Elektrikli scooter kullanım uygulaması Martı, kısa sürede büyük başarıya ulaştı. Türkiye’nin büyük bir kesminde kullanılmaya başlayan Martı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile araç paylaşım konusunda da TAG (Tek Araçla Gidelim) hizmetini duyurmuştu.

Martı TAG tartışması farklı bir boyuta taşındı

Uygulama üzerinden insanların belirli güzergâhlar üzerinde araç paylaşımı yapmasına olanak sağlayan uygulama taksicilerden ise büyük oranda tepki toplamıştı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın (İTEO) başkanı Eyüp Aksu, TAG platformunun ‘korsancılık’ olduğunu ifade etmişti.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın Twitter hesabı üzerinden geçtiğimiz günlerde Martı’nın söz konusu hizmetini ‘korsancılık’ ile suçlayan bir tweet atılmıştı. Yapılan paylaşımda aynı zamanda “Yasal işlemler başlatılmıştır. Bütün resmi kurumlara iptali için gerekli girişimlerde bulunulmuştur” notu düşülmüştü.

Martı, yeni hizmetini duyurdu! TAG nasıl kullanılır?

Martı, yeni hizmetini duyurdu! TAG nasıl kullanılır?

Martı tarafından geçtiğimiz dönemde ticari bir amaç ve kazanç güdülmeden hizmete sunulan TAG nedir ve nasıl kullanılır?

Tüm bu tartışmalar sürerken Martı Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Oğuz Alper Öktem‘den de bir açıklama geldi. Oğuz Alper Öktem, Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun kendisini ve ailesini tehdit ettiğini açıkladığı bir video paylaştı.

martı elektrikli scooter

Öktem’in Twitter üzerinden ‘Bu video bir “tehdide cevap” videosudur! Sözlerim ne taksi emekçisi ne de plaka sahiplerine, yalnizca sanadir @eyupaksu24’ notu ile paylaştığı videoda şu ifadeler yer alıyor:

“Bu söyleyeceklerim ne taksi plakası sahiplerine ne de taksi emekçilerine. Doğrudan İTEO başkanı Eyüp Aksu’ya. Sen beni tehdit edebilirsin. Geçen sene Libadiye’deki ofisime iki tane adamımı gönderdin. Ki o şirket Türkiye’nin gururu bir teknoloji devi. Türkiye’ye milyonlarca dolar yatırım getiriyor. New York borsasına açılan ilk şirket olacak, Türk bayrağını orada dalgalandıracak.

Hadi bunu da yaptın ama sen kimsenin ailesini tehdit edemezsin. O kırmızı çizgiyi geçemezsin. İstanbul sizin yüzünüzden mağdur. İnsanlar taksi bulamadığı için karısını doğum için hastaneye götüremiyor. Çocuklar taksi bulamadığı için ÖSS’yi kaçırıyorlar. Biz senin yarattığın bu hastalıklı sisteme çare olsun diye çevreci, kanuni, ekonomik, trafiği çözen bir şey yaratıyoruz. İnsanlar hatır taşımacılığı yapabilsinler diye bir teknolojik altyapı kuruyoruz, buna da taş koyuyorsun.

Sana kalsa insanlar eşleriyle dostlarıyla da arabaya binmesinler. Bu carpool denen olay yıllardır yurtdışında var hatta ABD’de sol şeritten arabada tek kişi gidemezsin. Arabanda iki üç kişi varken sol şerite geçebilirsin.

Bir de Twitter’dan veya kulağıma geliyor, ‘Adliyedeki savcılar istediğimizi yaparlar, istediğimiz kararı aldırırız’ gibi imalarlar insanları, savcıları, hakimleri töhmet altında bırakıyorsun. Sen adaletin üstünde değilsin, bunu yapma.

Taksi emekçisi kardeşim, günde 12 saat haftada yedi gün trafikte direksiyon sallıyorsun. Hiçbir sosyal güvencen ve mesain yok. Asgari ücret kazanmak için kendini paralıyorsun. Bu sistem adaletsiz bir sistem. Bu sistemi kuranların kimin olduğunu iyi bil. Emeği senden ama ekmeği başkası yiyor. Senin arkanda asıl ben varım. Bu olaydan sonra hele bu işin çözümü için bırak kariyerimi kellemi ortaya koydum, hodri meydan.

Martı, TAG uygulamasının ‘hatır taşımacılığı’ olduğunu kaydederken, platformun ücretsiz olduğunu belirtiyor. Diğer yandan taksiciler ise bu sistemin korsan taksicilerin yararına olacağını ifade ediyor. Ancak özellikle İstanbul’da taksilerin yolcu almadığına dair şikayetler de artarak devam ediyor.

Bazı ülkelerde çok yaygın olan araç paylaşımı, hava kirliliği, trafik sıkışıklığı ve park yeri ihtiyacının önemli oranda azaltılmasına katkıda bulunuyor. Bu amaçla yola çıkan Martı TAG hizmeti ve çıkan tartışmalar hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.