Mevcut pazarda bulunan 3 konsola da grafik birimi ve işlemci temininde bulunan AMD, hem Xbox One, hem PlayStation 4 hem de Nintendo’dan güzel gelirler elde ediyor.

Grafik işlemci ve işlemciyi tek pakette bir araya getiren APU’ları ve grafik birimleriyle konsol arenasında ciddi bir oyuncu olan AMD, ayrıca PC ve sunucu tarafında hem grafik kartları hem de işlemcileriyle pazarda Nvidia ve Intel karşısında mücadele ediyor.

Günümüzde akıllı telefonlarda kullanılan Adreno grafik biriminin de AMD’den çıktığını, daha sonra Qualcomm tarafından satın alındığını da hatırlayalım.

Microsoft, donanım üretmek istiyor!

Yeni CEO Satya Nadella ile beraber değişim sürecine giren Microsoft, geçtiğimiz yıl Nokia’nın akıllı telefon departmanını satın almış, kendisi telefon üreticisi olmaya başlamıştı. Ayrıca Microsoft, Surface tabletleriyle beraber kendi markalı tabletlerini de satışa sunmaya başlamıştı.

Özellikle güçlü olduğu konsol tarafında, kendine özel donanımlar üretmek için Microsoft’un, AMD’yi satın alabileceği gelen bilgiler arasında.

Microsoft, Xbox One için AMD’ye 1.26 milyar dolar ödüyor

Microsoft, Xbox One’da kullanılan çipsetler için AMD’ye 1.26 milyar dolarlık ödeme yapıyor. AMD’nin pazar değeri ise 1.81 milyar dolar değerinde.

Yani baktığınızda AMD’yi satın almak, Microsoft için çok zor bir süreç olmasa gerek. Bu hamle ile Microsoft, bir taşla iki hatta 3 5 kuş vurmuş da olabilir.

Çünkü en yakın rakibi Sony’nin PlayStation 4 konsolunda da AMD’nin çipsetleri kullanılıyor. 

Microsoft, akıllı telefon ve tabletlere de işlemci geliştirecek

Eğer Microsoft, AMD’yi satın alırsa Windows 10 tabanlı akıllı telefon ve tabletlerine kullanmak için, AMD’nin mevcut işlemcilerini geliştirecek ve kendisi kullanacak. 

Intel’in x86 tabanlı işlemcilerinin pazarda kabul görmeye başladığını düşündüğümüzde, daha güçlü grafik işlemcilere sahip AMD’nin mobil pazarda da başarılı olmaması için bir neden olmadığını baştan söyleyebiliriz.

AMD, ucuza gitmek istemez

Hem Sony, hem Microsoft, hem grafik işlemci tarafında Apple, hem de Nintendo ile çalışan AMD, önümüzdeki 4 yıllık süreçte hızlı bir gelir kapısı elde etmiş durumda. Ayrıca grafik kartı pazarının da yaklaşık yüzde 40’lık pazarı elinde bulunuyor.

İşlemci tarafına hiç değinmesek bile AMD’nin oldukça değerli bir şirket olduğunu görüyoruz. Hem patent açısından hem de diğer gelirler açısından.

Bu yüzden AMD’nin, Microsoft’a çok kolay bir şekilde teslim olmayacağı, çetin pazarlıkların süreceği görülüyor.

 

:: Microsoft, sizce AMD’yi satın almalı mı? Alabilir mi? Alırsa donanım dünyasında dengeler nasıl değişir?