Milli işletim sistemi Pardus ile çalışan Ahtapot geçtiğimiz aylarda bir karargaha yapılan siber saldırıyı başarılı bir şekilde önlediği ortaya çıktı. Bu gelişme ile birlikte Milli siber güvenlik sistemi Ahtapot NATO’dan tam not almayı başardı.
2016 yılından bu zaman kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet veren sistem bilindiği üzere, bir süredir çeşitli kamu kurum kuruluşlarında ve belediyelerde test ediliyor. Geçtiğimiz günlerde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan‘ın da sözleriyle hatırlatılan siber güvenlik sisteminin, ülke genelinde yaygınlaştırılması kararı alındı.
Milli siber güvenlik sistemi Ahtapot yaygınlaştırılacak!
Dün gerçekleştirilen TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi Ödülleri Töreni’nde bir takım açıklamalarda bulunana Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Milli siber güvenlik sistemi Ahtapot‘un Türkiye’nin siber güvenliğinde üstlendiği önemli role dikkat çekmişti.
Siber güvenlik sistemi Ahtapot hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, “Bugün siber saldırılar ve açıklar, devletin güvenliği ile kişi mahremiyetini ihlal eden en büyük tehditlerdendir. Geliştirdiğimiz ‘Ahtapot’ yazılımı, bir kuvvet komutanlığımızın karargahına yapılan siber saldırıyı başarıyla engelledi ve gerçekleşecek bir NATO tatbikatına dahil edildi” ifadelerine yer vermişti.
2016 yılında başlatılan proje ile birlikte kamu kuruluşlarının siber güvenliğini sağlamak amacıyla piyasaya sunulan Linux tabanlı Pardus ile çalışan Ahtapot, birçok güvenlik önlemini koordineli olarak kullanılmasına olanak sağlıyor.
Böylece, resmi kamu kuruluşlarına yapılacak olan herhangi bir saldırı hiç bir bilgi sızıntısı olmadan rahatlıkla önlenebiliyor. Haberin başında da belirtiğimiz gibi şimdilik sınırlı sayıda devlet kuruluşunda test edilen Milli güvenlik sistemi, kurumları herhangi bir saldırıya karşı rahatlıkla koruyabilecek.
Milli siber güvenlik sistemi NATO’dan tam not aldı!
Yetkilikler tarafınca aktarılan bilgiler ışığında, Milli güvenlik sistemi NATO tarafından önemli bir sınava tabi tutuldu. 3-6 Şubat tarihleri arasında farklı saat aralıklarında yapılan DDoS saldırılarını başarılı bir şekilde savuran güvenlik sistemi, NATO’dan tam not almayı da başardı.
Bunun haricinde ise, geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleştirilen NATO CWIX Tatbikatı‘nda da yer alan siber güvenlik sistemi, burada da başarılı bir şekilde tehditleri savuşturdu.
Ben bu konuya çok miktarda yorum yazılacağını zannetmiştim. Birilerinin gelip burun kıvıracağını, karalayacağını tahmin ediyordum. Kimse kusur bulamadığına göre demek ki başarılı bir iş daha yapmışız. 🙂
evet belediyemizin bir hizmeti daha 🙂
Ddos nedir ya ddos mu kaldı artık.
Spectre Meltdown hikayemi adamlar donanımla erişiyorlar.
Yalan yazmayın,dışardan alınmış bi yazılım bu ,kendi yazılımımız diye bize yutturmayın, bir kalem bile üretemiyoruz maalesef dünya ülkeleri arasında enson sıradayız dolar 7 lira
biraz vicdanlı ol yazarken önyargılarından kurtul ve sallama
Kimin kafasını tasiyorsun, xd dünyadan haberin yok,
linux diyorsun milli diyorsun milli saf olacak işletim sistemi öyle kolay olsaydı