Mayın Tarlası
İlk olarak 1990‘da Microsoft Windows Eğlence Paketi‘nde yayınlanan Mayın Tarlası, 1992 yılında Windows 3.1 işletim sisteminin içine entegre edilmiş bir şekilde kullanıcılarla buluştu. O tarihten bu yana da bütün Windows işletim sistemlerinde yer alan oyun, özellikle ofis çalışanları tarafından çok tutuldu. Mayınlara basmadan tüm boş kutuları açmanız gereken oyunda, çeşitli zorluk dereceleri de yer alıyor. Oyunun geliştiricileri Robert Donner ve Curt Johnson ise, Mayın Tarlası‘nın, yayınlanmasının ardından bu kadar yıl geçmesine rağmen hala daha popüler olacağını tahmin etmediklerini söylüyor. Hatta öyle ki, kimileri için Windows denildiğinde akıllarına Mayın Tarlası geliyor. Mayın Tarlası’nı bu kadar popüler yapan etken ise, basit ve eğlenceli bir oyun olması.
İşte karşınızda Mayın Tarlası
Oyunun bağımlılık yapan bir tarafı da bulunuyor. Her ne kadar kendinize taktikler geliştirmiş, tüm zorluk seviyelerini başarıyla bitirmiş olsanız bile, bu sefer oyunu kaç saniyede bitirdiğinize önem vermeye başlıyorsunuz. Böylece oyunu daha kısa sürelerde bitirmek için uğraş veriyorsunuz. Artık öyle bir hal alıyor ki, 2-3 saniyede oyunu bitirene kadar kendinizi geliştirmek istiyorsanız. İnternette, çeşitli eğlence sitelerinde ya da forumlarında, 1 saniyede bitirilmiş Mayın Tarlasının ekran görüntülerine de ulaşmak mümkün.
{pagebreak::Internet Explorer 7}
Internet Explorer 7
İnternet tarayıcısı denilince akla gelen yazılımların başında Internet Explorer geliyor. Netscape‘e rakip olarak Microsoft tarafından piyasaya sürülen, ve o günlerden bu yana halen daha geliştirilmeye devam eden Internet Explorer, yedinci sürümüyle büyük bir çağ atlamıştı kendi içerisinde. Hatta deyim yerindeyse Microsoft, Mozilla‘nın Firefox baskısını en iyi şekilde önlemeyi başarmıştı. Çoğu uzmana göre eğer Microsoft, Internet Explorer 7’yi daha geç yayınlasaydı, ya da bu kadar geliştirememiş olsaydı, Mozilla şu an internet tarayıcısı piyasasında lider konumda bulunurdu. Tabii ki Firefox sayesinde. Fakat Microsoft, Internet Explorer 7‘yi doğru zamanda doğru hamlelerle yayınlayarak, bu tehdidi engellemiş oldu.
2006‘nın son çeyreğinde yayınlanan yazılım, çoğu kişi tarafından eleştirilse de, geliştiricisi olan Microsoft‘u, internet tarayıcısı piyasasında lider konumda tutmayı başardı. İşin aslına baktığınızda, IE7’nin kullanıcılara kattığı en büyük yenilik, tıpkı Firefox ve Opera‘da olduğu gibi, sayfaları sekmeler halinde tek bir pencerede toplayabilmesiydi. Kullanıcılar, Internet Explorer 7’nin yavaşlığından şikayet ediyor olsa da, yazılımın pazar payı bir hayli yüksek. Dolayısıyla yıllardır yayınlanmaya devam eden Internet Explorer serisi, yedinci sürümüyle birlikte, konumunu daha da güçlü bir şekilde savunmayı başardı.
{pagebreak::Optik Fare}
Optik Fare
Bu sefer mevzu bahis ürünümüz bir yazılım değil, bir donanım. Microsoft, sadece yazılım konusunda değil, donanım konusunda da iyi olduğunu piyasaya sürdüğü optik farelerle göstermiş oldu. Optik fareler arasında Microsoft’un ürünleri oldukça iyi satışlara sahip. Optik farelerin piyasada popülerleşmelerini sağlayan firmalardan biri Logitech’tir. Logitech’in açtığı bu kapıdan Microsoft, oldukça karlı bir şekilde geçmeyi başardı. Özellikle Sidewinder fare serisiyle oldukça iyi bir çıkış yakalayan Microsoft’un optik fareleri, kullanım kolaylığı, ele oturma, fonksiyonel tuşlarıyla oldukça başarılı bir ürün grafiği çiziyor. İşletim sistemi olsun, diğer yazılımlar olsun, Microsoft genelde her zaman arkadan gelip, rakibini geçen bir strateji izliyordu. Optik fare konusunda ise firma oldukça atak bir tavır sergiledi ve ürünlerini birçok kişiye beğendirmeyi başardı.
