Mercedes-Benz, içten yanmalı motorların (ICE) geleceğini güvence altına almak için büyük bir adım attı. Mercedes, başta S-Class modeli olmak üzere binek araç bölümü için bu yıl tam 14 milyar euro (yaklaşık 15 milyar dolar) yatırım yaptığını açıkladı. İşte detaylar…
Mercedes, içten yanmalı motorları yaşatmak için 15 milyar dolarlık yatırım yaptı
Öncelikle, Mercedes-Benz bu yılın başlarında elektrikli araç (EV) hamlesinden biraz geri adım atarak hibrit araçlara odaklanmaya karar vermişti. Derken, şirketin CEO’su Ola Källenius, Alman gazetesi Wirtschaftswoche’ye içten yanmalı motorlu araçlara yaptığı yatırım haberini duyurdu. Peki, bu büyük yatırım ne anlama geliyor?
Källenius, bu yatırımın “yüksek teknoloji içten yanmalı motor teknolojisi”, elektrifikasyon ve dijitalleşme için ayrıldığını belirtti. Ancak, içten yanmalı motorların geliştirmesi için ne kadar harcanacağına dair detay vermedi. Bu harcamanın büyük bir kısmı, Mercedes amiral gemisi olan S-Class modeline gidecek.
2025’te piyasaya sürülmesi beklenen güncellenmiş Mercedes S-Class, daha katı hale gelen emisyon düzenlemeleriyle (Euro 7 ve China 7) uyumlu hale getirilmek için geliştiriliyor. Källenius, yeni S-Class model güncellemesi için normalde harcadıklarından çok daha fazla yatırım yaptıklarını söyledi. Yani, yeni S-Class sadece görünüm olarak değil, motor teknolojisi olarak da yenilenecek.
Peki ya elektrikli araçlar? Mercedes-Benz, yeni EQS ve EQE modellerinin temelini oluşturacak MB.EA Large mimarisini geliştirmeye devam ediyor. Bu EV platformu, önceki söylentilerin aksine hala yüksek hızda ilerliyor. Şirket, EV’leri için batarya üretecek sekiz fabrikanın planlarını da sürdürüyor, ancak bu fabrikalar daha önce planlanandan biraz daha geç hazır olacak.
Mercedes-Benz, elektrikli araç stratejisinden biraz geri adım atmış gibi görünse de, 2040 yılına kadar karbon nötr olma hedefinden vazgeçmiş değil. Şirket, bu nihai hedefe ulaşmak için sadece farklı bir yol izlemeyi seçmiş durumda.
Mercedes’in S-Class modelini geliştirmesi ve içten yanmalı motorların geleceği için böyle büyük bir adım atmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Doğru strateji….
Pilli araçların en büyük sorunu şarj edebilme imkanlarının yetersiz oluşu. Herkesin evinde şarj etme imkanı yok. Çoğu sitelerin otoparklarında şarj noktası yok. Olması düşünülse site yönetimleri kabul edemez. Çünkü ortak elektrik masrafını bu araçları olmayan site sakinleri kabul etmeyecektir. Bu araçlar hareket halindeyken yada güneş enerjisinden şarj teknolojisi geliştirilmeli.
Evvela batarya marazasını çözsünlerde şarj imkanları sonraki mesele. Batarya maliyetleri korkunç seviyelerde, kullanım şekline göre de izafi olan bir ömür yelpazesi mevzuu bahis.
Öyle bir şey mümkün mü sizce bunca enerji devi basıl ekmek yiyecek ?
Elk araçlar fiyasko oldu kimse ömrü dolan bataryaların imha maliyetini hesaplamadı aslında Toyota’nın yaptığı hidrojen çalımısması daha mantıklı menzil mesafesi uzun örneğin yeni tlf alıyorsunuz ilk zamanlar şarjlı üç gün kullandıkça iki güne düşüyor daha sonra bir güne düşüyor mantık ayını
elektrikli motor ülkeler için büyük kalkınma hamlesidir. petrol ithali tamamen azalacak ülkeler kalkınmaya başlayacak.hele menzil 1200 1300 km oldumu doyma keyfine.araç basınca yıldırım gibi kaçıyor. elektrikli sayesinde kükreyen araç gördük, 180 tl elektrikle 500 km gidiyoruzz
Tereddüt, bocalama, Mercedes. Biraz daha bocalarsa, “TREN KAÇAR”. HER OLUŞUMUN BİR SONU VAR !!!.
Teknoloji değişti, o altın günler artık geride kaldı:))
Euro 7 güncellemesiyle birlikte Mercedes-Benz’in 2040 yılına kadar ICE kararı son derece isabetli ve doğru bir karardır.
Ben ise çok farklı düşünmeye başladım, bence mekanik parça ne kadar çok o kadar çok sorun onun yerine tahrik motorlar elektrikli olsun enerjiyi, elektrikten mi sağlar, hidrojenden mı, atomik katı hal pilleri den mi o konuda yatırım yapması daha akılcı olur du, zira insanlar artık sorunsuz araç istiyor daha doğrusu ben elektrikli araçları çok sevdiğimden değil sorunsuz motor istiyorum..