Mathematica, Stephen Wolfram’ın kurucusu olduğu Wolfram Research şirketi tarafından geliştirilen, matematik yazılımı olarak ün kazanan ancak bununla birlikte birçok materyal geliştirme işlemini de yapabilen bir yazılımdır.
İlk sürümü 1988 yılında çıkartılan Wolfram Mathematica, ülkemizde geçtiğimiz yıllarda üniversitelerin çatısı altında öğrencilerle buluşmuş ve tanınma sürecine girmiştir. Wolfram Mathematica’yı aktif bir şekilde kullanabilmek için Wolfram Language diye adlandırılan Wolfram’ın kendine has dilini bilmek gerekiyor.
Wolfram Mathematica ile neler yapılabilir?
Hayal gücünüze bağlı olarak geliştirebileceğiniz projeler ve cevaplar alabileceğiniz birçok dalda Wolfram Mathematica size imkan sunuyor. Genel olarak bu programla; matematiksel işlemler, denklemler, integraller, matrisler, diziler, fonksiyonlar, vektörler gibi birçok matematik konusunda öğrenebileceğiniz birkaç basit Wolfram Language komutuyla hesaplamalar yaptırabilirsiniz. Wolfram Mathematica, matematik alanındaki bu özellikleriyle çözümü uzun sürecek işlemleri çok kısa bir sürede çözerek insanların hayatını da kolaylaştırıyor.
Wolfram Mathematica, matematik işlemlerinde de dahil her türlü işlemi ya da projeyi yapmanız için kendi içinde .nb uzantısına sahip olan Wolfram Notebook dosya türünü barındırıyor. Bu dosya türünde In hücreleri içerisine komutlarınızı yazıp Out hücrelerinde de kodlarınızın çıktılarını(sonuçlarını) görüntüleyebiliyorsunuz.
Wolfram Mathematica ile hayal gücünüze bağlı olarak çeşitli projeler geliştirebilirsiniz demiştik. Bu projelerin diğer insanlara rahatlıkla ulaştırılabilmesi için Wolfram tarafından, Demonstrations Project isimli bir paylaşım ağı da kullanıcılara sunulmuş. Bu ağ üzerinden diğer projeleri görüntüleyebilir ve geliştiricisi izin vermişse projelerin kaynak kodlarına da ulaşarak kendi projelerinizi geliştirirken bu kodlardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu ağa sizde bir hesap açarak katılabilir, kendi projelerinizi bu ağa ekleyebilirsiniz. Demonstrations Project‘e erişmek ve kullanıcılar tarafından geliştirilen projeleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İşte karşınızda bazı Wolfram Mathematica projeleri
Wolfram Mathematica’nın yapabileceklerini göstermek için Demostrations Project ağına eklenen ve aralarında öğrencilerin eğitiminde de etkin bir şekilde kullanılan bazı Wolfram Mathematica projelerini sizler için bir araya getirdik.
Not: Web tarayıcınızda projeleri çalıştırabilmeniz için Wolfram CDF Player’ı bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Buradan Wolfram CDF Player’ı ücretsiz indirebilirsiniz.
Jet Motoru Projesi
Görsel olarak bir çıktı sunan bu projede, “number of turbine blades” alanından motordaki türbin bıçaklarının sayısını seçip “run engine” alanından da motorun çalıştırılmasını sağlayabilirsiniz.
Jet Motoru projesini çalıştırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
{pagebreak::1}
Sayı Toplama Projesi
Çocukların basit bir şekilde iki sayıyı toplamayı öğrenebilmesi için yapılmış bu projede “first addend” ve “second addend” alanlarındaki sürgüleri hareket ettirerek sayılarınızı belirleyip, alt tarafta da bu sayıların görsel olarak karşılıklarını ve toplamlarını görebilirsiniz.
Sayı Toplama projesini çalıştırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
{pagebreak::2}
Analog/Dijital Saat Projesi
Analog/Dijital Saat Projesi ile kolay bir şekilde analog ve dijital saatlerin öğrencilere öğretilmesi amaçlanmış.
