ABD’de yaşanan Milton Kasırgası büyük bir bölgeyi etkisi altına aldı. NASA’nın uzun zamandır beklenen Europa Clipper görevi, Kasırga Milton nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı. Birkaç gün sonraya ertelenen görev, Jüpiter’in buzla kaplı uydusu Europa’ya yapılacak en büyük keşiflerden biri olacak. İşte detaylar…

Fırlatmaya gelecek olursak asıl amaç, Europa’nın derin okyanuslarının yaşamı destekleyip desteklemediğini öğrenmek. Bilim insanları, bu uydunun yüzeyinin altında Dünya’daki okyanuslardan bile daha fazla su olduğunu düşünüyor ve bu suyun yaşam için gerekli koşulları barındırıp barındırmadığı merak ediliyor.

Europa Clipper, NASA’nın şimdiye kadar geliştirdiği en büyük uzay aracı. Görev kapsamında, bu dev uzay aracı yaklaşık 1.8 milyar mil (2.8 milyar kilometre) yol kat edecek ve Nisan 2030’da Jüpiter’in yörüngesine ulaşacak. Yolculuğu boyunca Europa’nın çevresinde 49 yakın geçiş yapacak ve bu geçişler sırasında uydunun buzlu yüzeyi, yeraltındaki okyanus ve organik yaşam izlerine dair birçok veri toplayacak.

Uzayda keşfedilen ‘soru işareti’nin gizemi çözüldü!

Uzayda keşfedilen ‘soru işareti’nin gizemi çözüldü!

James Webb Uzay Teleskobu'nun yakaladığı "soru işareti" görüntüsünün gizemi çözüldü. İşte keşfin tüm detayları...

Bu arada, Europa Clipper’ın karmaşık bilimsel cihazlarla donatıldığını da belirtelim. Örneğin, Europa’nın yüzeyindeki tuzları, buz yapısını ve organik maddeleri incelemek için gelişmiş bir spektrometre olan MISE, bu buzlu dünyanın kimyasını açığa çıkaracak.

Ayrıca, E-THEMIS adlı termal görüntüleme sistemi sayesinde yüzeydeki sıcak noktaları bulmayı planlıyor. Bu sıcak noktalar, Europa’nın derin okyanusundan yüzeye çıkan madde püskürmeleriyle ilgili bilgiler sunabilir. Hatta, Dünya’daki okyanus tabanında bulunan hidrotermal kaynaklara benzer yaşam belirtileri bile Europa’da da bulunabilir.

Read this news article in English