Mobil cihazların bizlerle beraber seyahat etmediği hiçbir yer yok. Zamanında dizüstü bilgisayarlar için konuştuğumuz, orada burada bilgisayarını unutan istihbarat servisi ajanlarından dem vurarak anlattığımız şeyler son 10 yılda yakınsama (convergence) kavramı ile paralel biçimde cep telefonları ve tabletler için hayatımıza girdi. Bu hareketli ve sürekli yenilenen cihaz teknolojileri nedeniyle güvenlik açıkları ve bunların çözümleri de sürekli evriliyor.

:: Yazının ikinci bölümünü okumak için buraya tıklayın

Dijital hayatımızı güvene alacaksak en basit adımlarla bu konuya giriş yapmamız gerekiyor. Birinci seviye güvenlikte yapmamız gereken şeyler yaş, deneyim veya kullanım alışkanlığı fark etmeksizin her kullanıcının yapması gerektiğine inandığımız ve uygulayabilecekleri basit önlemlerden oluşuyor.

Bu önlemler sayesinde telefonunuzu bir yerde unuttuğunuzda en azından bir süre kimsenin erişememesi hedefleniyor.

PIN kodu işe yarar!

SIM kartlarımızın üzerinde bazen atladığımız bir güvenlik önlemi mevcut. Evet, PIN kodundan bahsediyoruz. Bazı kullanıcıların kullanım kolaylığı için bu kodu kaldırdığı ve telefonunu açıp kapatırken beklemediğini görüyoruz. Bu çok doğru bir kullanım değil zira SIM kartınızı bir başka telefona taktığınız anda kartınız, dolayısıyla da hattınız çalışmaya başlayacak.

Sonraki sayfa: PIN Kodu kullanmak ->
{pagebreak::Pin kodu işe yarar}
Elbette kötü niyetli kişiler sizin telefonunuzla kendileri arama yaparak, SMS atarak veya internete girerek bir yere iz bırakmak istemeyebilirler. İnternete girmeyi tercih ederlerse de operatörünüzdeki tarife izin veriyorsa elbette kabarık bir faturayla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Fakat günün sonunda içindeki tüm SMS ve cep telefonu numaralarınız başkalarının eline geçmiş olacak. Bunu engellemek için PIN kodu kullanmak en pratik çözüm.

PIN kodu olağan şartlarda, siz SIM kartınızı ilk aldığınızda dört haneli olarak belirlenmiştir. Aldığınız gibi bunu değiştirmenizle ilgili uyarıyı burada yaptıktan sonra daha önemli bir kısım olan PIN kodunun uzunluğuna gelebiliriz. PIN kodları varsayılan olarak 4 hane de olsa 8 haneye kadar gidebiliyor.

Ne kadar çok haneye çıkarsanız ve ne kadar sizinle ilgisiz bir rakam kombinasyonu seçerseniz o kadar güvenli olacaktır. SIM kartınız için PIN kullanmak önemli ve temel bir adım, atlamamanızı öneriyoruz.

Sonraki sayfa: Açılış parolası ->

{pagebreak::Açılış parolası}
Açılırken bir parola kullanın

SIM kartımızı güvene aldıktan sonra güvenliğimizi bir adım daha artırabiliriz. Hattımız; internet, SMS ve konuşma kotalarımız artık güvende ama telefonumuz kullanılmaya müsait. Akıllı olsun olmasın birçok telefonda bir kilit sistemi var ve bu kilit sistemi bir numara veya parolayla devreye alınabiliyor.

Elbette bu parola veya PIN’le yapılabilecek çok fazla farklı işlem var ama şimdilik sadece telefonunuzun başkaları tarafından başlatılamaması, tercihen de ekranının açılamamasıyla ilgileniyoruz.

Ekran kilidi ve açılma kilidi Android telefonların güvenlik bölümlerinde bir arada sunuluyor. Android telefonu kriptolayarak veya kriptolamadan açılışına ve ekranına bir parola koymanız mümkün. Bu elbette dört haneli bir PIN, ekrana çizeceğiniz bir desen, kendi görüntünüz veya uzunluğunu istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz bir parola olabilir.

Biyometrik ekran kilitleriyle ilgili çekincelerimizi yandaki kutuda bulabilirsiniz. Bununla birlikte ekrana desen çizmek oldukça pratik bir çözüm. Elbette ekranda bıraktığınız parmak izleri, eğer sadece kilidi açıp bir şeylere bakıp geri kilitliyorsanız oldukça belirgin olacaktır. PIN en pratik ve temel güvenliği sağlayabilecek çözüm.

Dört veya daha fazla rakamdan oluşan bir dizi işinizi görecektir; ama lütfen doğum tarihiniz, doğum gününüz veya 1111 gibi bir rakam dizesini parola olarak seçmeyin. Lütfen.

Harf, rakam ve simgelerle daha güvenli

Telefonunuz nispeten basit bir modelse yalnızca rakamlardan oluşan bir parolayla idare etmeniz gerekebilir. Bununla birlikte eğer mümkünse harf, rakamlar ve simgelerden oluşan, kısa da olsa bir parola belirlemeniz. Bu tür parolalar hem uygulamada hem de matematiksel olarak çok daha güvenli.

:: Telefonunuzu güvenceye almak için ne yapıyorsunuz?