Dünyanın en büyük şirketlerinden ve teknolojinin gelişiminin öncülerinden biri olan Apple hakkında herkesin bir bilgisi var. Ancak Mac’lerin yanında sigara içmenin yasak olduğunu biliyor muydunuz? İşte Apple hakkında muhtemelen bilmediğiniz bilgiler!
Apple hakkında neleri bilmiyoruz?
Sözü fazla uzatmadan sizleri videomuz ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.
Apple 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuştur. Bu 3 arkadaş ilk olarak bir ateri salonunda tanıştı. Steve Jobs ve arkadaşı Steve Wozniak’ın teknolojiye olan ilgileri, 1972 yılında Hewlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağladı. Bu dönemde ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlayan ikili, ticari açıdan da birbirini tamamlamaktaydı. Daha sonra yanlarına Ronald Wayne’yi alarak 1976 yılında Apple’ı Steve Jobs’un aile evindeki garajında kuruyorlar.
Apple logosu ve anlamı; Apple logosu bir çok insana göre farklı anlamlar ifade etmektedir. Adem’in yasak elmayı yemesi gibi veya Isaac Newton’un elmayla olan bağlantısı gibi. Apple’in ilk logosuna baktığımızda Newton’un elma ağacı altında oturduğunu görüyoruz, şirketin ilk logosu böyleydi daha sonra gök kuşağı temalı çizgili bir logo tasarımı geldi. Bu tasarım Rob Janoff tarafından oluşturulmuştu. Bu tasarım 22 yıl kullanılmış ve 1998’de bildiğimiz siyah logoya geçildi, daha sonra ise griye döndü ve hala gri renk logo kullanılıyor.
Steve Jobs, “Elma tasarımı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şöyle bir yanıt veriyor: “O dönemde meyve diyetlerimden birini yapıyordum. Bir elma çiftliğinden gelmiştim ve bu ismin göz korkutucu olmadığını, aksine eğlenceli ve canlı olduğunu düşündüm.”
Apple’in ilk ürünü; Apple’in piyasaya sürdüğü ilk ürün kişisel bir bilgisayardı. Apple-1 olarak piyasaya sürülen bu üründen tam 200 adet üretmişlerdi . Bu ürünü tasarlayan Wozniak yinelenen rakamları sevdiği için cihazı 666 dolara satışa çıkarmıştı, aslına baktığımız zaman biz hep Steve Jobs deriz fakat, Steve Wozniak Apple için inanılmaz bir adamdı ve şirketin bu denli büyümesinde büyük bir rolü olduğunu söyleyebilirim.
Bill Gates’in Apple’a hayat öpücüğü! : 1997 yılında Apple’ın iflasın eşiğine geldiğini, Bill Gates’in yaptığı 150 milyon dolarlık yatırım sayesinde kepenkleri indirmekten son anda kurtulduğunu biliyor muydunuz?
Microsoft ve Apple firmalarının rekabeti çok eski zamanlara dayanıyor ve bugüne kadar geçen süreçte bu rekabetin pek de azaldığını söyleyemeyiz. Günümüzdeki tüm popülaritesine rağmen 90’lı yılların ikinci yarısı Apple için zor bir dönemdi. Şirket zarar ediyordu ve büyük bir finansal açmazın içerisindeydi. Aynı dönemde rakip şirket Microsoft ise altın çağını yaşıyordu; 1990 yılında 1.2 milyar dolar olan kârı 2000’lerin başında yaklaşık 23 milyar dolara çıkmıştı.
Hal böyleyken Apple yönetim kurulu İşten çıkardığı Steve Jobs’u tekrar şirketin başına geçirdi ve Jobs, Microsoft ile yaptığı anlaşma ile 150 milyon dolar değerinde ki hissesini Microsoft’a devretti. Yani kısacası Steve Jobs olmasaydı bugün Apple piyasanın en tepesinde olmayabilirdi.
Steve Jobs’un kovulma hikayesi
Şirketin en önemli olaylarından bir tanesi bu olsa gerek, Steve Jobs şirketin kurucu ortaklarından birisiydi ve Apple denince her zaman akıllara geliyor. 1980’li yıllarda Steve Jobs, Macintosh ekibinden sorumluydu. Jobs pazarlama bütçesini o zamanlarda bulunan Apple 2’den Macintosh bölümüne kaydırmak istedi ve yönetim kurulu tarafından reddedildi. Daha sonra ise Jobs, Macintosh ekibinin liderliği görevinden mahrum bırakıldı ve şirketten ayrılmaya zorlandı. Başka bir deyişle, Jobs kendi isteğiyle şirketten ayrılmış gibi gözükse de, bunun kovulmaktan bir farkı yoktu.
O zamanlar Apple CEO’su olan John Sculley, Macintosh fazla satılmıyor özellikleri ve performansı insanları tatmin etmiyor şeklinde Steve Jobs’a gönderme yapıyor fakat Jobs bu görüşlere inanmıyordu. Aralarında bir tartışma söz konusuydu. John Sculley bu konuyu yönetim kuruluna taşıyor ve 7-8 gün süren toplantılar sonucunda Steve Jobs’u haksız buluyorlar ve Macintosh departmanından ayrılmasını istiyorlar.
Apple’ın fotoğraf makinesi
Kitlesel pazara sürülen ilk dijital kamerayı Apple 1994 yılında üretmiştir. Apple Quick Take 100 isimli kamera 8 adet fotoğraf çekebiliyordu ve o günkü fiyatı 749 dolardı. Fotoğraf kalitesi ise 1 Megapikseli bile bulmuyordu. Time dergisi QuickTake’i “ilk tüketici dijital kamerası” olarak tanımladı ve onu “1923’ten günümüze en büyük ve en etkili 100 cihaz” listesinde sıraladı.
Peki Apple kamera konusunda neden başarılı olamadı? Quicktake fotoğraf makinesi 1997’de üretimden kaldırılmadan önce üç yıl boyunca pazarlandı. 1997’den sonra Steve Jobs bu konuda vakit kaybı yaşadıklarını düşündü çünkü Apple bir kamera şirketi değildi, bilgisayar ve telefon konusunda daha iddialı bir şirketti. Bu nedenle Canon, Nikon ve Fuji gibi firmalar sektörde daha hızlı ilerlediği için Jobs, QuicTake devrini bitirdi. 2018 yılından sonra üretilen iPhone’lar için kamera uygulamasında videoların sabit kamera modundan çıkmadan kaydedilmesine izin veren bir özellik olarak yeniden kullanıldı.
Apple cihazlarının yanında sigara içmek garantiyi bozuyor
Apple bir süredir uyguladığı, yönetmeliğiyle bazı müşterilerini üzüyor. Amerika’daki Apple servisleri, eğer Mac‘lerin yanında sigara içildiğine dair bir kanıtla karşılaşırsa, arızalı makineleri tamir etmiyor. Firma, bu tarz cihazları sağlığa zararlı olarak adlandırıyor.
Kimyasal Tehlike (Biohazard) olarak görülen cihazlar, teknik servis çalışanlarının sağlık sorunu yaşayacağı gerekçesiyle tamir edilmeden müşterilere geri yollanıyor. İnternetteki en sağlam Mac savunucuları bile bu uygulamaya karşı bir savunma geliştiremedi. Anlaşılan Apple, müşterilerinin ve çalışanlarının sağlığını korumak için, elinden gelen her şeyi yapıyor.