Intel, yonga pazarında TSMC gibi rakipleriyle mücadele etmek için vites artırdı. Çip üretim hizmetlerini yöneten ekibini Intel Foundry olarak yeniden adlandırdığını açıkladı. Şirket ayrıca bu operasyonların ilk büyük müşterisinin ise Microsoft olacağını duyurdu.
Microsoft, işlemci için Intel 18A mimarisi kullanacak
Microsoft CEO’su Satya Nadella, ortaklığı onaylamak üzere Intel Foundry Direct Connect etkinliğine katıldı. Microsoft tarafından üretilen yarı iletken çipin Intel’in yakında çıkacak olan 18A mimarisini kullanacağını dile getirdi. Bu da 18A için büyük bir pazar anlamına geliyor.
Microsoft’un çip tasarımının ayrıntıları henüz bilinmiyor. Ancak yazılım devi, geçtiğimiz yıl yapay zeka odaklı iki işlemci planladığını duyurmuştu. Üretimde Intel’in mimarisini kullanmak, Microsoft’un yapay zeka ve makine öğrenimi çalışmalarına büyük katkı sağlayacak.
CEO Nadella yaptığı açıklamada ortaklığı heyecan verici ve “sektörel dönüşüm için çok önemli” olarak nitelendirdi. En gelişmiş çiplerin “güvenilir şekilde” tedarik edilmesinin ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu noktada TSMC’nin Tayvan’da olduğunu ve Çin’in baskısı altında olduğunu belirtmek gerekiyor.
Öte yandan Intel, 18A sürecinin yol haritasını gösterdi. Aynı zamanda Intel 14A’nın da geliştirilmekte olduğunu duyurdu. Cadence, Synopsys ve Ansys gibi sektörel şirketler ile çip üretiminde birlikte çalışacağını ifade etti.
Intel’in yapay zeka tarafında Microsoft’un da katılımıyla hızla büyümesi bekleniyor. Öte yandan Microsoft ise kendi yarı iletken çipleriyle OpenAI ve kendi araştırmalarına zemin hazırlamak istiyor.
Intel yıllarca patentlerin üzerine yatıp
Microsoft ile beraber milleti soydular.
M3 ile beraber iyice tutuştular.
M4 ve sonrasında intelin elindeki son kale oyunları almaması için hiçbir neden yok.
Entegre sistem yapmazlarsa şimdi olmasa bile illa bir yerlerde Apple oyun sektörüne göz kirpacak. Apple marketten nasıl yüzde 30 alıyor ise. Oyunlardan almak istemesi için hiç bir sebep yok. Ve isteyecek.
Bahsi geçen işlemci modeli yapay zeka üzerine. Bahsettiğin şeyin konuyla alakası yok. Bu arada oyun tarafına gelirsek de Apple, işlemci bazında oyunlarda yok değil. Kütüphane kaynaklı bir durum. Bütün oyunlar Microsoft’un directx kütüphanesini kullanmakta. Emülatörler ne kadar dönüştürse de Apple tarafı hala çok eksik. Ayrıca dönüştürme demek gecikme demek. Bu da ayrı bir olay. Eğer Apple oyun pazarına girmeyi hedefliyor ise kütüphanesini geliştirip oyun firmalarına yatırım yapması gerekir. Şu noktada isteyecekleri son şey olur. Önce batarya teknolojisinin gelişmesi ve verimliliği arttırmaları gerekir. Bir yandan da yapay zeka tarafı var, geri kalmak istemiyor. Karlılık düşünüldüğünde oyun tarafını umursamayacakları aşikar
Apple; Resident Evil Village, Baldur’s Gate 3, No Man’s Sky ve son gelen Death Stranding’le oyun sektörüne göz kırpmayı bırak selektör yakıp ben geliyorum açılın diyerek daldı. Hadi hepsini geçtim GamePortTool ile istediğin oyunu zaten oynuyorsun. Her oyun olmasa da Cyberpunk 2077’yi çatır çatır oynadım bitirdim Mac’te. Birkaç sene tamamdır oyun işi.
Microsoft kimin Intel kimin. Daha bide AMD var. Kimkime dumduma