Microsoft Azure servislerini kullanmaya başladığımızda, bizi düşündüren konulardan birisi Azure Pricing konusu oluyor.

Bu konuyla alakalı “Aldığımız servisleri nasıl hesaplıyoruz, servisler ne(ler) oluyor, bunların hepsi bizim için mi?” şeklinde sorular var.

Değinmek istediğimiz konu özetle çoğunuzun da Azure’a bir şeyler taşırken veya Azure üzerinde proje yapıp yapmama kararı verirken, dert olarak karşınıza çıkan fiyatlandırma kısmı.

Microsoft ne için para alıyor ve neye göre hesaplıyor?

Aslına bakarsanız sonuç olarak tamamen ölçeklenebilen bir ortama geçiyoruz. Bu güne kadar alışık olduğumuz servis planı Hosting. Belli bir kapasite var ve bu kapasiteyi reserve ediyorduk. Bunun sonucunda kullandımız kaynakları ve vereceğimiz parayı biliyoruz. Depolama, alan adı, bandwidth alabildiğimiz servisler Hosting tarafında. Azure tarafında bu servislerin bir karşılığı ile birlikte ihtiyaçlara göre bir çok service bulunmakta.

Azure tarafına ve genel olarak bulut platformlarına baktığımızda çok yaygın bir model değil Hosting.

Daha yaygın olan Kullandıkça Öde Modeli (Pay as you go) olduğunu görüyoruz.

Azure gibi platformlar da servisler için start – stop olayı bulunmakta. Örneğin; Veri analizi için işlemci gücüne ihtiyacınız var bunun için VM alıp günün sonunda işiniz bitince kapatabilirsiniz. Gün içerisinde daha fazla ihtiyaç duyulduğunda kapasiteyi arttırıp akşama doğru azaltılabilir ya da ilgili servisi kapatabiliriz.  Burada  hosting de bulunan reserve işlemi yok. Aslında gerekli  değil.

Microsoft Azure Bulut Hizmetleri

 

Azure üzerindeki kaynaklara baktığımızda iki ye ayrılıyor. İşlemci gücü diyebileceğimiz kaynaklar  diğeri ise depolama ve transfer için kullanılan kaynaklar bu kaynaklar byte üzerine hesaplanmakta.

İşlemci kaynakları yakın zamana kadar saat üzerinden hesaplanıyordu bu durum dakika başına düştü şu an.

Bu durum şu anlama geliyor; 100 tane sunucuyu 2 saat kullanmak için alıp, kullandıktan sonr  a bırakabilirim. Ödeyeceğim para ise 120 dk * kullandığım kaynak = ay sonunda kullandığım kaynaklar için ödeyeceğim miktar. Benzer şekilde byte hesaplamalarında da geçerli, bulunduğumuz ay 1 TB data sakladığımızı varsayalım bu data için ödeyeceğimiz tutar MB başına hesaplanıyor. Benzer şekilde transfer işlemleri için de MB başına hesaplanıyor. Ağırlıklı olarak iki servis tipini kullanıyoruz diyebiliriz.

Microsoft Azure, işletme gereksinimlerinizin tümünü karşılayacak altyapıları ve hizmetleri hızlı bir şekilde dağıtmanızı sağlar.Azure, dünya çapında 30 bölgede genel kullanıma sunuldu.Kurumsal düzeydeki SLA’lar ile sunulan Windows ve Linux tabanlı uygulamalarınızı çalıştırabilirsiniz. 

Azure Ayrıntılı Fiyatlandırma Bilgileri 

Bilgi İşlem

Windows Sanal Makineleri

Linux Sanal Makineleri

Sanal Makine Ölçek Makineleri

Kontainer Servisi

İşlevler

Service Fabric

Cloud Services

Ağ İletişimi

Sanal Ağ

Load Balancer

Application-Gateway

VPN Gateway

Azure DNS

Traffic Manager

Express Route

Bant Genişliği

Depolama

Blob Storage

Data Lake Store

StorSimple

Backup

Web ve Mobile

App Service

Logic Apps

CDN

Media Services

Search

Mobile Engagement

API Management

Notification Hubs

Veri Tabanları

SQL Veritabanı

SQL Veri Ambarı

SQL Server Esnetme Veritabanı

DocumentDB

Redis Cache

Veri Fabrikası

Zeka ve Analiz

HDInsight

Machine Learning

Stream Analytics

Cognitive Services

Data Lake Analytics

Data Lake Store

Veri Fabrikası

Power BI Embedded

Veri Kataloğu

Log Analytics

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Azure IoT Hub

Event Hubs

Stream Analytics

Machine Learning

Notification Hubs

Azure ücretlendirme hesaplayıcı aracını kullanarak ihtiyaçlarınıza göre servislerinizi yapılandırabilirsiniz. (Azure Pricing Calculator)