Linux, bir işletim sistemi çekirdeği olarak özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazandı ve masaüstü kullanımda da hatrı sayılır bir yer edindi. Özellikle Linux Mint ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının son kullanıcının ihtiyaçlarına hitap etmesi, şüphe yok ki bu konuda büyük bir katkı payına sahip. 2018 Yılında, Flatpak ve Snap gibi paket sistemlerinin gelişmesi ile hemen her programı tek tıkla kurabilme şansına sahipsiniz, peki Linux uyumlu en popüler Windows uygulamaları ile Linux dağıtımlarına geçişinizi daha da kolaylaştırmak istemez misiniz?

Deepin Masaüstü Pardus’a geçişi kolaylaştıracak

Deepin Masaüstü Pardus’a geçişi kolaylaştıracak

Deepin OS masaüstü ortamı olan DDE yeni özellikler ve güvenlik optimizasyonları ile Pardus'a uyarlandı. Kullanıcı memnuniyetini artıracak gelişmeler bekleniyor.

Linux Uyumlu En Popüler Windows Uygulamaları

Eski zamanlarda geliştiricilerin “Nasılsa doğru düzgün kullanılmıyor, bu çekirdekle uyum sağlayan bir sürüm çıkarmamız gerekmez” yorumunu yaptığı Linux için günümüzde büyük bir rağbet söz konusu. Haliyle, geliştiricilerin yorumları ve duruşları da buna binaen değişiklik gösterdi ve artık en popüler Windows uygulamalarını Linux dağıtımları için geliştirilmiş sürümleri ile kullanabilmeniz mümkün oluyor.

Spotify ücretli abone

1. Spotify

Online müzik dinleme servisleri, hayatımıza bir girdi, pir girdi desek yanlış olmaz. Türkiye’nin en çok kullanılan online müzik dinleme servisi de elbette Spotify. Windows’tan Linux’a geçmeyi düşünüyorsanız ve “Ben nerede müzik dinleyeceğim?” diyorsanız, Spotify gelişticilerinin Linux dağıtımları için hazırladığı harika bir sürüm mevcut. Kısa süre önce büyük bir güncelleme alan Spotify’ı pek çok dağıtımın yazılım merkezinden bulabilirsiniz.

Discord

2. Discord

Son dönemin en popüler uygulamalarından Discord da, iletişim kategorisinin devlerinden biri olmayı başardı ve bu uygulamanın en başından beri Linux sürümü geliştiriliyor. Hem web üzerinden hem de Linux’a uygulama olarak yükleyerek erişebileceğiniz Discord, geleceğin özgürlükte olduğunu düşünenlerden!

skype zafiyeti 2

3. Skype

Microsoft’un son birkaç yıldır üzerinde epey durduğu ve geliştirmeye devam ettiği Skype’ın da Linux sürümü mevcut. Windows’tan geçiş yapıyorsanız ve “Skype bir Microsoft uygulaması, kesin yoktur.” diyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Linux dağıtımlarının herhangi birini kurarak, rahatlıkla popüler Windows uygulamalarından Skype’ı da kullanabilirsiniz.

4. JetBrains Dev Suite

Şüphe yok ki pek çok yazılımcı için bulunmaz nimetlerden biri olan JetBrains Dev Suite de, Linux uyumlu bir uygulama seti olarak karşımıza çıkıyor. Windows üzerinde geliştirme yapıyorsanız, bir de Linux’un keyfini sürün deriz ve çok aşinâ olduğunuz, elinizin altında her zaman var olmasını istediğiniz JetBrains geliştirici araçları da bu yolda sizlere eşlik edebilir.

5. PowerShell

Özellikle sistem yöneticilerinin Windows üzerinde oldukça işine yarayan bir kabuk olan PowerShell, Microsoft ve Linux’un 2016 yılında başlayan aşkı ile birlikte, açık kaynaklı olarak tüm işletim sistemleri için geliştirilme kararı alınan Microsoft ürünlerinden. Otomasyon ve benzeri işler için profesyonellerin göz bebeği PowerShell’i sadece Windows’ta kullanabileceğinizi düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz.

Herhangi bir işletim sistemine PowerShell’i yüklemek, 2016’dan bu yana mümkün.

6. Slack

O, takım olmaya inananların son dönemde en sevdiği uygulamalardan bir tanesi! Özellikle uzaktan çalışan ekip üyelerinin birbirleri arasındaki iletişimi arttırmak ve verimliliği had safhaya çıkarmak adına geliştirilen Slack, çıktığı günden bu yana Linux için de geliştiriliyor ve herhangi bir Linux dağıtımında kullanılabilir.

7. Blender

3D Modelleme alanında profesyonel çalışmalar yapan pek çok insanın en sık tercih ettiği uygulama bilindiği gibi Blender ve bu uygulama ezelden beri açık kaynak olarak geliştirilmeyi sürdürüyor. Bu bağlamda, herhangi bir Linux uyumlu en popüler Windows uygulamaları arasında da yerini aldığını söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Paket yöneticilerinizden Linux dağıtımınıza uygun Blender paketini kurarak, 3D modelleme işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz!

8. VLC Media Player

Hem hafif hem de bütün gereklilikleri içerisinde taşıyan, dünyanın en çok kullanılan medya oynatıcısı VLC Media Player’ı da Ubuntu’dan Manjaro’ya kadar her türlü Linux dağıtımında rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.