Geçtiğimiz hafta benim açımdan oldukça yoğun geçti. Her ne kadar sizler bu gündemin yoğunluğunu haber olarak pek görmeseniz de SDN için gerçekten büyük projeler için çalışıyoruz. Bu yoğunluğun arasında gelen röportaj ve basın daveti taleplerini de olumlu yanıtlamaya çalışıyoruz.
Bu röportaj taleplerinden birisi de LinguaLeo isimli İngilizce öğrenmeye yönelik web sitesinin COO‘su (Chief Operation Officer) Dmitry Stavisky ile oldu. Dmitry daha önce Evernote kurucu ekibinde yer almış ve küresel büyümeden sorumluymuş. Ben de ilginç gördüğüm bu talebi kabul ettim ve kendisiyle görüştüm.
LinguaLeo COO Dmitry Stavisky
Öncelikle LinguaLeo Rusya merkezli kurulmuş şu anda Brezilya‘da faaliyet gösteren ve üçüncü ülke olarak Türkiye‘ye giren bir şirket. Kurucusu öncelikle Rusya’da İngilizce dersleri veriyormuş, sonra dershaneler kurmuş ve küresel ölçekte işini büyütmek için internet ortamına geçmiş.
Dmitry’e zaten pek çok benzer site olduğunu kendilerini neyin farklı kıldığını sordum. Bu soruma cevap verirken sitenin kendisini bana gösterdi. Pek çok sitede olduğu gibi kayıt olduktan sonra bir seviye belirleme sınavına tabi tutuluyorsunuz. Ondan sonra her gün ne kadar zaman ayırabileceğinizi söylüyorsunuz.
Siteyi aynı zamanda mobil uygulamaları sayesinde akıllı telefon ve tabletlerinizden de kullanabiliyorsunuz.
Site içinde oyunsallaştırma uygulamaları mevcut. Her gün belirttiğiniz sürelerde derslere katılmanız lazım. Böylece LinguaLeo’nun aslan maskotunu beslemek için kraker filan kazanıyorsunuz. Eğlenceli ve sürükleyici olduğunu söyleyebilirim. En azından öyle görünüyor.
Aslan beslemek tek başına böyle bir dil sitesine girmeniz için yeterli olacak mı?
Sitenin içinde arkadaş edinmeniz, onlar ile iletişime geçmeniz için araçlar mevcut. Haliyle bu sosyal ortam öğrenme arzunuzu arttırabilir. Özellikle pek çok kişinin Rusya ve Brezilya gibi millet olarak sevdiğimiz ülkelerden olduğu düşünülürse.
Dmitry’e sorduğum bir diğer soru ise şuydu; “Skype gerçek zamanlı tercüme servisini duyurdu. Bunu bir tehdit olarak görüyor musunuz?” Dmitry elbette buna hayır dedi. Özellikle bire bir iletişimde bunun dil bilen birisinin konuşması kadar etkili olmadığını düşündüklerini belirtti.
Ben şahsen buna katılmıyorum. Teknoloji bu noktada çok profesyonel çözümleri bize sunacaktır. Ama bunun zamanı hemen yarın veya gelecek yıl değil. Şimdilik LinguaLeo bu gibi gelişmeleri tehdit olarak görmeyebilir ama ileride ciddiye alması gerekeceğini düşünüyorum.
Günün sonunda en önemli soru şu: LinguaLeo Türkiye’de başarılı olabilecek mi? Bu sorunun kesin bir cevabını benim vermem mümkün değil zira bu cevap kişiden kişiye değişecektir. Ancak yeni açılmış bir site olduğu için tüm özelliklere erişebildiğiniz üç aylık ücretsiz deneme hesabını açıp kendiniz bakabilirsiniz.
:: Sizce LinguaLeo Türkiye’de başarılı olabilecek mi?
Enterasan bir servismiş, ayrıca @deli-prof Ahmet hocam yazılarını ilgi ile takip ediyorum. Reklam vs tarzındaki yorumlara takılmamanızı öneririm..
Eskiden beri böyle servisler var zaten.. Ama pek ilgi gördükleri söylenemez..
Girdim siteye takılıyorum.Hoşuma gitti.Dil öğrenmek ve konuşabilmek için pratik yapmak o dili kullanmak şart.Ama günlük hayatımda ingilizce konuşabileceğim bir ortam olmadığı için bildiğim cümle yapıları, kalıp sözcükleri ve kelimeleride unuttum ve unutuyorum.Bu site işime yarayabilir.Teşekkürler.
Almanca var mı bilen yaz ayımı böyle dil çalışarak geçirmek isterim.
çok güzelmiş doğrusu. yazılımsal açıdan baktım oldukça uğraşılmış proje üzerine. kaliteli bir yazılımı ve kullanışlı bir arayüzü var.
Diğer servisleri de kullanmıştım ama bu servis kaliteli…