MIT, kas sağlını baz alan yeni araç setini tanıttı. Kullanıcıların kaslarının hareket etme şekillerini algılayabilen cihaz, kasların aktif mi yoksa gevşemiş mi olduğunu ölçüyor. Bu ölçüm için iç iletkinlikten faydalanan “elektrik empedans tomografisi” (EIT) teknolojisini kullanan cihaz, üniversitenin Bilim ve Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından geliştirildi.
Yapılan geliştirme ve araştırmanın, fiziksel rehabilitasyon konusunda zorluk yaşatan sürüş, el hareketleri veya kas hareketlerini izleyen giyilebilir cihazlar için de öncü bir rol oynayacağı düşünülüyor.
Nihai amaç, yeni algılama teknolojileri
EIT algılamanın, genellikle verileri doğru ölçmek için pahalı donanımlar ve karmaşık algoritmalar gerektirdiği belirtiliyor. Ancak yeni araç kiti ile tüm bu sorunların önüne geçilebilir. Öyle ki 3D baskının da gelişimi ile ucuz elektroniklerin ve açık kaynaklı görüntü kitaplıklarının, daha fazla kullanıcı için EIT algılamayı uygun hale getirdiği ifade ediliyor.
Bunlara rağmen giyilebilir bir araç tasarlamanın halen zor olduğunun altı çiziliyor. Bu amaçla EIT-kit hakkında şu açıklamalarda bulunuluyor:
“EIT-kit” 3D düzenleyici, kullanıcıların cihaz parametrelerini girmesine ve sensörleri, örneğin bir kullanıcının bileğine veya bacağına gidebilecek bir cihaza yerleştirmesine olanak tanır. Daha sonra bir 3D yazıcıya aktarılabilir ve monte edilebilir ve cihazı bir nesne kullanarak kalibre edebilir. Bunun için EIT kitinin algılama ana kartına bağlı olarak yerleşik bir mikro denetleyici kitaplığı elektrik empedans ölçümünü otomatikleştiriyor. Ve bir cep telefonunda bile görsel olarak ölçülen verileri görmenizi sağlıyor”
Kas sağlığı için çalışmalar gerçekleştiren ekibin, geliştirdikleri teknoloji için Massachusetts General Hospital ile çalıştığını belirtelim. Ekibin baş yazarı olan Junyi Zhu, geliştirilen teknoloji ile ilgili nihai amacın “hızlı fonksiyon prototipleme teknikleri ve yeni algılama teknolojileri” olduğunu ifade ediyor.