Dizüstü bilgisayarlara güç veren pillerin yerini alabilecek yeni bir güç kaynağı arayışı bir süredir devam ediyor. Piller dışında, makinelere güç veren diğer kaynaklara baktığımızda ilk göze çarpan şeylerden biri yakıt hücreleri oluyor.
Yakıt hücreleri hidrojen ya da metan gibi hidrokarbonlardaki kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyorlar.
Araştırmacılar bugüne kadar birkaç kez, yakıt hücresiyle çalışabilen dizüstü bilgisayar prototipleri yapmışlardı. Ancak sadece yakıt hücresiyle çalışan ticari bir dizüstü bilgisayar henüz yapılabilmiş değil. (Hangi Dizüstü Bilgisayar Bana Göre?)
Daha önceleri yakıt hücresi ile çalışan dizüstü bilgisayar prototipleri yapılmıştı
Metan Yakıt Hücreleri
Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar bu fikrin gerçek olması için büyük bir adım attıklarını açıkladılar.
Doç. Dr. Shiriram Ramanathan‘ın liderliğini yaptığı bir grup bilim adamı metan yakıt hücreli dizüstü bilgisayarlarların gelecekte piyasaya sürülebileceğini iddia ediyor.
{pagebreak::Sıcaklık Problemi}
Sıcaklık Problemi
Ramanathan’ın yaptığı çalışmada, yakıt olarak metan kullanan seramik yakıt hücreleri 500 derecenin altında çalıştırılabildi.
Bu sıcaklık, bugüne kadar tasarlanmış yakıt hücrelerine kıyasla epey düşük. Ancak bir dizüstü bilgisayar için hala çok yüksek bir seviyede. (Dizüstü Bilgisayar Kısır Eder mi?)
Doç. Dr. Ramanathan, yakıt hücresi tasarımında düşük sıcaklığın en büyük hedef olduğunu, yakın bir gelecekte 300 derece sınırının da altına ineceklerini belirtti.
Hidrojen ve hidrokarbon kullanan yakıt hücrelerinde en büyük sorun sıcaklık
300 Derecenin Altı
300 derecenin altına inildiğinde yakıt hücrelerinin ulaşım araçlarında ve taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılabilecek hale geleceği, Ramanathan ve ekibinin iddialarından biri.
Ramanathan ve ekibi dizüstü bilgisayarlar ya da cep telefonları gibi cihazların yakıt hücreleri kullanabilmesi için çalışma sıcaklığını düşürme çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
:: Sizce günün birinde metan gazı ile çalışabilen bir dizüstü bilgisayar yapılabilir mi?