NASA‘nın yeni Mars görevi ile henüz sayısı belli olmayan bir astronot grubu Mars’a yolculuğa çıkacak. Bu yolculuğun birkaç yıl sürecek olmasından dolayı, Dresden Teknik Üniversitesi‘ndeki bilim insanları Mars görevi için 3D kemik ve 3D cilt üretimi üzerinde çalışıyor.
Mars görevi için 3D kemik ve 3D cilt üretimi!
Mars’a yolculuk oldukça uzun sürecek ve bu süreçte bir astronot yanık veya kemik kırığı ile karşılaşırsa geri dönme şansları bulunmayacak. İşte bu yüzden Dresden Teknik Üniversitesi Üniversite Hastanesi’ndeki bilim adamları, uzayda kullanılmak üzere ilk bioprinted deri ve kemik numunelerini ürettiler.
Her ne kadar 3D baskılı cilt veya kemiklerle sıkıntılı hastaları tedavi etmek halen ilk aşamada olsa da bu yeni prototipler oldukça gelişecek gibi duruyor. Bu teknik özellikle insan vücudunun çabuk iyileşmediği mekanlarda hayati bir öneme sahip.
Bilim insanları “Yanıklar durumunda yepyeni bir cilt, astronotun vücuduna hızlı bir şekilde entegre edilemese de cildin ikincil bir hasar almasını engelleyerek Dünya’daki gibi hızlı bir şekilde yanığın düzelmesine yardımcı olacaktır.” dedi.
Bilim adamları hala sıfır yerçekimi ile çalışacak bir teknik yaratmanın zorluklarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bu yüzden, ekip baş aşağı çalışırken işe yarayacak bir 3D baskı yöntemini de icat etmiş oldu.
Deri hücrelerinin biyolojik olarak basılmasında kullanılan insan kan plazmasını, bitki materyali ile değiştirerek yerçekimsiz ortamda da hızlı bir baskı gerçekleştirebilecekler. Ayrıca 3D baskı kemiklerine, basılmış insan kök hücrelerine kalsiyum, fosfat ve kemik çimentosu da eklediler. Kalsiyum ve fosfat yapıyı destekleyici bir materyal olarak çalışmasından dolayı kemik büyüdükçe vücut tarafından emilir.
Bu proje kapsamında hem 3D kemik üretimi hem de cilt baskısı yapılarak NASA’nın Mars görevine destek olunacak. Fakat bu gelişmeler sadece astronotları etkileyecek gibi durmuyor. Dünya üzerindeki tıbbi gelişmeler olarak da yakın zamanda kayda geçebilir.