Microsoft, Build 2017 konferansında açık kaynaklı ücretsiz işletim sistemi Linux’un üç farklı dağıtımıyla Windows 10’un uygulama marketi Windows Store’daki yerini alacağını açıklayarak dikkatleri üzerine çekmiş durumda. İşte, bu heyecan verici gelişmeden detaylar!
Metro’nun evrimine hazır mısınız?
Ubuntu, SUSE ve Fedora sürümleri Windows Store uygulaması oluyor
Linux dağıtımları olan SUSE ve Fedora’nın da Ubuntu‘nun ardından Windows Store’a gelecek olması tabii ki heyecan yaratmış durumda. SUSE ve Fedora içinse şimdilik net bir tarih yok.
Kulağa ilk başta tuhaf gelse de Microsoft’un bunun için çoktan altyapı çalışması yaptığını söylemek gerek. Şirket, 2016 yılı başlarında Linux için Windows Altsistemi (WSL)’ni duyurmuştu. Bu sayede geliştiriciler, Windows 10 içerisinde Linux’un tam sürümlerini kullanabiliyor.
Sonbahar Creators Güncellemesi ile birlikte kullanıcılar Ubuntu, SUSE ve Fedora’yı birer uygulamaymış gibi cihazlarına kurabilecek ve Windows ile Linux uygulamalarını çift boot gerçekleştirmeden yan yana çalıştırabilecekler.
90’lı yıllarda Microsoft, Windows’a ücretsiz bir alternatif olarak sunulan Linux’u bastırmaya çalışırken başarısız olmuştu ve WSL bu anlamda geliştiricileri Windows 10’a yönlendirmek için hayata geçirildi. Şimdi ise, Windows Store’da Linux dağıtımlarının olması sayesinde geliştiriciler istediğini kolayca yükleyebilecek ve WSL ile çalışmaya başlayabilecek.
:: Linux sürümlerinin Windows Store’a gelmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Çok iyi haber, olursa süper olur
Microsoft harika bir şirket
Bi nevi sanal os gibi işte.
Oha bu gerçek mi ya? Çok iyi değil mi? Bence kesin bişey çıkar bunun altından
Linux, Windows'a ücretsiz bir alternatif olması açısından mı geliştirildi? Yapmayın efenim, böyle bir şey yalnızca uydurma olur. GNU'nun ve Linux'un arkasında yatan özgür yazılım felsefesini yok saymanız beni üzdü.
Linux sürümü değil onlar dağıtımları
Linux sürümü değil onlar dağıtımları
rahmetli Gnu/Linux iyi bilirdik.
"Linux, Windows'a ücretsiz bir alternatif olması açısından mı geliştirildi? Yapmayın efenim, böyle bir şey yalnızca uydurma olur. GNU'nun ve Linux'un arkasında yatan özgür yazılım felsefesini yok saymanız beni üzdü."
Arkadaşa katılıyorum bu yorum çok alakasız olmuş.
Bir gün gelecek linux microsolt'u geçecek bunu biliyorlar o yüzden bunu yapıyorlar
Süper haber
Aferin Microsoft
+10
Vulkan İlerlerledikçe Windows 'un kullanımının azalacağını düşünüyorum. Özellikle bilindiği üzere steam bunun için çeşitli çalışmalar yapıyor. Steam Source 2 oyun motoru ile Csgo vulkan desteğine kavuşturacak gibi duruyor. Performans kriteri ortadan kalkınca insanların açık kodlu sistemleri kullanmaya yöneleceğini düşünüyorum. Çünkü bilindiği üzere Windows kapalı kodlu bir sistem olduğu için Microsoft'a ciddi güven problemleri var.(En azından benim için öyle ) Son kriterde ücret olur diye düşünüyorum. Saygılar.
windows ileriyi görmüş eninde sonunda biteceksin open source ne zamana kadar karşı çıkacaksın
Kim linux üzerinden kod yazarken gideyimde windows10 üzerinde yazayım zaten destek veriyormuş derki.. Kim der yani..
tuzde 10 pazar bukuan lınux un alanını saldırıyor kucuk ıslerle yıne ıs cıkmaz
Gayet normal zaten artık windows doydu paraya 🙂 AÇık kaynak hızla gelşiyor ve linux yapıları da gittikçe büyüyerek gelişiyor.Microsoftta zaten bunun farkındadır zaten hem yazılım hem donanım alanında tonla patente sahip microsoft windows yok olsa bile patentleri ayakta tutar şirketi.
Yazılımsal açıdan haklısınız ama son kullanıcı açısından bakarsak bu tamamen üreticiler ve steam gibi büyük kuruluşların elinde.Mesela bugün gönül ister ki sadece linux tabanlı bir sistem kullanayım ama yapamıyorum çünkü mecbur kullanmam gereken programlar linux uyumlu değil .Linux desteği artıkça bu açılardan zaten kimsenin windows a bakacağını sanmıyorum 🙂
Microsoft'un amacı Biz linux'u bile kendi sistemimiz üzerinde çalıştırabiliyoruz ama Linux yapabiliyor mu bunu minvalinden bir ağız payı ancak, Hem Linuxun windows platformu üzerinde çalışması ile birlikte son kullanıcı açık kaynak kodlu sistemlere alışacak hem de bilimum hem linux hem windows kullanan kişiler direk windows altında çalışarak daha fazla windows kullanıcısı elde edilecek.
Bir diğer konu ise mac bilgisayarların günümüzdeki sayısının ciddi oranda artışı.