Microsoft’un bu başarısı Apple‘ın da bu pazara yoğunlaşmasına ön ayak oldu ve şimdi Apple’ın ürettiği optik fareler de oldukça popüler bir hale geldi. Dolayısıyla Apple, bu konuda Microsoft‘un izinden gidiyor diyebiliriz. Zira Apple, Microsoft’tan önce bu sektörle çok da ilgili değildi.
{pagebreak::Mac Platformu İçin Office 98}
Mac Platformu İçin Office 98
Steve Jobs, kurucusu olduğu Apple firmasından ayrıldıktan bir süre sonra, çeşitli sebeplerden dolayı yuvası Apple’a geri dönmek durumunda kalmıştı. Firmayı geri devraldığında, Apple hala daha canlıydı fakat deyim yerindeyse kör topal bir haldeydi. Steve Jobs da oturdu düşündü ve Apple’ı nasıl eski günlerindeki gibi şaşalı bir hale getirebileceğinin yollarını araştırdı. Bulduğu çözümlerden birisi de, Microsoft ile ortaklık yapmaktı. Çok da haksız sayılmazdı zira Microsoft da bu konuya olumlu yaklaştı ve Apple, tekrar sırtını doğrultmayı başardı.
Apple ile Microsoft arasında gerçekleştirilen bu ortaklıktan akıllarda kalan, Microsoft‘un Apple’a büyük ekranlı video beslemesi yapmasıydı. Fakat ortaklığın diğer tarafını neredeyse kimse hatırlamıyor. Microsoft, Office yazılım paketinin Office 98 sürümünü, Apple’ın Mac platformu için yeniden hazırlamış, böylece Mac kullanıcıları da Office 98 kullanabilir hale gelmişti. Bu gelişme sayesinde Office paketinin popülerleşmesini sağlayan Microsoft, oldukça başarılı bir ortaklık imzalamış oldu. Böylece halen daha süren Apple rekabetinde Apple’a yardımcı olmuş oldu.
{pagebreak::Office 2000}
Office 2000
Office yazılım paketi, Microsoft’un yıllardır destek verdiği ve yeni sürümlerini piyasaya çıkardığı ürünlerden sadece biri. Microsoft bu yazılım paketinin son sürümü 2010‘u piyasaya sürmeye hazırlanıyor ve artık Office paketi, internet üzerinden de hizmet verecek. Office paketleri arasında bir tanesi var ki, bu yazılım paketini bir değil, birden fazla adım ileri taşımayı başardı. Office 2000‘den bahsediyoruz. Office 2000 piyasaya sürüldüğünde, Office 98‘den daha çok etkili olacağını çoğu kişi tahmin etmiyordu.
Bu esnalarda Microsoft, Windows 95/98 ailesinden sıyrılıp, Windows 2000 ailesine geçiyordu. Yani bir geçiş dönemi yaşıyordu ve XP yoldaydı. Office 2000, Haziran 1999‘da piyasaya sürüldü ve Microsoft’un bu geçişinde çok önemli bir rol oynadı. Yapması gerekeni de layığıyla yaptı. Aynı şekilde, birçok kullanıcının korktuğu Y2K, yani milenyum felaketi, Office 2000’in milenyumdan önce piyasaya sürülmesiyle etkisini kaybetti.
{pagebreak::Windows XP SP 2}
Windows XP SP 2
Microsoft’un yaptığı en iyi işlerden biri de, şüphesiz ki Windows XP‘dir. Gelmiş geçmiş en iyi Windows işletim sistemi olarak gösterilen XP, özellikle ikinci servis paketiyle birlikte tam bir efsane haline geldi. Halen daha işletim sistemleri arasında %60 gibi bir oranla en fazla kullanılan işletim sistemi ünvanına sahip olan Windows XP SP 2, Windows 7’nin başarılı çıkışına rağmen kolay kolay unutulacak gibi gözükmüyor. Microsoft, geçtiğimiz günlerde Windows XP’ye vereceği desteği keseceğini açıklamasına rağmen, kullanım oranlarında kayda değer bir düşüş gözükmüyor. Windows 7 her ne kadar iyi ve güçlü bir işletim sistemi olmasına rağmen, Windows XP’nin uzun süre daha popüler ve Microsoft’un en iyi işlerinden biri olarak anılacağına kesin gözüyle bakıyoruz.
:: Sizce Microsoft’un en iyi ürünü hangisi?
burada xbox 360’da olsaydı iyi olurdu