Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama sonrasında Milli Muharip Uçağın adı belli oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin düzenlediği İstikbalin Yüzyılı programında konuşan Erdoğan, Milli Muharip Uçağın “KAAN” olarak adlandırılacağını duyurdu.
Milli Muharip Uçak, “KAAN” ismiyle geliyor
TUSAŞ, Hürkuş’un ardından Hürjet ve MMU üretimi için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde montaj süreci biten Hürjet’in 2. prototipinin hangar dışına çıkarıldığı video paylaşıldı. İlkine dair bir görsel yayınlanmamış olsa da geçtiğimiz aylarda yer testlerine başlandığı söylendi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin Kahramankazan Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen yeni bir lansman kapsamında MMU dahil olmak üzere yeni savunma sanayi ürünlerinin detayları paylaşıldı. İstikbalin Yüzyılı programındaki açıklama sonrasında MMU’nun adı KAAN olarak belirlendi.
TUSAŞ’tan beklenmedik sürpriz! MMU takvimi 2 yıl öne çekildi
TUSAŞ genel müdürü Temel Kotil tarafından yapılan açıklamaya göre Milli Muharip Uçak- MMU için belirlenen ilk uçuş tarihi erkene çekildi.Konuyla ilgili açıklamasında Cumhurbaşkanı, “Artık karada, denizde ve denizaltında, havada, uzayda her alanda varız. Şu anda Hürjet karşımızda ve ‘Kaan’ımız (Milli Muharip Uçak) o da karşımızda” ifadelerini kullandı.
Kahramankazan Yerleşkesi’nde gerçekleşen programda Milli Muharip Uçak, Hürjet, Atak-2 helikopteri ve Anka-3 insansız savaş uçağı gözler önüne serildi. MMU’nun bilinen tüm özellikleri şu şekilde:
MMU/TF-X “KAAN” özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000-2x 32.500 lbs (2x F110)/ TEI üretimi 2x 35.000 lbs
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Allah razı olsun işleri rast gelsin
ASELSAN’ın geliştirdiği podlar yerleştirilmiş bile süpeeeeeer!!!! Her videoda artıyorlar.
GMK ATA23 daha güzel olurdu