Meteorit kimyası incelemelerinde yaşama dair bulgulara rastlandı. Yaşama dair olası kalıntılara rastlanan meteorit kimyası için yeni incelemelere devam ediliyor.
Meteorit kimyası yaşam bilgisi verebilir
1998’de bir grup arkadaş, basketbol maçlarına ara vermek zorunda kalmıştı. Bu aranın nedeni tahmin edildiği gibi yorgunluğun aksine, çemberden sadece birkaç metre öteye meteorit çarpmasıydı. Aynı yıl Fas’ta düşen bir başka meteoritin başlangıçtaki analizi, yaşamı destekleyen sıvı su ve diğer organik bileşenlerin izlerini ortaya koydu. İlk analizlerde, göktaşların içindeki ana elementlerin sıvı su ve amino asitler içerdiği tespit edildi.
Bu nedenle bu taşlar, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde muhafaza edildi. Daha fazla bilgi edinmek için uluslararası bir araştırma ekibi kısa süre önce araştırmayı genişletmek için yeni bir proje planladı. Bu göktaşları 2 mm uzunluğundaki tuz kristallerine tutturulmuş organik bileşiklerin bir X ışını beamline ve mikroskop kullanılarak ve diğer kimyasal deneylerle örneklendirildi. Sıvı izleriyle birlikte karbon, oksijen ve azot gibi elementlerin yanı sıra hidrokarbonlar ve amino asitler gibi daha kompleks organik bileşikler bulundu. Yani yaşamın temel yapı taşları bu meteoritte tespit edildi.
Dünya dışından gelen bu taşın, yaşam izleri taşıyor olması araştırmacıların çalışmasını genişletmesinde neden oldu. Ekip, henüz analiz edilmemiş gök taşlarına gömülü olan diğer kristalleri incelemeyi planlıyor. Yaşam izleri hakkında bilgiler içeren taşın analizi, Science dergisinde yayınlandı.
Yaşam kalıntıları hakkında ne düşünüyorsunuz?