“time of day” alanındaki sürgüyü oynatarak rastgele bir saat belirleyip, “markings” alanından da görsel olarak saatteki zamanı bildiren dilimlerin nasıl görüneceğini(çizgi, sayı, roman sayısı, kelime) seçip saati istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. “digital time” alanını aktif ederek de dijital olarak saatin kaçı gösterdiğini görüntüleyebilirsiniz.
Analog/Dijital Saat projesini çalıştırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
{pagebreak::3}
Denklem Çözme Projesi
İkinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerin çözümünü yapan bu projede, denklemin a,b,c katsayılarını yanlarındaki sürgüleri hareket ettirerek seçmeniz yeterli. Bu sayede oluşan denklemleri, denklemlerin çözümlerini ve köklerinin nasıl ortaya çıktığını adım adım görebilirsiniz.
Denklem Çözme projesini çalıştırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
{pagebreak::4}
Piyano Çalma Projesi
Wolfram Language ile ustaca hazırlanmış bu projede ise piyano çalabilirsiniz.
Piyano Çalma projesini çalıştırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yükseklisans zamanı bundan az çekmemiştim. Neyse ki atlattık.
Bu da turkiyenin durumu. Konu ios vs android olunca sanki madalya verilecekmis gibi tartisirlar. Konu bilimsel programlar olunca tirt
Mathematica guzel bir dil. Ozellikle Wolfram Alpha akliniza gelebilecek her turlu matematiksel islemi, denklemi cozebiliyor. Ozellikle egitim alaninda kullanilabilir.
Kullanana çok iyi yazılım ama dili nasıl
Buna gerek yok c öğren her şeyi yaparsın.
Bu tarz yazıların artması için buraya çok yorum bıraktım fakat yayınlanmadı. Yine de teşekkür ediyorum. Bu tarz tanıtımlar teknolojik dedikodular kadar para kazandırmadığı için rağbet görmüyor maalesef. Kendi blogumda bu yazıya referans göstereceğim. İyi günler.
bizim üniversitede inşaat mühendislerine bu dili öğretiyorlar. (iskenderun teknik üniversitesi önceki adı mkü)
iOS uygulamalarınızda bu ve bazı haberlerin detayları çıkmıyor.
Mobil uygulamar Türkiye nin değil dünyanın gerçeği; webgl bunun için geliştirildi.Html5 ile yapılan projeleri görseniz. Belki bu mathematika gibi kolay değil webgl ama çok daha güçlü projeler geliştiriliyor… Geçenlerde gördüm bir zamanların en iyi oyunu olan quake oyunu web tarayıcısı ile html5 kodlarını kullanrak oynanabiliyor hale getirmişler. Bu ara oyun 3D lerin atası…
yeni konu nasil baslatiliyor forumda yeniyimde
bezeri yazıların devamını bekliyoruz. teşekkürler
valla tr dede yaygınlaşmasını istiyorum güzel program çok şeyler çıkar bu programdan…
ABD'de uygulamalı iktisat doktora dersinde görmüştüm. Burada mathematica'yı bio-economic modelleme için kullandığımız oluyor. diğer yazılımlara oranla bir diğer güzelliği sadece nümerik değil sembolik çözümler de yapabilmesi. Kullanışlı bir program.
iyiymis
wolfram alpha bence popüler ve başarılı bir uygalama. Mobildede insanlar aynı geliştiricinin uygulamasınada bakarlarsa mathematica da yaygınlaşır. Ayrıca Wolfram Alpha Lys ye hazırlanırken bazı öğretmenlerden daha çok yarar sağlıyor.
matematica ücretli bir program alternatif olarak scilab ve octave var ücretsiz ve yıllardır linux ve windows için mevcut. ayrıca matlab da ücretli bir seçenek.
İstanbul Üniversitesi'nde derslerini görüyoruz matematik fizik ve mühendislik öğrencileri harika özellikleri var tek kötü özelliği paralı olması ve malesef azıcık pahalı
Ben Atatürk üniversitesinde bu program üzerimde çalışıyorum. Matematikten anlayan arkadaşlar için on numara program.
Mathematica ile ilgili sorularimiz varda yardımcı olabilecek biri var mı ?