kullanıyor kimler benim bilgilerimi nerelere yolluyor diye tereddüt yaşamasak.
İşte android i bu yüzden seviyorum, samsung yeni telefonlarına kendini adamış olsa bile bu ekipler bizim yardımımıza yetişiyor ve galaxy s’de android 4 kullanabiliyoruz, bu arada galaxy s de android 4 hala kullanmayan varsa kesinlikle yüklesinler hiç olmadığı kadar stabil ve hızlı öyle gözüküyor ki dahada hızlanacak 🙂
iyi de bu güç tasarrufu açısından google tarafından bilinçli de yapılmış olabilir.
ne olursa olsun Linux başka bişey ya 🙂
DH’deki şu yazıyı okuyunca olay anlaşılıyor.
120’in üzerinde mühendisiyle Linux yazılımlarını ARM mimari için uygun hale getirmeye çalışan Linaro….
Yalnız şöyle bir durum var. Yapılan optimizasyonlar ARM9 hatta dediğin gibi TI OMAP 4430 (dolayısıyla 4460) için. Yani her her markanın her serisi için kodlar elden geçmeli. Samsung, TI, Qualcomm vs. için bu işlerler kuşkusuz yapılacaktır.
Tegra 3 e uygulayabilirmiyiz bilgisi olan var mi lg optimus 4x hd ye ?