MIT yapay zeka destekli robot geliştirdi. Bu robotu diğerlerinden ayıran ise Jenga gibi kabiliyet gerektiren bir oyunu oynayabilmesi.
MIT yapay zeka destekli robot ile Jenga oynuyor!
Günümüzde son kullanıcıya dönük etkileri çok fazla olmasa da ileride yapay zekanın birçok alanda etkin bir biçimde kullanılması bekleniyor.
İnsanoğlunun yapay zeka karşısındaki ilk büyük yenilgisi ise satranç oyununda kendini göstermişti. Dünya şampiyonu Kasparov, IBM tarafından üretilen Deep Blue programına satranç oyununda kaybettiğinde yapay zeka destekli bilgisayarların gücüne 90’lı yılların sonunda vurgu yaptı.
MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen yapay zeka destekli bu robot, en iyi Jenga oyuncusu olduğunu iddia etmese de “öğrenebilen” yapısıyla dikkat çekiyor. Jenga gibi taktiğin yanında kabiliyet de gereken bir oyunda böyle bir robot üretilmesi bilim adına güzel bir gelişme olarak karşılandı. Robotun üzerinde yumuşak yüzeyli bir itme kolu, blokları tutmaya yarayan bir kıskaç, sensörler ve harici bir kamera bulunuyor.
MIT’den Alberto Rodriguez “Satranç ya da Go gibi oyunlardan farklı olarak Jenga; blokların itilmesi, tutulması, çekilmesi, yerleştirilmesi, hizalanması gibi birçok fiziksel özellik gerektiriyor. Bloklara dokunarak hangisini hareket ettireceğinize karar vermeniz lazım. Bu durumun simülasyonu oldukça zor. Bu yüzden geliştirdiğimiz robot gerçek Jenga kulesi üzerinde çalışmalar yaptı.” şeklinde açıklamada bulundu.
Araştırmacılar, robotların deneyimleyerek öğrenmesinin ileride hassasiyet gerektiren projelerde yer alması adına önemli olduğunu vurguluyor. Geri dönüşümdeki gereksiz ürünlerin ayıklanması ve tüketici ürünlerinin montajı hem hızlı hem de hassas olunması gereken bu alanlara örnek olarak gösterilebilir.
300 Jenga oyununu inceleyen robotun, binlerce kez antrenman yaptığı ifade edildi. Robotun, henüz mükemmel bir oyuncu olmasa da insanlarla karşılılıklı oynamaya hazır olduğunun altı çiziliyor.
Yapay zekanın bu gelişimi kimi bilim insanlarına göre insanın refah düzeyinin artmasına, kimine göre ise Terminatör filmindeki gibi potansiyel “Skynet”lerle karşılaşmamıza yol açabilir.
bizim mit de enişteden daha hızlı nasıl bilgi toplar istihbarat toplar ülkeyi koruruz diye düşünüyordur herhalde. bu işi halletseler bundan daha iyisini yaparlar. 😀 😀 😀
Batıdan en az 1 asır gerideyiz net !