Windows 7‘nin çıkışıyla birlikte heyecanlı günler yaşayan Microsoft bugün düzenlediği toplantıyla, katılımcılara güvenlik konusunda yapacağı yenilikleri anlattı. Firmanın Ortadoğu ve afrika Platform Strateji Direktörü
Mark Chapan toplantı sırasında hem yeni ürünlerini tanıttı hem de Microsoft‘un güvenlik konusundaki bakış açısını basın mensuplarıyla paylaştı.
Chapan, Microsoft‘un uyguladığı Ürün Yaşam Döngüsü politikası gereği, yasal olmayan Windows kopyalarını da tam anlamıyla dışlamayacağını açıkladı.
Firma, büyük güvenlik sorunlarının yaşandığı durumlarda, yasal olmayan Windows‘ların da yama yükleyebilmesine izin verecek. Bu şekilde firma hem itibarını kaybetmeyecek hem de ürünlerinin kullanım kalitesi artacak.
Tek bir programla tüm iş gereksinimlerini yönetmek mümkün
Toplantıda Microsoft’un Forefront Identity Manager 2010 adlı güvenlik yöneticisi de tanıtıldı. Ürün iş yerlerinin ve IT sektörünün seyrini değiştirecek bazı yenilikler içeriyor.
Forefront Identity Manager, kullanıcılara tek bir şifreyle elektronik posta, iş yeri programları ve diğer önemli işlemlerin yapılması için izin verecek. Chapan güvenlik yüzünden IT yöneticileri ve çalışanlar arasında oluşan, gerginliğin bu şekilde çözüleceğini açıkladı.
Microsoft‘un yeni güvenlik yöneticisi, akıllı kart (smart card) ve parmak izi okuyucularla da entegre olarak çalışabilecek. Program güvenliği üst düzeyde tutmak için, kullanıcının sadece kendini tanıtmasını istemiyor. Kişiler, karşılarına gelen özel sorulara cevap vererek doğru kullanıcı olduklarını da kanıtlamak zorunda.
Bu sorular ise program tarafından otomatik olarak hazırlanmayacak. Kullanıcılar sadece kendilerinin bileceği tarzda özel sorular hazırlayarak, kişisel bilgilerini güvene almış olacaklar.
Program ayrıca teknik servislerin işlerini de hafifletmek için tasarlanmış. Bir şirket çalışanı, kimlik kartını ya da şifresini kaybederse, Forefront Identity Manager 2010 IT yöneticisi bu kişiye geçiçi bir hesap verebilecek. Bu sayede, kullanıcı geçici şifresiyle işine devam edebilecek.
Microsoft’da toplanan bu kişisel bilgiler ise yasa gereği her 2 haftada bir otomatik olarak şirketin bilgi bankalarından silinecek.
Microsoft’un anti korsan planı
Mark Chapan ve Microsoft Türkiye yöneticileri, sorularımız üzerine firmanın korsanla mücadele planlarını anlattı. Firma, korsanın önünü kesmek için ücretsiz yazılımlara yönelecek. Security Essentials‘la büyük ilgi toplayan Microsoft, ücretsiz yazılımlarının sayısını artırarak korsanın önünü kesmeye hazırlanıyor.
Ayrıca yazılım devi, Microsoft.com.tr sitesinde bulunan güvenlik bölümünü daha kapsamlı hale getirecek. Güvenlik eğitimi ve anti korsan çalışmaları için firma çocuklara özel oyunlar da hazırladı.
Chapan‘a diğer bir sorumuz ise sosyal ağlar ve güvenlik konusundaydı. Facebook CEO‘su Mark Elliot Zuckerberg sosyal ağlarda kişisel güvenliğini sağlanamayacağını bu yüzdende insanların bu tarz beklentilere girmemesi gerektiğini savunuyordu.
Ancak, Microsoft bu konuda ünlü sosyal ağın kurucusuyla aynı fikirde değil. Google Buzz‘ın gizlilik ilkelerini ihlal etmesini eleştiren Chapan, Office ve Live Messenger ile birlikte başlayacak olan Microsoft’un sosyal ağ atılımının çok daha farklı çalışacağını belirtti.
Yazılım devinin sosyal ağ sistemleri kurumsal ve müşteriler olarak ikiye ayrılacak. Her iki koşulda da kişisel bilgiler sadece, şirket içi çalışanlar ya da kullanıcının Hotmail hesabına ekli kişiler tarafından gözlenebilecek.