Günümüzden 4 – 5 yıl geriye gittiğimizde, hayatımızda uygulama marketi denen kavramın pek olmadığı aklımıza gelecek. Akıllı telefonlar için uygulamaları bile WEB’den çeşitli sitelerden indirip, telefonumuzun içerisinde indirdiğimiz kurulum dosyaları sayesinde, uygulamaları cihazımıza yükleyebiliyorduk.

Masaüstü ve taşınabilir bilgisayarlarda da durum pek de farklı değildi. Harici olarak satılan CD ve DVD’lere ek olarak, yine internetten indirdiğimiz yükleme dosyaları hayat kurtarıyordu.

Günümüzde her platformun kendine ait bir marketi olduğunu görüyoruz. Bu marketlerdeki sert politikalar da bazı hizmet satan firmaları marketlerden kaçırıyor.

Her uygulama markete yüklenmiyor

Örnek vermek gerekirse Microsoft’un SkyDrive’ı ile Dropbox gibi iki meşhur bulut depolama yazılımının MAC uygulamaları olsa bile, bu uygulamaları MAC App Store’da bulamıyorsunuz. Eğer bu uygulamalar App Store’da olsaydı, uygulamanın içerisinden satın alınan ek depolama kapasitelerinden, Apple’a bir parça meblağ ödenmesi gerekiyor. Bu da firmaların işine gelmiyor.

Uygulamaları nasıl bulacağız?

MAC için pek çok uygulama indirilen siteler mevcut. Bu sitelerde, arattığınız uygulamaların kurulum dosyalarını bulup, indirebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, geliştirici şirketin sitesine girerek, doğrudan indirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Google Chrome’u Google’ın kendi sitesinden, Firefox’u kendi sitesinin indirme bölümünden, SkyDrive ve Dropbox gibi uygulamaları da kendi sitelerinden indirebiliyoruz.

MAC için esasında PC platformunda olan pek çok uygulama bulunuyor. Sadece biraz araştırma yapmanız gerekiyor.

İndirilen uygulamalar nasıl yükleniyor?

Windows’ta yıllardır görmeye alıştığımız yükleme dosyalarının .exe uzantılı olduğunu biliyoruz. Android’de de bu uzantı .apk.

Apple’ın MAC tabanlı bilgisayarlarına uygulama yüklememiz için gerekli olan uzantı ise .dmg.

DMG!

Apple Disk Image adının kısaltılmışı olan DMG uzantısı, esasında bir çeşit sanal disk mantığına dayanıyor. ISO gibi de düşünebiliriz. Farklı sıkıştırmalar sayesinde daha az yer kaplayan DMG dosyası, içerisinde uygulamanın tüm ihtiyaç duyduğu yazılımlarını barındırıyor.

DMG dosyasına çift tıkladığımızda, MAC OS X’te sanki USB sürücü takmışız gibi bir bildirim oluyor. Sanal disk olan DMG, sistem tarafından açılıyor ve otomatik olarak yükleyici sayfası karşımıza çıkıyor.

Buradan sonraki durum uygulamasına göre değişmekle beraber, genellikle karşımıza çıkan pencerede, uygulamanın kendisini, Application (Uygulamalar) alanına sürüklemeniz istenir. Bu sürükleme işlemi sonrasında indirilen yazılım, uygulamalar menüsünde gözükür. Diğer yükleme şekli ise ileri, ileri dediğimiz metod. Onda da kurulum oldukça kolay. Standardın dışına çıkmanıza gerek kalmıyor.

#video_7266#

:: App Store’dan hangi uygulamaları satın aldınız?