Reklam

MIT’den otonom araçlar için yeni sistem

2
Reklam
asdasdas

Yolun üstündekileri değil de altındakileri tarayıp tanımlamayı içeren bu yeni MIT teknolojisi, otonom araçların ‘’her şeyi’’ görmesini sağlamayı hedefliyor. Otonom araçlar teknolojisi uzun bir yol kat etmiş olsa da hala kötü hava koşullarına uyum sağlayacak durumda değil.

Otonom araçlar, yeteneksiz sürücüleri tanıyacak!

MIT otonom araçların ”her şeyi” görmesini sağlayacak

MIT’deki Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuarı’ndan (CSAIL) bir ekibin söz konusu kötü hava koşullarına uyum sağlayacak bir fikri olabilir. Yolun altında yer alan kısımları haritalamaya dayanan sistem, otonom araçların sistemlerinin göreceği şekilde geliştirildi.

Otonom araçların çalışma prensibinde bulunan LIDAR sistemi, sensörlü özel kameraların aracın yolun neresinde olduğunu anlamak için kullanılmasına dayanıyor. Bu özel kameralar aydınlatma koşullarının yeterli olmadığı veya kar ile kaplı işaretler devreye girdiğinde sistemin doğruluk payının azalmasına neden oluyor. MIT’deki ekip ise söz konusu duruma alternatif olarak GPR sistemiyle bu sorunu çözmeyi planlıyor.

Reklam

GPR, toprak, kaya ve köklerin spesifik kombinasyonunu ölçmek için zemine elektromanyetik darbeler gönderen bir sisteme sahip. Sistemde toplanan bu veriler otonom araçlar için bir haritaya dönüştürülüyor. Böylelikle aracın her şeyi görmesi sağlanmış oluyor.

MIT Lincoln Laboratuvarı’nda geliştirilen ‘’Yerleştirici Yer Penetran Radarı’’ adı verilen bir GPR türü kullanan sistemin birkaç faydası da bulunuyor. İlk etapta yolun karla kaplı olması veya görüşün sis tarafından engellenmesi pek de önemli görülmüyor. Hatta yol altındaki koşullar, şerit ve tabela gibi, özelliklere oranla daha az değişme eğiliminde bile denebilir. Sonrasında hava koşullarının kötü durumu devam ettikçe bu sistem bozulmaya başlıyor ve işler de orada karışmaya başlıyor.

otonom araçlar için yeni sistem

Otonom araçlar için yeni sistem alternatif sunuyor

Araştırma ekibinde yer alan Teddy Ort, geliştirilen sistemin oradaki belirli öğeleri ölçebilir olduğunu ve bu sayede harita oluşturduğunu söylüyor. Böylece kamera veya lazer gibi özelliklere sahip olmadan otonom araçlar nerede olduğunu konumlandırabiliyor.

Bu ay yayınlacak bir makale ile özelliklerini daha iyi öğreneceğimiz bu sistem oldukça faydalı duruyor. CSAIL ekibi sistemi şimdilik yalnızca kapalı bir yolda düşük hızlarda test ettiğini söylüyor olsa da araştırmacılar bu sistemin kolayca otoyollara ve diğer yüksek hızlı alanlara genişletilebileceğine inanıyor. Sistemin bir eksisi var o da yağmurlu koşullar olduğunda istenildiği gibi çalışmıyor olması. Yine de araştırmacılar bu eksiği de aşabileceklerinin altını çiziyor.

2 YORUM

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version