TUSAŞ, milli imkanlarla geliştirdiği MMU, HÜRJET, ATAK-2 gibi yerli hava araçlarını “İstikbalin
Yüzyılı Programı” kapsamında devlet erkanının da teşrifiyle adeta bir gövde gösterisi yaparak görücüye çıkarmıştı. Programda MMU’nun adının da “KAAN” olacağı açıklandı. Peki KAAN’daki ASELSAN sistemleri neler? Gelin yakından bakalım.

Beşinci nesil savaş uçağı MMU KAAN!

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde çok sayıda bulunan F-16 uçaklarının 2030 yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması ile onların yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetler ile geliştirilen Milli Muharip Uçak yeni adıyla KAAN, 1 Mayısta gerçekleştirilen törenle kendi motorunun itki gücünü kullanıp taksi yaparak tanıtım için planlanan alana gelmişti.

Beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken yetenek ve donanımlar göz önünde bulundurarak yerli ve milli imkanlarla tasarlanan KAAN; dost unsurlarla, ağ merkezli bir yapı vasıtasıyla güvenli veri paylaşımı yapabilmekte. Ayrıca akıllı mühimmatların kullanımı ile her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayabilmektedir.

Paraşütlü uçak olur mu? İşte karşınızda Cırrus Vision Jet!

Paraşütlü uçak olur mu? İşte karşınızda Cırrus Vision Jet!

Havacılıkta güvenlik konusu hepimiz için büyük öneme sahip. Peki paraşütle inebilen Cırrus Vision Jet uçağından haberiniz var mı?

KAAN’ın hava hakimiyetindeki başlıca özellikleri

• Yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve
tanımlama kabiliyeti
• Süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme
• Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile
artan muharebe gücü

KAAN’da yer alan ASELSAN sistemleri

KAAN’ın bünyesinde barındırdığı önemli pek çok elektronik sistemi yine yerli ve milli imkanlarla ASELSAN geliştirdi:

  • ICNI Projesi (BÜHSET): Haberleşme Fonksiyonları, Navigasyon Fonksiyonları, Tanıma Tanıtma Fonksiyonları, ICNI Antenleri
  • Tulgar : Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi
  • Bütünleşik EO Sistem (BEOS): KARAT-100: Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi, TOYGUN-100:Bütünleşik Elektro-Optik Hedefleme sistemi, İRİS-300:Kızılötesi Füze İkaz ve Görüntüleme Sistemi, LİAS-300: Lazer İkaz Sistemi, YILDIRIM-300: Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi
  • Uçuş Kontrol Sistemi Sensörleri(IMU): Kılavuz-40 AÖB Sistemi
  • BÜRFİS Projesi: IRFS, AESA Radar/EW Sub-System, CMDS

KAAN, ASELSANIN geliştirdiği sistemlerin yanı sıra diğer yerli savunma sanayi şirketlerininde geliştirdiği çok fazla yazılım ve donanımı bünyesinde barındırıyor. Ayrıca KAAN için yerli motor geliştirme çalışmaları da TEİ (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.) tarafından yürütülmekte.

KAAN’da kullanılan ASELSAN sistemlerine değindik. Düşüncelerinizi ve görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.